Co dnes dělají... Marcos Senna

Marcos Senna (© marca.es)

Co dnes dělá někdejší záložník Villarrealu a naturalizovaný španělský reprezentant Marcos Senna?

Kdo to byl?

Brazilský záložník konce devadesátých let a začátku nového století, který později reprezentoval Španělsko.

Čím se proslavil?

Velmi úspěšnou kariérou ve Villarrealu a čtyřletým působením ve španělském národním týmu, jehož byl klíčovou součástí při zlaté jízdě na mistrovství Evropy 2008.

Co dnes dělá?

Marcos Senna stále hraje fotbal za veteránskou reprezentaci Španělska, je mezinárodním ambasadorem La Ligy a amerického celku New York Cosmos, také je ředitelem mezinárodních vztahů Villarrealu. Založil charitativní organizaci nesoucí jeho jméno, která podporuje znevýhodněné lidi, zejména děti. Vloni se účastnil exhibičního závodu v motokárách společně s bývalými fotbalisty Fernandem Morientesem a Christianem Karembeuem i jezdci formule 1 Marcem Geném, Sebastianem Vettelem či Kimi Räikkönenem při příležitosti Grand Prix Španělska. Před několika měsici úspěšně dokončil trenérské zkoušky, další kariéru chce proto rozvíjet na lavičkách, zpočátku u mládeže.

Zajímavosti:

V prvních letech ve Španělsku sotva hrál, neboť prodělal dvě vážná zranění kolena.

Do Španělska přišel z brazilského celku São Caetano, který byl založen v roce 1989 a v roce 2002 si zahrál finále turnaje Copa Libertadores.

Za Španělsko debutoval pod vedením Luise Aragonése v březnu 2006 v přátelském zápase proti Pobřeží slonoviny.

Za národní tým odehrál mistrovství světa 2006 jako první rodilý Brazilec v historii španělské reprezentace.

Na mistrovství Evropy 2008 byl klíčovou oporou, což potvrdilo zvolení do nejlepší jedenáctky turnaje.

Ujišťuje, že se cítí být "naprostým Španělem".

V roce 2009 převzal jeho pozici v reprezentaci Sergio Busquets.

Bývalý hráč AS Řím a Betisu Marcos Assunção je jeho bratranec.

Kariéra v kostce:

Marcos Antônio Senna da Silva se narodil 17. července 1976 v São Paulu. Profesionální kariéru začal v roce 1997 v celku Río Branco. Následovaly štace v klubech América-SP, Corinthians, Juventude, São Caetano a Villarrealu. Dres Žluté ponorky oblékal 11 let, kariéru zakončil dvouletým angažmá v americkém NY Cosmos. Mezi úspěchy má triumfy v ligách Paulista a Brasileirão a na mistrovství světa klubů s Corinthians. Za Španělsko nastoupil do 55 zápasů, zaznamenal 13 branek a pomohl mu k titulu evropských šampionů v roce 2008.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace