La Liga představila další technologické novinky

I přes nástup moderních technologií je základem fotbalu stále kulatý nesmysl... (© as.com)

La Liga čím dál více využívá moderní technologie, což ukázala akce, na níž vedení soutěže představilo několik novinek.

"Moderní technologie jsou důležitou součástí La Ligy, protože pomáhají s plánováním zápasů, hracích dnů, v boji proti pirátskému vysílání a nelegálním sázkám a nabízejí fanouškům to nejlepší," zaznělo hned v úvodu v úst řečníka.

Pro hráče se chystá Players App - Aplikace, která bude uvedena do provozu v roce 2020, například automaticky rozezná obličej daného fotbalisty na fotografiích ze zápasu, které mu následně poskytne. Nabídne také zápasové statistiky a data, která bude čerpat ze známého programu Mediacoach (ten poskytuje klubům a hráčům například detailní statistický a datový servis). Fotbalisté si rovněž budou moci vyžádat záznam jakéhokoliv utkání Primery a Segundy, do něhož nastoupili, případně se přes Players App spojit s vedením soutěže za účelem nějakého dotazu či požadavku.

Calendar Selector & Sunlight Broadcasting Planning - Již používaný program byl vylepšen, aby ještě lépe přizpůsoboval časy zápasů podmínkám a požadavkům příznivců. Umělá inteligence vyhodnocuje za pomoci 30 proměnných, v jakých hracích časech mají zápasy jednotlivých celků nejvyšší sledovanost a návštěvnost, na tomto základě pak vytváří rozpis. Sunlight Broadcasting Planning prozměnu bere v úvahu předpověď počasí a díky 3D modelu každého stadionu poskytuje informace například o tom, jaký stín budou na hrací plochu vrhat tribuny, což může zhoršit divácký zážitek, a zvolit ideální dobu střetnutí.

Tyche 3.0 - Vylepšení doznal také program Tyche, jehož úkolem je mapovat podezřelé zápasy kvůli nelegálním sázkám, a to nejen v profesionálním fotbale, ale také nižších soutěžích. La Liga je jedinou soutěží, která má vlastní progam a nespoléhá na externího dodavatele.

I samotné kluby hledají způsoby, jak využít výdobytky 21. století k bližšímu vztahu s fanoušky. A tak se příznivci mohou brzy těšit mimo jiné na aplikaci, díky níž získají slevy na stadionu v případě, že si do ní zaregistrují například koupený oficiální dres.

"Používaní moderních technologií, dat a umělé inteligence, která je schopna se učit, je pro La Ligu zásadní oblastí, soutěži pomáhá v řadě oblastí," shrnuje Technologický ředitel La Ligy José Carlos Franco.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace