Co dnes dělají... José Manuel Pinto

José Manuel Pinto (© marca.es)

V dalším díle našeho seriálu Co dnes dělají se zaměříme na José Manuela Pinta.

Kdo to byl?

Španělský fotbalový brankář, jehož kariéra začala na konci devadesátých let a pokračovala až do roku 2014.

Čím se proslavil?

Zejména desetiletým angažmá v Celtě Vigo a šestiletém působení v Barceloně.

Co dnes dělá?

Kariéru ukončil v roce 2014 v dresu Barcelony, a byť měl řadu nabídek na pokračování, raději vyměnil fotbal za hudbu, která byla jeho koníčkem už od 14 let, tedy i v době, kdy se živil fotbalem. Kromě produkce a zpěvu také píše texty a jeho společnost Wahin Makinaciones (založená již v roce 2000) se zaměřuje zejména na hip hop. Úspěšně. Zpěvačka Niña Pastori získala cenu Grammy Latino pro nejlepší desku flamenca, na níž se Pintův tým podílel. To potěšilo i Pintovi přátelé z řad fotbalistů, kteří vyzdvihují jeho práci, disciplínu, skromnost, elán a pozitivní energii.

Pintův rukopis nesou také skladby La Habana, jež je součástí soundtracku k filmu Rychle a zběsile 8, a Papi Papi, kterou lze slyšet ve snímku Poldův švagr. Hudbu dodal k dokumentu o klubu FC Barcelona s názvem Take the Ball Pass the Ball. Rovněž produkoval píseň Nuestra B. S. O. španělské hiphopové skupiny Delahoja, které se za jeho působení na Camp Nou stala "hymnou" šatny. Oblíbil si ji i Lionel Messi.

Dnes 42letý Pinto má diplom ze zvukového inženýrství a je vzdělán i jako hudební producent. Sám k tomu říká: "Všichni v týmu věděli, co budu dělat. Při každém letu jsem četl učebnice hudebního inženýrství. Hodně lidí mě zná jen jako fotbalového hráče, ale hudbu skládám od 14 let. Vždy jsem měl rád sport i hudbu. Pomohla mi i při sportu. Když se nedařilo, byla pro mě hudba únikem od fotbalu."

Zajímavosti:

Ve světě fotbale je jedním z nejbližších přátel Lionela Messiho.

Během působení v Barceloně zaujal netradičními účesy, mimo jiné copánky.

V dresu Celty získal v roce 2006 cenu Zamora pro nejlepšího brankáře ligy.

Ve stejném roce dosáhla Barcelona titulu právě v zápase proti Celtě díky brance Etooa. Pinto byl v brance.

V dalším roce ho získala Barcelona za 500 tisíc eur na hostování, aby pokryla ztrátu Jorquery kvůli zranění. Následně jej získala na trvalý přestup.

Většinu času kryl záda Víctoru Valdésovi, chytal však v Copě včetně dvou finále - proti Realu Madrid v roce 2011 (prohra) a o rok později proti Athleticu (výhra).

Kariéra v kostce:

José Manuel Pinto Colorado se narodil 8. listopadu 1975 v El Puerto de Santa María v Cádizu. Jako profesionál debutoval v roce 1998 za Betis, jehož je odchovancem. Poté zamířil na deset let do Celty. V roce 2008 přestoupil do Barcelona, jejíž barvy hájil šest let, než ukončil kariéru. Mezi úspěchy má tři ligové tituly, dvě Copy, čtyři Supercopy, dvě Ligy mistrůa po jednom Super Cupu a mistrovství světa klubů.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace