Jak se stát hráčem Eibaru? Roli hraje auto, čepice i přítelkyně

Fran Garagarza (© marca.es)

Eibar je klubem, který se tak trochu vymyká současnému fotbalu. Panuje v něm rodinná atmosféra, což znamená i netradiční postupy při kupování hráčů. O fungování klubu promluvil jeho sportovní ředitel Fran Garagarza.

"Jsme v nejvyšší soutěži pátým rokem, což je pro nás něco velkého. Má na tom zásluhu dlouhá řada lidí. Každý je důležitý. Víme, jak těžké bylo dostat se až sem, proto vše řešíme v klidu. Každé léto musíme prodat nějakého hráče, aby nebyly problémy. Jdeme po malých krůčcích. Peníze, které vyděláme, investujeme, ale s klidem," říká Garagarza, jenž také prozradil, jak probíhají námluvy s možnými posilami.

"Každý člen vedení má přiřazenou jednu ligu. Hledáme hráče, kteří pasují nejen do našeho herního stylu, ale i do způsobu, jakým v klubu fotbal vnímáme. Pokud si trenér vyhlédne posilu a shodne se na ní se svými asistenty, musí ji odsouhlasit ještě technický sekretář (Mikel Martija) a já, a to vždy až poté, co se se samotným hráčem sejdu na osobní schůzce. Vše hraje roli - jak se rozcvičuje, jakým způsobem odchází ze stadionu, jaké má auto, jestli nosí čepici..."

Ani když si hráč padne do noty s Garagarzou, nemá vyhráno, jak dodává sportovní ředitel Eibaru: "Musím mluvit i s jeho přítelkyní. Bez toho ho nekoupím. Rodinní příslušníci jsou velmi důležití. Chci, aby jeho žena věděla, s čím se v Eibaru setká, jaký klub a jeho prezidentka jsou, jestli chce pracovat... Také hráčova přítelkyně musí do Eibaru chtít."

Klub nedělá mezi zaměstnanaci rozdíly, jak Garagarza prozradil: "El choko (rodinný bar) je místem setkání. Není důvod, aby si Sergi Enrich nedal kávu s uklízečkou nebo jiným zaměstnancem klubu. Je pro nás důležité, aby si hráči působení v Eibaru zapamatovali, a když na něj budou dotázáni, aby o Eibaru mluvili jen v dobrém."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace