Co dnes dělají... Julien Escudé

Julien Escudé ve svém podniku (© marca.es)

V dalším pokračování rubriky Co dnes dělají se zaměříme na Juliena Escudého, obránce, jemuž se nejvíce dařilo v Seville a po konci kariéry našel uplatnění ve zcela jiné profesi.

Kdo to byl?

Francouzský stoper, jehož kariéra začala na konci devadesátých let a skončila v roce 2014.

Čím se proslavil?

Byl jedním ze základních pilířů úspěšné éry Sevilly, s níž dosáhl na triumf v Poháru UEFA v letech 2006 a 2007.

Co dnes dělá?

Po konci aktivní kariéry v dresu celku Beşiktaş zůstal u fotbalu jako televizní spolukomentátor, hlavní pracovní náplň však našel o rok později jako milovník dobrého jídla v pohostinství. Spolu s manželkou Carolinou Ruiz, která má obor vystudovaný, si otevřel v Madridu restauraci SQD Meat Point, která se specializuje na různé úpravy masa. Sám Escudé říká, že ho k tomuto konceptu inspirovalo právě angažmá v Turecku. Vloni pár založil v hlavním městě Španělska také druhý podnik, a sice BB Bistro se zaměřením na "kuchyně celého světa". "Restaurace mi berou více času než fotbal, když jsem ho hrál profesionálně," dodává Escudé s úsměvem. "Chceme jít krok za krokem a do deseti let být vzorem dobrého a úspěšného produktu. Jsem jedním z členů týmu. Sbírám talíře, myji je, přijímám objednávky... Až mi někdy zaměstnanci říkají: 'Šéfe, to přece dělat nemusíte.'"

Zajímavosti:

Jméno jeho podniku vychází z akronymu SQD, který nosil i na dresu a foneticky se shoduje s jeho příjmením.

Byl jedním z mnoha dobrých nákupů Monchiho, Sevilla za něj zaplatila pouhých 1,5 milionu eur.

Debutoval v dresu Cannes, ale fotbalově vyrůstal v Lyonu.

S reprezentací si nezahrál na žádném velkém turnaji.

V Seville vstřelil pět branek - Rayu, Levante, Deportivu a dvě Valencii.

V roce 2000 byl blízko přestupu do Manchesteru United, ale při procházce se psem si přivodil zranění kolenních vazů a z transferu sešlo. 

V Ajaxu nosil kapitánskou pásku.

Jeho bratr Nicolas byl tenistou, který se propracoval až do první dvacítky světového žebříčku. Otec Pau byl fotbalistou. O matku přišel v 18 letech, nezažila tak jeho profesionální debut.

Kariéra v kostce:

Julien Escudé se narodil 17. srpna 1979 v Chartres. Jako profesionál začínal v roce 1998 v Cannes, následně strávil čtyři roky v Rennes. Poté tři roky nosil dres Ajaxu, barvy Sevilly hájil šest let a poslední dva roky kariéry věnoval Beşiktaşi. Třináctkrát reprezentoval Francii. S Ajaxem dosáhl na ligový titul i triumf v domácím poháru a Superpoháru, se Sevillou se radoval ze dvou vítězství v Poháru UEFA a Copa del Rey a po jednom v Supercopě a Super Cupu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace