Co dnes dělají... Marcos Assunção

Marcos Assunção (© as.com)

Góly z přímých kopů patří ve fotbale mezi ty nejoceňovanější. V prvním díle našeho nového seriálu se blíže podíváme na jednoho z expertů na standardní situace, kterým byl ve své době Marcos Assunção.

Kdo to byl? 

Brazilský záložník, jehož kariéra začala v 90. letech a trvala až do nedávné doby.

Čím se proslavil? 

Nejen že byl 11násobným reprezentantem, ale zároveň patřil mezi nejlepší exekutory standardek na světě. Ve Španělsku hájil barvy Betisu, působil také v AS Řím či Santosu.

Co dnes dělá?

Jeho kariéra byla dlouhá, ukončil ji až v roce 2016 v řadách malého brazilského celku Sampaio Corrêa. Následně se účastnil několika přípravných kurzů na post sportovního ředitele. Od loňského roku působí na stáži v klubu XV de Piracicaba, kde se účastní jednání a sportovního plánování a sbírá zkušenosti. "Chci poznat fotbal i z druhé strany a pochopit, jak pracuje sportovní ředitel," prohlásil.

Zajímavosti:

Odhaduje se, že během kariéry nastřílel 160 branek z přímých kopů.

Při ligovém debutu za Betis na Riazoru proti Deportivu vstřelil gól ze 40 metrů. Ve stejném zápase trefil třikrát tyč.

Za Betis vsítil 29 gólů ve 143 zápasech.

Je bratrancem Marcose Senny, bývalého záložníka Villarrealu a Španělska.

Za reprezentaci dal jediný gól - v listopadu 1998 proti Rusku.

Účastnil se Zlatého poháru CONCACAF 1998, kam byla Brazílie pozvána jako zvláštní host.

Když odcházel z Betisu, slíbil, že za žádný jiný španělský klub nebude hrát.

V Santosu působil s Neymarem.

V roce 2006 získal španělské občanství a měl zájem zemi reprezentovat, regule FIFA mu to však neumožnily, neboť již měl na kontě osm startů za Brazílii.

Měří 178 centimetrů.

Jako teenager pracoval v kanceláři a byl svědkem loupežného přepadení. Vyvázl nezraněn.

Kariéra v kostce:

Marcos dos Santos Assunção se narodil 25. července 1975 v Caleiras. Profesionální kariéru začal v roce 1993 v klubu Río Branco. Postupně hájil barvy Santosu, Flamenga, AS Řím, Betisu, kde prožil nejlepší etapu kariéry, Al-Ahli, Al-Shababu, Grêmia Prudente, Palmeiras, Figueirense, Portuguesy a Crúciumy. Kariéru ukončil v roce 2016 v mužstvu Sampaio Corrêa. Se Santosem získal Copu CONMEBOL, s AS triumfoval v lize a Supercoppě, s Betisem v Copa del Rey a s Palmeiras v Copa do Brasil. Na národní tým nastoupil v 11 zápasech a vstřelil jeden gól.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace