Nové dresy Španělska vyvolaly kontroverzi

Nový dres Španělska (© marca.es)

Ve Španělsku panuje kvůli snaze Katalánska o osamostatnění napjatá politická situace, což se promítá i do fotbalu. Španělský fotbalový svaz (RFEF) představil dresy národního týmu pro mistrovství světa 2018 v Rusku a mnoho fanoušků jejich vzhled rozčaroval.

Novým dresům dominuje tradiční červená barva, kterou doplňuje žlutomodrá dekorace. Podle některých však nejde o modrou barvu, ale fialovou, která byla součástí republikánské vlajky mezi roky 1931 až 1939 a dodnes ji používají odpůrci monarchie.

Prezident RFEF Juan Luis Larrea i firma Adidas, která dresy vyrábí, politický podtext odmítají. "Dresy byly inspirovány těmi z mistrovství světa v USA. Když nám je Adidas představil, všichni jsme se shodli, že jsou na pohled hezké a že barva je modrá, stejný odstín mají i trenky. Kdybychom tušili, jaké kolem toho bude pozdvižení, možná by se zvolil jiný design. Dresy se mění zhruba každé dva roky čistě z obchodních důvodů, nemá smysl hledat v tom cokoliv jiného," uvedl Larrea. Přesto svaz zvolil skromnou formu prezentace oproti původně plánované velkolepější. "Chápeme, že v současné chvíli a při daných okolnostech to tak bylo vhodnější," dodal Larrea.

Podle trenéra reprezentace Julena Lopeteguiho jde o zbytečnou kauzu: "Tato země má důležitější problémy než ten, jak je vnímána určitá barva. Přijde mi to zbytečné a nedělá to Španělsku dobré jméno. Podle mě je modrá, líbí se mi stejně jako každý dres národního týmu. Připominá mi dres z roku 1994, díky čemuž se cítím mladší. Vnímat barvu podle ideologie znamená návrat v čase a odklon od správného směru."

Nové dresy Španělska a jejich kontroverzní část:

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace