Jak budou obsazeny trenérské posty La Ligy v příští sezóně?

Diego Simeone (© marca.es)

Letošní sezóna se dostává do závěrečné fáze a v mnoha klubech už začínají přemýšlet o té nadcházející, mimo jiné o postu trenéra. Kdo má pokračování na lavičce jisté a kde se chystá změna?

Na to se pokusí odpovědět následující řádky.

Nabízíme vám náhled na situace ohledně kouče v každém z dvaceti klubů La Ligy.

Očekává se, že Abelardo prodlouží smlouvu, která mu končí 30. června. Samotný kouč naznačil, že chce být i nadále součástí projektu Alavésu, vedení klubu ale s jednáním čeká až na definitivní jistotu záchrany. Té by měl Alavés dosáhnout velmi brzy.

Pokračování Zigandy se jeví jako utopie. Mužstvo v dvojzápase s Marseille až příliš jasně padlo a rozloučilo se s Evropskou ligou, v domácí soutěži na tom baskičtí Lvi jsou rovněž bídně, takže ačkoliv má Ziganda smlouvu až do roku 2019, podle všeho se i kvůli nespokojenosti fanoušků bude muset pakovat. Objevují se i jména možných nástupců. Na vrcholu seznamu je dvojice Mendilibar a Garitano, spekuluje se však také o Berizzovi, jenž vyhrál boj se zákeřnou nemocí a chce znovu trénovat.

Simeone je jedním z mála trenérů, u nichž není pochyb o setrvání v současném působišti. Argentinec prodloužil během loňského září na Metropolitanu smlouvu do roku 2020 a nic nenasvědčuje tomu, že by ji nechtěl dodržet. V lize Atlético drží pohodlnou druhou příčku, po neúspěchu v Lize mistrů je jedním z adeptů na triumf v Evropské lize.

Ernesto Valverde má smlouvu i na sezónu 2018/2019 s opcí na další. S ligovým titulem v kapse, účastí ve finále Copy a pokračováním v Lize mistrů by musel přijít totální kolaps ve zbytku ročníku, aby byla pozice zkušeného lodivoda zpochybněna.

V táboře Verdiblancos panuje s prací Quique Setiéna spokojenost. Betis si s předstihem zajistil záchranu a bojuje o účast v pohárové Evropě, což na Villamarínu nějaký ten pátek nezažili, navíc se Andalusané prezentují pohlednou útočnou hrou. Smlouva byla podepsána na tři roky a zdá se, že obě strany ji chtějí respektovat.

Cesty Juana Carlose Unzuého a Celty Vigo se pohled všeho v létě rozejdou. Galicijci nenaplňují potenciál, který v sobě mají. Vše by mohl změnit postup do Evropy, jenže Celta má v závěru ligové sezóny těžký los, takže se to nezdá jako pravděpodobné. Kontrakt platný do června 2019 zřejmě bude rozvázán o rok dříve.

Velmi radikálně by se muselo Deportivo v závěru sezóně proměnit, aby se něco změnilo na předpokládaném Seedorfově konci. Nizozemec má nejhorší čísla ze všech trenérů, které Depor letos vyzkoušel, fanoušci často zpochybňují jeho rozhodnutí. Dokonce i v případě záchrany by podle všeho Seedorf balil kufry, pokud Deportivo sestoupí, změna na trenérském postu přijde s určitostí.

Na Ipurue panuje opatrný optimismus. Skromný klub by chtěl za každou cenu udržet José Luise Mendilibara, kolem něhož ale krouží slavnější konkurenti Real Sociedad a Athletic. Vedení Eibaru věří, že Mendilibar dá přednost pokračování projektu, který úspěšně vede. Samotný kouč by měl své plány odtajnit během právě probíhající reprezentační přestávky.

Zástupci Espanyolu nemají jasno o pokračování Quique Sáncheze Florese. Vše s největší pravděpodobností rozsekne samotný lodivod, který už v zimě naznačil zaječí úmysly s Premier League jako cílovou destinací. Lavička Katalánců by se mohla stát novým pracovištěm Rubího, Javi Gracii či nedávno Realem Sociedad odvolaného Eusebia Sacristána.

José Bordalás dovedl Getafe po návratu do Primery k pohodlné záchraně, kterou navíc doprovázela velmi solidní předváděná hra. To ze 54letého kouče dělá na trhu zajímavé a cenově dostupné zboží, což registrují zejména v Realu Sociedad či Villarrealu. Sám Bordalás ale jedná o setrvání na Coliseu, dohoda o prodloužení smlouvy by mohla být brzy potvrzena.

Pablo Machín je na Montilivi smluvně vázán do roku 2019, a přestože má díky skvělé sezóně debutanta v La Lize řadu nápadníků, měnit angažmá nechce. Naopak jedná o prodloužení kontraktu s Gironou, byť si zárověň nedávným prohlášením "nikdo neví, co by se stalo v případě neodolatelné nabídky" nechává otevřená zadní vrátka.

Paco Jémez přišel do Las Palmas s cílem zachránit klub mezi elitou. K tomu mají ostrované devět kol před koncem dost daleko, proto se na letní křižovatce s největší pravděpodobností každá strana vydá jiným směrem a vedení žlutomodrých bude muset hledat nového trenéra.

Smlouva skončí Asieru Garitanovi 30. června. Klub nesmírně stojí o její prodloužení, bude se ale muset vypořádat s mnoha konkurenčními nabídkami. Athletic, Real Sociedad, Villarreal, Eibar či Espanyol mají Garitana na svém radaru. Garitano chce mít takovou práci, která mu pomůže růst, takže nelze vyloučit "přestup".

Paco López povýšil z rezervy k prvnímu týmu Levante a začal snově - dvěma výhrami v řadě, díky kterým se Levante odpoutalo od konkurentů v boji o přežití v La Lize. López tím navíc získal kredit, který mu může zajistit funkci i pro nadcházející sezónu. Levante se sázka na "vlastního" zamlouvá.

José González nebyl kýženým impulzem ke zlepšení, jeho statistiky jsou horší než předchůdce Míchela a v roli trenéra Málagy ho čekají poslední měsíce. Jestliže se potvrdí očekávaný sestup, přijde na lavičku nové jméno. Muñiz či Oltra jsou největšími favority na přebrání modrobílých.

Budoucnost Zinédina Zidana je velkou neznámou. Některé hlasy hovoří o tom, že samotný kouč se po sezóně chystá složit funkci kvůli příliš velkému vyčerpání, které z ní pramení. Jasné je, že má i nadále důvěru klubového prezidenta Florentina Péreze, takže vše bude záviset na Francouzově rozhodnutí, zdali povede ansámbl Bílého baletu i v ročníku 2018/2019.

Prozatím poslední trenérská změna v La Lize dosadila Imanola na lavičku Realu Sociedad místo odvolaného Eusebia. Prozatím do konce sezóny. Plán je takový, že se Imanol v létě vrátí k béčku a vedení přivede nového trenéra. Mendilibar, Garitano a Berizzo jsou nejhlasitěji skloňované varianty.

Montella se Andalusanům upsal na rok a půl, tedy do června 2019, smlouva ale může skončit dříve. Historický postup přes Manchester United do čtvrtfinále Ligy mistrů je sice velkým pozitivem, obavy ale dělá tabulkové postavení Andalusanů v lize. Pokud neuspěje Sevilla v Copě a neskončí v Primeře mezi prvními sedmi, což by znamenalo rok bez pohárů, Montella skončí. Italův odchod nelze vyloučit ani v případě úspěšném zakončení roku, neboť se spojován s převzetím italské reprezentace.

Marcelinovo pokračování na Mestalle je jistotou. Z Netopýrů po slabých letech znovu udělal jeden z nejsilnějších celků Španělska a těší se na postup do Ligy mistrů, k němuž směřují. S vedením klubu se chystá schůzka o možném prodloužení kontraktu, který má platnost do roku 2019.

Posledních devět ligových kol hodně napoví o Callejově budoucnosti. Pokud si Ponorka zajistí postup do Evropy, mohl by Calleja zůstat. Pokud se ponoří do nižších pater tabulky, bude to znamenat nejistou budoucnost. Vedení klubu je ale celkově s Callejovou prací spokojeno, důvěrně zná prostředí klubu a první variantou se zdá být jeho setrvání.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace