Nové rozdělení peněz v Lize mistrů podle Tebase ohrožuje evropské ligy

Javier Tebas (© marca.es)

Účastní Ligy mistrů a Evropské ligy se od příští sezóny mohou těšit na vyšší prémie, podle prezidenta La Ligy Javiera Tebase ale nové rozdělení peněz v evropských pohárech ohrožuje domácí soutěže.

"Pokud UEFA nezmění systém rozdělování peněz, může tím být ohrožen evropský fotbal. Ekonomické rozdíly mezi kluby se neustále zvětšují," varuje Tebas. Od ročníku 2018/2019 by například odměna za účast v základní skupině Ligy mistrů měla vzrůst z 8,6 milionu eur na 12 milionů eur.

"Jsou to domácí soutěže, které podpírají strukturu fotbalu, proto by na ně UEFA a FIFA měly při svých rozhodnutích více myslet. Nové rozdělení peněz v Lize mistrů sice několika velkým klubům pomůže, ale ligové soutěže může poškodit a narušit," dodává Tebas.

První muž La Ligy také obhajoval netradiční čas El Clásica, které se kvůli asijskému trhu hrálo 23. prosince od 13 hodin: "Musíme termíny zápasů přizpůsobovat potřebám. Tato strategie neovlivňuje návštěvnost, naopak. Za poslední čtyři roky vzrostla o 12 procent. Je to správná cesta, protože lépe zhodnocujeme naše televizní práva. Ještě před rokem by nikdo nevěřil, že by se El Clásico mohlo hrát 23. prosince, ale mohli jsme díky tomu oslovit fanoušky, kteří dříve při zápasech La Ligy kvůli časovému posunu spali."

Podle Tebase je současná La Liga ve skvělé finanční kondici: "Když jsem se ujal funkce, mnoho klubů bylo na hranici bankrotu, jako první jsme zavedli ekonomickou kontrolu a určujeme, kolik mohou v každé sezóně utratit. Díky tomu jsme se, pokud nepočítáme Barcelonu a Real Madrid, dostali ze ztráty 250 milionů eur do plusu 300 milionů eur."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace