Pasažér číslo 62

Oslava postupu Girony (© marca.es)

Gironu čeká debut v nejvyšší soutěži a katalánský klub je celkově 62. pasažérem, který na palubě Primera División stráví minimálně jeden rok.

Fotbal se mění a stejně jako v životě v něm platí, že nic netrvá věčně. Dnes jste nahoře a zítra můžete padnout na kolena. Pouze dvacet nejlepších celků Španělska se může chlubit místenkou v elitní společnosti.

Tři z nich, Athletic, Barcelona a Real Madrid, nikdy během 86 sezón La ligy nepoznaly hořkost sestupu o kategorii níže. Mezi stálice patří také Espanyol a Valencia (82 sezón), po nichž následuje Atlético (80), Sevilla (73) a Real Sociedad (70).

Jen kousnout z prvoligového koláče dostaly naproti tomu Condal CD, Xerez, CA de Tetuán a Cultural Leonesa, tedy kluby, pro něž trvalo dobrodružství v Primeře jediný rok.

V Segundě je hned 15 účastníků, kteří Primeru pamatují. Osasuna, Sporting, Rayo Vallecano, Córdoba, Zaragoza, Valladolid či Almería ji ještě mají v živé paměti... Pro další, mezi nimiž jsou Cádiz, Tenerife, Oviedo, Nástic, Numancia, Albacete či Cultural Leonesa, platí, že na jejich fotografie z čas La Ligy už nějaký ten pátek sedá prach. Nejdéle se to tyká Cultural Leonesy. Té totiž trvalo 42 let, než se propracovala alespoň do Segundy, odkud je to už jen krok, byť ten nejtěžší, do Primery.

Ještě hůře na tom jsou Mallorca, Real Unión, Racing, Recre, Elche a mnoho dalších, které sportovní výkonnost nebo finanční problémy odsunuly z prostředí oficiálního profesionálního fotbalu (byť většina z nich profesionálních je), tedy až do Segundy B.

Castellón, Compostela, Real Burgos nebo Xerez spadají momentálně pod Tercera División a jejich vyhlídky na Segundu či dokonce Primeru jsou mizivé.

Devět klubů - CD Málaga, UE Lleida, CA de Tetuán, Condal CD, UD Salamanca, Almería AD, CD Logroñes, Mérida CP a CF Extremadura - takříkajíc zavřelo krám a z fotbalové mapy zmizelo nadobro. Většina z nich se dočkala více, nebo méně přímého nástupce, po jiných se slehla zem s definitivní platností.

Pokud vše shrneme, z 62 dosavadních účastníků Primery jich je 20 v nejvyšší soutěži, 15 v Segundě, 12 v Segundě B, 6 v Terceře a 9 zaniklo.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace