Digitalizace La Ligy. Co vše se v soutěži řeší přes aplikace?

La Liga (© marca.es)

Moderní technologie jsou již pevnou součástí běžného života v 21. století. Pozadu nezůstává ani La Liga, kde se řada věcí řeší elektronicky.

Přinášíme vám náhled do pěti aplikací, které využívá vedení soutěže i jednotlivé kluby. Díky nim ušetří čas a vše je mnohem rychlejší a pružnější než v dřívějších dobách.

1. Manager (Manažer)

V podstate jde o databázi, prostřednictvím které kluby informují o odchodech a příchodech hráčů, mohou aktualizovat jejich profily a podobně. "Manažer dává klubům možnost informovat vedení soutěže o změnách v kádru. Zástupci La Ligy se přesvědčí, že je vše v pořádku a jestli nebyl překročen platový strop," prozradil Martín Martínez, který se stará o chod "elektronické" La Ligy.

Manažer rovněž dává možnost kontrolovat registrace hráčů, čísla jejich dresů či počet cizinců mimo Evropskou unii v kádru.

2. Hoja de partido (Elektronický zápis o utkání)

Tato aplikace slouží k tomu, aby delegáti mužstev vyplňovali zápasové sestavy. Na výběr mají všechny fotbalisty, které La Liga schválila v Manažerovi. "Vytváříme ekosystém aplikací. V Manažerovi se vyplní veškeré informace o kádru a v Elektronickém zápise se pak ukáže, kteří hráči jsou k dispozici pro dané střetnutí," upřesňuje Martínez. 

Odpadá tak dřívější nudné a zdlouhavé ruční vyplňování. Dnes vše probíhá snadněji, rychleji a v reálném čase pro všechny strany. Elektronický zápis se navíc automaticky generuje ve více jazycích a následně je zaslán médiím a na stadion, kde se bude zápas konat.

3. Kit Selector (Výběr dresů)

Další oficiální aplikace La Ligy má za úkol snažší domluvu mezi kluby, pokud jde o výběr zápasových dresů. Kit Selector nabízí jejich náhled, aby zástupci mužstev měli jasnou představu, jestli si nebudou vybrané sady podobné a pro hráče a fanoušky matoucí.

Poslední slovo má Technická komise rozhodčích, která výběr schválí a na jeho základě upřesní, v jakých dresech nastoupí rozhodčí.

4. Referee selector (Výběr rozhodčího)

Tuto aplikace používá Technická komise rozhodčích, aby na jejím základě nominovala arbitry na zápas (včetně těch u systému VAR). Členové komise nejprve vyberou adepty, kteří musí splňovat celou řadu podmínek: rozhodčí z Madridu nemůže pískat madridský klub, když arbitr řídil domácí utkání klubu, musí při nejbližší příleřitosti řídit jeho venkovní zápas, zároveň ale musí vždy mezi pískáním střetnutí stejného týmu uběhnout minimálně čtyři kola a podobně.

To vše se v minulosti muselo "propočítávat" manuálně, nyní Referee selector sám nabídne rozhodčí, kteří potřebná kritéria splňují.

5. Greenkeeper (Kvalita trávníku)

Poslední aplikace má jediný úkol - informovat La Ligu o stavu hrací plochy na jednotlivých stadionech. Delegáti klubů tak musejí pravidelně vyplňovat, jaká je teplota a stav pažitu či jak byl posekán... "Digitalizace těchto informací nám dává možnost kontroly, zdali je trávník ve stavu, jaký La Liga ve svých stanovách požaduje," říká Martínez.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace