Co dnes dělají... Paco Sanz

Charismatický Paco Sanz (© as.com)

V daším díle seriálu Co dnes dělají se zaměříme na Paca Sanze, hráče, který potvrdil, že mít slavného "fotbalového" otce automaticky neznamená úspěch v tomto sportu.

Kdo to byl?

Záložník, který hrál v devadesátých letech.

Čím se proslavil?

Byl synem někdejšího prezidenta Realu Madrid Lorenza Sanze a bratrem fotbalisty Fernanda Sanze a basketbalisty Lorenza Sanze mladšího. Prošel několika historickými týmy Španělska, ale v žádném nezanechal stopu.

Co dnes dělá?

Aktivní kariéru ukončil v roce 2000. O pět let později usedl do prezidentského křesla Granady, která tehdy soutěžila v Tercera División. Klub ihned vytáhl o ligu výše a fanoušci jej pro jeho charisma, vůdčí schopnosti a skromnost zbožňovali. Po dvou a půl letech však Granadu, která přestala kvůli špatnému hospodaření předchozího vedení zvládat své závazky, opustil. Příznivci i přes neslavný konec Paca Sanze stále oceňují za to, co pro klub udělal a že ve městě oživil hlad po fotbale. Následně začal podnikat v pohostinství. "Mám čtyři úžasné syny. Podnikám v pohostinství. Mám diskotéku, pivnici a dvě restaurace. Kvůli krizi jsme trochu trpěli, ale dělám to, co mě opravdu baví a co mám rád," uvedl v roce 2015.

Zajímavosti:

Je švagrem Míchela Salgada. Bývalý bek Realu Madrid se oženil s jeho sestrou Malulou.

Paco Sanz byl profesionálním fotbalistou pět let, během kterých však odehrál jen osm zápasů. Sedm v Oviedu (1995/1996) a jeden v Mallorce (1999/2000). Ve zmíněném mači za Mallorcu nastoupil jen na pět minut - 7. května 2000 na Pizjuánu proti Seville.

Během kariéry dal jediný gól, a sice za Real Madrid B v ročníku 1993/1994 Segunda División.

Předtím, než ukončil kariéru, působil krátce v americkém týmu New York MetroStars.

V roce 2000 v rozhovoru pro El País uvedl: "Vím, že jsem velmi špatný. Počkat, špatný možná ne, ale horší než ti, kteří hrají pravidelně."

Vždy říkal, že fakt, že je synem prezidenta Realu Madrid, mu více ubližoval než pomáhal. "Ale jsem na své příjmení hrdý. Když někdo mluvil o tátovi špatně, pouštěl jsem to jedním uchem dovnitř a druhým hned ven," dodává.

Také prohlásil: "Není náhoda, že ti nejlepší fotbalisté pocházejí z chudších poměrů. Mně možná uškodilo, že jsem byl díky práci otce ze zajištěné rodiny. Pokud máte peníze a dost možností zábavy, není normální, abyste po škole deset let chodil každý den na trénink."

Peníze, které si jako teenager vydělal na brigádách, vesměs utrácel za sladkosti.

Kariéra v kostce:

Francisco Sanz Durán se narodil v Madridu 29. listopadu 1972. Fotbalově vyrůstal v mládeži Realu Madrid, jako profesionál debutoval v Oviedu v roce 1995. O rok později přestoupil do Racingu, kde rovněž strávil jedinou sezónu. V následujících třech byl členem kádru Mallorcy, v roce 2000 pověsil kopačky na hřebík.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace