Pisalo, pisalo!

Dnes 71letý Bilardo. (© as.com)

Carlos Salvador Bilardo se neproslavil pouze jako hráč a trenér, ale také slavným agresivním výrokem z roku 1993, který později vedl k jednomu krásnému omylu.

Psal se šestý únor, Deportivo hostilo Sevillu, kterou Argentinec v té době trénoval. Diego Maradona při jednom ze soubojů nakopl do obličeje Alberta Albistegiho, načež se domácímu fotbalistovi spustila krev z nosu. Z lavičky Sevilly vyběhl lékař, který se ale nevěnoval Maradonovi, nýbrž zraněnému Albistegimu.

To Bilarda rozzuřilo. Televizní kamery zachytily, jak na lavičce vztekle křičí: "Místo toho, aby se věnoval Diegovi, tak řeší toho druhého. Naši jsou červení, červení! Na soupeři mi nezáleží. Soupeři ani vodu. Šlapnout na něj, šlápnout na něj!"

 Podívejte se na moment, který dal vziknout slavnému pokřiku:

Pisalo, pisalo! Šlápni na něj, šlápni na něj! Pokřik, za který byl Bilardo tvrdě kritizován, se okamžitě rozšířil po všech španělských stadionech a setrvává na nich do dnešního dne. Fanoušci s ním vyrukují, když některý z hráčů soupeře leží zraněný na trávníku.

 Fanoušci Sevilly skandující "Pisalo, pisalo!":

Jak se Pisalo, pisalo! změnilo v Peace and love, peace and love!

O dva roky později došlo k naivnímu, ale krásnému omylu. Zaragoza hrála na stadionu La Romareda první zápas semifinále tehdejšího Poháru vítězů pohárů proti londýnské Chelsea. Španělský celek si vypracoval pohodlné vedení 3-0, což neunesli příznivci hostů, kterých bylo na tribunách okolo pěti tisícovek.

Radikální fanoušci Chelsea začali trhat sedačky, což si vyžádalo zásah policie. Na podporu strážců zákona spustil kotel Zaragozy slavný Bilardův pokřik, ke kterému se rychle přidal celý stadion. Výsledek byl šokující a překvapivý. Hooligans se okamžitě uklidnili, poděkovali La Romaredě potleskem a potyčka s policií ustala.

Vysvětlení přinesla následující den anglická média, která psala o chování fanoušků Zaragozy jako o vzoru pro fair-play. Ostrované totiž slyšeli foneticky velmi podobná anglická slova Peace and love, peace and love. Mír a láska, mír a láska...

Sestřih z utkání semifinále Poháru vítězů pohárů ze sezóny 1994/1995, v jehož závěru je vidět řádění fanoušků Chelsea na stadionu Zaragozy:

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace