Bartomeu: Jsme více než klub i díky včerejšímu rozhodnutí hrát před prázdnými tribunami

Josep Maria Bartomeu (© sport.es)

Barcelona svolala na dnešní podvečer tiskovou konferenci, na níž klubový prezident Josep María Bartomeu promluvil o včerejším utkání proti Las Palmas, které se hrálo bez fanoušků.

"Vím, že hodně fanoušků by bylo radši, kdyby se zápas odložil, ale La Liga to odmítla," prozradil první muž Katalánců a vysvětlil, proč byly tribuny prázdné. "Domnívám se, že fotbalový zápas na Camp Nou bez diváků jasně ukáže, že zcela odmítáme, co se včera stalo. Utkání bylo přenášeno do 174 zemí. Kdyby se zápas odložil, byli bychom ve zprávách minutu. Takto jsme docíli, že se lidé ptali, co se v Barceloně a na Camp Nou děje."

Katalánskou metropoli ochromily nepokoje kvůli referendu o osamostatnění regionu, při nichž bylo po tvrdých zásazích španělské policie zraněno téměř tisíc hlasujících. Bartomeu odmítl, že by žádal o odložení zápasu kvůli nemožnosti zajistit bezpečnost návštěvníků, ani to nebyl důvod pro nevpuštění fanoušků na stadion: "Nebyl důvod zápas odložit kvůli bezpečnosti. Vše, co jsme udělali, bylo kvůli nedělním událostem. Los Mossos (katalánská policie) nás ujistili, že utkání se mohlo zcela normálně odehrát, bezpečnost nebyla ohrožena. Nesouhlasím s těmi, kteří říkají, že když jsme v takový den odehráli zápas, tak jsme se stali jedním klubem z mnoha. Barça je mnohem více než klub i díky tomu, jak jsme se rozhodli (hrát před prázdnými tribunami). Ono Més que un club (Více než klub, heslo Barcelony) bylo ještě více dokázano. I nadále budeme bránit demokracii a svobodu projevu."

V oficiálním zápise o utkání rozhodčího Martíneze Munuery se však uvádí, že Camp Nou byl prázdný právě z bezpečnostních důvodů: "Prezident klubu FC Barcelona mi v chodbě u šaten oznámil, že z bezpečnostních důvodů se zápas odehraje před prázdnými tribunami."

Nakonec Bartomeu zareagoval na spekulace, podle kterých by Barcelona mohla v případě odloučení Katalánska od Španělska hrát například v anglické Premier League či francouzské Ligue 1: "Je to téma, které v klidu probereme, pokud ta chvíle přijde. Reprezentujeme všechny členy našeho klubu."

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace