Deset let od titulu mistrů světa. Jak hráči vzpomínají na turnaj z roku 2010?

Historický triumf (© marca.es)

Fotbalové Španělsko si dnes připomíná slavný triumf, vůbec první titul mistrů světa, kterého země dosáhla na turnaji v JAR v roce 2010.

Právě 11. července 2010 totiž rozhodl Andrés Iniesta v prodloužení finále proti Nizozemsku. Španělsko konečně poznalo pocit, který se mu dlouhá desetiletí vyhýbal. "Pocity po gólu se mi stále vybavují. Od té doby to vypadá, že mám v ten den narozeniny, stále mi chodí blahopřání. Byl to neskutečný moment. Ve chvíli, kdy jsem zpracoval míč, jsem věděl, že to bude gól. Nedokáži to vysvětlit, ale věděl jsem to, cítil. Byla to naše chvíle, chvíle Španělska, chvíle celé země. Mám radost, že jsem mohl potěšit tolik lidí. Lepší odměny není," říká Iniesta.

Na finále proti Nizozemsku vzpomíná dlouholetý Iniestův parťák Xavi Hernández: "Finále mistrovství světa! Obrovské nervy. Říkáte si, že už se to nikdy nebude opakovat, zvláště když vám bylo třicet jako mně. Životní zápas. Napětí bylo brutální. Byli jsme lepší než Nizozemskou, které nás překvapilo tvrdou hrou. Všechno na polovině soupeře končilo faulem. Podle mě byl fotbal spravedlivý, odměnil lepšího. Myslím, že jsme se mistry světa stali zaslouženě."

Klíčovou roli sehrál v turnaji i posledním zápase také brankář Iker Casillas, zejména zákrok proti Arjenu Robbenovi byl rozhodující: "Pořád mám ten zákrok v hlavě. Ve chvíli, kdy mě balón trefil, jsem věděl, že to nebude gól. Víme, že jsme se podíleli na historii španělského fotbalu. Lidé nám na ulici stále děkují. Co jsme prožili, bylo neuvěřitelné. Radoval se každý, v Madridu, Barceloně, Valencii, Málaze, Seville, chudý, bohatý. Sociální nebo ekonomická situace nebyla rozhodující, radost měli všichni."

"V paměti mi zůstaly zejména dva momenty. Prvním bylo, když jsme přesvědčili Carlese (Puyola), aby pokračoval. Druhý po zápase, kdy jsem seděl na tabuli s nápisem Congratulations vedle Xaviho a vážně se ho zeptal: 'A co nám teď zbývá, když už jsme vyhráli všechno?'"

Dalším členem týmu byl záložník Javi Martínez, jenž se přiznal, že o takovém úspěchu ani nesnil: "Chtěl jsem jen hrát fotbal, být s kamarády. Nikdy by mě nenapadlo, že pojedu na mistrovství světa a vyhraji ho. Uběhlo už deset let, neuvěřitelné! Připadá mi to, jako by to bylo včera."

Trenérem mužstva byl Vicente del Bosque. Jaké vzpomínky zůstali jemu? "Byl to historický počin, který překročil hranice fotbalu. Celou zemi úspěch posílil. Finálový zápas jsem viděl jen jednou, teď v době pandemie společně s ostatními zápasy MS 2010 a ME 2012. Co na ně říkám? Že jsme něco udělali dobře. Nemyslím to jako vtip. Vždy jsem říkal, že jsme měli štěstí, čímž nechci shazovat něčí zásluhy. Tým byl skvělý, hrál velmi, velmi dobře. Ale měli jsme ten potřebný kousek štěstí, který nám tolikrát chyběl."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace