Někdejší talent Realu Madrid Drenthe: Za 30 let jsem zažil více, než by jiní zažili za 200 let

Royston Drenthe (© marca.es)

Royston Drenthe již není profesionálním fotbalistou. Někdejší talent Realu Madrid ukončil v 29 letech kariéru a napsal autobiografii, v níž prozradil mnoho ze svého soukromí.

"Víte, že mého otce zabili, když mi byly tři roky? Zavraždili ho na ulici. Matka mi to dlouho tajila, aby mě chránila. Říkala mi, že to byla nehoda, ale realita byla jiná," začíná Drenthe otevřený rozhovor pro deník Marca, v němž se vrátil i k působení v Realu Madrid, který jej jako vycházející hvězdu koupil v roce 2007 z Feyenoordu. V bílém dresu ale nikdy naplno nepřesvědčil.

"Zažil jsem v Madridu vše, byl jsem tam šťastný. Je to nejlepší klub historie a já v něm hrál, to už mi nikdo nevezme. Je mnoho superhvězd, které toužily hrát za Real Madrid, ale nepovedlo se jim to. Já si v Realu Madrid splnil sen. Vždy ho budu mít v srdci, jsem jeho věrným fanouškem. Přišel jsem tam jako 20letý poté, co jsem byl vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství Evropy U21 a hned v prvním zápase proti Seville jsem vstřelil nádherný gól z dálky. Lidé ode mě hodně očekávali, nároky byly vysoké a to není snadné ve 20 letech vstřebat," říká nyní 30letý Drenthe.

"Úplně se mi obrátil život. Žil jsem s mámou v malém domě a najednou jsme měli vilu v hodnotě několika milionů. To jsou na mladého kluka velké změny. Fanoušci ke mně byli milí, pod Schusterem jsem navíc hrával často, tam problémy nebyly. Vše začalo až s Mourinhem. Kvůli němu jsem odešel z Realu Madrid. V roce 2010 jsem tvrdě pracoval v přípravě, a protože byl Marcelo zraněný, doufal jsem, že mě bude stavět. Ale v den, kdy končily přestupy, mi řekl, že musím odejít. Neměl jsem ani 24 hodin, abych si vybral tým. Nechtěl jsem odejít, ale řekl mi, že s tím nemůže nic dělat, protože je to rozhodnutí Valdana. Nakonec mi to bylo jedno a odešel jsem hostovat do Hérculesu."

"Tam jsme začali skvěle, dokonce jsme vyhráli na Camp Nou 2-0 a já byl povolaný do seniorské reprezentace. Problém byl, že nám přestali platit, tak jsem nechodil na tréninky. Mourinho mi zavolal a strašně mě seřval, že něco takového si hráč Realu Madrid nemůže dovolit. Snažil jsem se mu vysvětlit, že by měl křičet spíš na majitele Hérculesu, ale pravdou je, že v tu chvíli se začalo vše měnit k horšímu. Fanoušci mě chodili urážet až k domu a sestoupili jsme, což byla chyba vedení, protože odvolalo Estebana Viga. Byl to úžasný trenér. Místo něho přivedlo Đukiće, který nám akorát neustále ukazoval svoje břišáky. Ten chlap si myslel, že je pořád fotbalista. Neměl jsem ho rád. S ním jsme se potopili. Když jsem se pak vrátil do Realu Madrid, Mourinho mě oddělil od mužstva kvůli tomu, co jsem provedl v Hérculesu. Bylo to tvdé, protože jsem věděl, že je to můj konec v Realu Madrid."

Nizozemský fotbalista, jenž vynikal zejména svou rychlostí, připustil, že ne vždy byl příkladným profesionálem a pustil se do vyprávění oblíbené historky: "Hodně večerů jsem trávil mimo domov. Ne každý, ale hodně. Madrid je krásné město s krásnými ženami a bujarým nočním životem. Bylo těžké říci ne, protože vám neustále někdo něco nabízel. Jednou jsme šli s kamarádem do kasina a přišly k nám dvě hezké holky. Všichni jsme se odebrali do hotelu a skvěle si to užili. Když to skončilo, nastal problém. Každému nám řekly o tisíc eur. Netušil jsem, že budeme platit, myslel jsem, že šlo jen o to pobavit se. Neměl jsem žádné peníze, a i kdybych měl, nezaplatil bych, musel bych se stydět. Představte si tu situaci. Nakonec jsme jim dali všechny žetony, které jsme v kasinu vyhráli. Ani nevím, jakou měli hodnotu."

Drenthe prozradil, proč ukončil kariéru předčasně: "Hodně lidí mě využilo, agenti i další. Příliš jsem jim věřil. S fotbalem jsem skončil, protože už jsem nebyl na trávníku šťastný. Někdy mi chybí, někdy ne. Za 30 let jsem zažil více, než by jiní zažili za 200 let."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace