Kolik si vydělají španělští rozhodčí? V průměru 210 tisíc eur ročně

Mateu Lahoz (© marca.es)

Výše platů fotbalistů obvykle na veřejnost prosáknou. Ale jak jsou na tom s odměnami rozhodčí, kteří pískají Primeru a Segundu?

Španělští arbitři jsou často terčem kritiky, obvykle zcela po právu, což ale nic nemění na faktu, že jde o fyzicky i psychicky náročnou profesi. Jaké jsou výdělky mužů v černém? Vůbec ne špatné.

Hlavní rozhodčí v La Lize získá za každý odřízený zápas 3 700 eur, k tomu desetkrát do roka fixní měsíční mzdu 11 000 eur. Dalších 12 000 eur je příjem z reklamních a obrazových práv, ti nejlepší se mohou těšit i na 6 000 eur za každé vystoupení v Evropě. Za každý den, kdy je čeká zápas, inkasují navíc na dietách 53 eur. Komise rozhodčích obdrží 12 000 tisíc eur za reklamu, částku rozdělí mezi jednotlivé arbitry. 

Rozhodčí La Ligy si tak celkově přijde za rok v průměru na 210 tisíc eur. Pokud cestuje k zápasu letadlem, činí tak první třídou. Hůře jsou na tom asistenti, kteří za zápas získají 1 440 eur (čtvrtý rozhodčí o pět eur méně). V Segunda División jdou výdělky výrazně dolů. Hlavní sudí obdrží za utkání 1 512 eur a asistenti 682 eur.

Jak jsou na tom rozhodčí La Ligy v evropském měřítku? Mohou se pochlubit třetími nejvyššími platy na kontinentu. Vyšší odměny mají jen v Anglii (24 000 eur za zápas) a Itálii (4 000 eur za zápas a měsíční mzda 8 000 eur). Na rozdíl od La Ligy jsou však v Premier League i Serii A jsou rozhodčí profesionály, zatímco ve Španělsku mají i civilní zaměstnání. Výjimkou je jen dvojici Mateu Lahoz a Velasco Carballo, pro níž je pískání jedinou obživou.

FIFA tlačí na to, aby se celý sbor rozhodčích profesionalizoval. To by pro arbitry znamenalo navýšení honorářů, ale také nutnost trávit pět dnů v týdnu v sídle svazu v Las Rozas, a to za účelem analýzy odehraných zápasů a přípravy na ty následující.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace