Památné zápasy: Athletic - Osasuna 4-3 (Primera División 2004/2005)

Radost hráčů Athleticu po neuvěřitelném obratu (© elmundo.es)

Souboj dvacátého kola nejvyšší španělské soutěže přilákal 22.ledna 2005 na tribuny San Mamés téměř čtyřicet tisíc diváků. Soupeřem Athleticu byla Osasuna. Domácí hráči během utkání ukázali, že ve fotbale se vyplatí bojovat za každého stavu.

Zápas sliboval napínavou a atraktivní podívanou s velkým počtem branek. Bojovalo se o pozice zaručující postup do poháru UEFA. Navíc Osasuna i Athletic patřily mezi týmy, které neměly problémy se střílením branek, zároveň ovšem hodně inkasovaly.

Domácí se snažili od první minuty diktovat tempo hry, ale trpěli absencí tradičních krajních beků - Asiera del Horna a Iraoly - bez kterých přechod do útočné fáze nebyl tak kvalitní. Llorenteho, jenž operoval na hrotu útoku, bez problémů hlídali Cruchaga a Josetxo.

Osasuna jde za pohodlnou výhrou...

Byla to proto Osasuna, kdo během prvního poločasu ovládl střed pole. Zodpovědnost na sebe vzal Pablo García, jehož výborná poziční hra a agresivita dělaly hráčům Athleticu velké problémy. Vše vyústilo v šarvátku s Carlosem Gurpegim v 73.minutě, za kterou obdržel Pablo García žlutou kartu. Uruguayský reprezentant na sebe však upozornil také jinak - krásnou individuální akcí, která znamenala úvodní gól.

Pablo García se vyhnul Orbaizovi a Gurpegimu, aby umístěnou střelou překonal bezmocného Aranzubiu. Na druhé straně se snažili o odpověď Llorente a Prieto, ale bez úspěchu.

Krátce po změně stran přišel rychlý brejk hostů zakončený přesným centrem Expósita a hlavičkou Webóa. Osasuna vedla ve 48.minutě 2-0. Webó si mohl o tři minuty později připsat další přesný zásah, ale skóre se měnilo až o chvíli později. Puñal se opřel do volného přímého kopu z velké dálky a vymetl pavučiny v levém horním rohu Aranzubiovy branky. Po nádherné brance tak v 56.minutě panoval z pohledu domácích beznadějný stav 0-3.

... nebo ne?

Po hodině hry ale zakončil Llorenteho akci netradičně pravou nohou Fran Yeste křížnou střelou, 1-3. Stejný hráč o pět minut později vstřelil kontaktní branku. Bezchybně zahraným volným přímým kopem nedal Elíovi šanci.

Osasuna se snažila hru rozkouskovat, což se za přispění žlutých karet a špatné kvalitě hrací plochy dařilo. Deset minut před koncem poslal Ernesto Valverde na hřiště Tika a Julena Guerrera. Později se ukázalo, že trenér Lvů měl zlatou ruku.

Byl to právě Tiko, ke kterému se po pohledné akci domácích fotbalistů dostal míč, aby ho záložník následně poslal za záda Elíi. Ale to nebylo vše. Minutu před koncem přišel centr, střela z první Julena Guerrera a završení dokonalého obratu.

Athleticu stačila půlhodina, aby ztracený zápas přetavil v tříbodový zisk. Zaplněný San Mamés byl u vytržení. Emoce byly o to větší, že poslední gól dal hráč, který se díky své oddanosti klubu stal miláčkem fanoušků a legendou Leones.

Leones. Lvi. Přesně tak fotbalisté Athleticu 22.ledna 2005 od 21. hodiny bojovali. Jako lvi.

Athletic: Aranzubia; Murillo, Lacruz (46. Iraola), Prieto, Javi González; Orbaiz (80. Tiko), Gurpegi; Etxeberria, Yeste; Ezquerro (80. Julen Guerrero) a Llorente.

Osasuna: Elía; Expósito, Josetxo, Cruchaga, Clavero; David López (65. Muñoz), Pablo García, Puñal , Moha (84. Ortiz); Webó (78. Aloisi) a Morales.

Branky: 60. a 65. Yeste, 83. Tiko, 89. Julen Guerrero - 15. Pablo García, 48. Webó, 56. Puñal.

Podívejte se na úžasný obrat Athleticu proti Osasuně

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace