Brankářům se nelíbí penaltové pravidlo, místo pomoci je poškozuje

Ter Stegenův prohřešek (© as.com)

Hodně kontroverze vyvolalo v letošní sezóně nové pravidlo, které se týká brankářů při pokutových kopech.

To říká, že při jeho exekuci se už gólman nemusí dotýkat brankové čáry oběma nohama, ale jen jednou. Strážcům svatyně mělo dát větší volnost pohybu, jenže podle nařízení komise rozhodčích je důrazněji požadováno jeho dodržování. V letošní sezóně La Ligy se už pětkrát stalo, že se penalta opakovala, neboť brankářovy nohy opustily čáru jen o jednotky centimetrů. Naposledy v klíčovém zápase o titul mezi Barcelonou a Atléticem Madrid při penaltě Diega Costy.

Úspěšnost zneškodnění kopů z puntíku na základě opravy VAR klesla z 16 na 12,6 procenta, což je nejnižší cifra od ročníku 2012/2013. Samotní brankáři úpravu pravidla opakovaně kritizovali, považují ji za nespravedlivou. Od příštího týdne přece jen dojde ke přepsání fotbalového zákonu, kdy už gólman nebude za předčasné opuštění brankové čáry trestán žlutou kartou.

Brankáři upozorňují, že zatímco jejich pohyb se bedlivě zkoumá, útočníci či obránci často při exekuci vběhnou do vápna dříve, než dojde ke kopu. VAR může v takovém případě jít do akce jen v případě, že tím fotbalista získá výhodu, například v podobě dorážky.

Ve včerejším mači mezi Atléticem a Mallorcou se právě na upozornění z videosálu opakoval pokutový kop Moraty, neboť obránce Mallorcy Sedlar se dostal k vyraženémi balónu nejdříve poté, co předčasně vystartoval do vápna... Samotný Morata celou akci označil za "dárek od VARu", soupeřův záložník Kubo se čertil, že videorozhodčí nemůže v takovém případě zasáhnout. Kluby údajně o tomto právu nebyly dostatečně informovány, což vyvolává další nedůvěru v systém VAR, který je ve Španělsku týden co týden tvrdě kritizován.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace