Preview 15. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Ani s blížícím se koncem roku nepolevuje ligové tempo, na pořadu je patnácté kolo Primera División.

V pátek si to v duelu sestupem ohrožených rozdají Alavés a Las Palmas.

Getafe vyzkouší v sobotu zlepšenou formu Eibaru, Real Madrid si to rozdá se Sevillou, Deportivo s Leganésem a první prohrou sezóny raněná Valencia přivítá Celtu Vigo.

Neděli otevře souboj Realu Sociedad s poslední Málagou, Betis se pokusí přerušit krizi na úkor Atlética, Levante hostí Athletic a Villarreal v atraktivním mači Barcelonu.

Tečku za 15. kolem udělá pondělní střetnutí Espanyol - Girona.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v pátek ve 20 hodin.

 
08.12.17 20:00 Deportivo Alavés -:- Las Palmas

Těžko by se v La Lize našly týmy, které potřebují body více, než je tomu u Alavésu a Las Palmas. A to dodává jejich utkání, které bude prvním v patnáctém kole, na důležitosti. Ve hře je hodně. Vítěz se minimálně dočasně dotáhne na sedmnáctý Depor, Las Palmas ho mohou dokonce přeskočit.

Dnešní soupeře spojuje umístění v sestupovém pásmu, ale i vítězství z minulého kola, které dodalo fanouškům na optimismu. Alavés se blýskl senzačním obratem v Gironě, Las Palmas si vyšláply na papírově silnější Betis. I dnes je povede Paquito, neboť jednání o novém kouči stále nejsou u konce. Najmutí Jorge Almiróna je na spadnutí, brzdí ho ale byrokracie.

Pokud jde o složení celků, tak domácí se musejí obejít bez Vigaraye, Elyho, Sobrina, Laguardii a Héctora. Tradičně je zaplněná i marodka ostrovanů, momentálně na ní jsou Halilović, Momo, Vitolo, Tana, Bigas a Simón. I přes početné ztráty se Paquito rozhodl nenominovat Aquilaniho.

09.12.17 12:00 Getafe -:- SD Eibar

Jako první půjdou v sobotu fanoušci na fotbal na Coliseum Alfonsa Péreze, kde bude k vidění střetnutí mezi Getafe a Eibarem. Kuriozitou je, že se proti sobě mohou postavit dva japonští fotbalisté bojující v La Lize - Gaku a Inui.

Zatímco prvně jmenovaný je po zranění, a proto je pravděpodobnější, že začne na lavičce a bude připraven naskočit do utkání v jeho průběhu, hostující Inui nebude ani tentokrát chybět na levém křídle Mendilibarovy party od úvodní minuty. Oba týmy mají skvělou formu. Getafe vyhrálo všechny tři poslední zápasy před svým publikem, Eibar triumfoval třikrát v řadě šplhá tabulkou vzhůru.

A to i přes zaplněnou marodku, na níž najdeme Juncu, Yoela, Rica, Riveru a Pedra Leóna. Vykartovaný je pro dnešní mač Charles. Arambarri absentuje ze stejného důvodu na straně Getafe, operace a další týdny na listině zraněných pak čeká útočníka Chuliho.

09.12.17 15:15 Real Madrid -:- Sevilla

Pouhé dva zápasy z posledních pěti vyhrál v rámci La Ligy Real Madrid. Vylepšit nelichotivou bilanci chce v patnáctém kole, kdy se na stadionu Bernabéu představí Sevilla.

Real Madrid zůstává osm bodů za Barcelonou, každé další zaváhání může být fatální. Blancos se daří alespoň v Lize mistrů, kde přetlačili v pohledném utkání Borussii Dortmund, do jejíž sítě se trefil i Cristiano Ronaldo. Portugalec nebude chybět na hřišti ani tentokrát, navíc posílen ziskem pátého Zlatého míče. Zidane má problémy ve středu obrany, neboť mimo hru jsou Sergio Ramos a Varane. Podle všeho tak nastoupí na pozicích stopera nepříliš často vídaná dvojice Nacho a Vallejo. Bale, Casemiro a Carvajal seznam absencí doplňují.

Sevilla stále postrádá Pareju a v nominaci není ani Steven N'Zonzi, jehož budoucnost je každým dnem vzdálenější Nerviónu. Andalusané táhnou šňůru tří vítězství a navíc oslavili postup v Lize mistrů. Jejich hra je stejně jako v případě madridských soupeřů ale mnohdy nepřesvědčivá. Dokáží napodobit některé předchůdce a v Madridu překvapit, nebo odjedou poraženi?

09.12.17 17:30 Deportivo La Coruña -:- Leganés

Odvolání Pepe Mela zatím nepřináší kýžený efekt. Deportivo má pod novým koučem Cristóbalem bilanci 1-1-3, a přestože hra je lepší, tak v Primeře se počítají zejména výsledky. A ty potřebují Galicijci výrazně zlepšit. V sobotu je čeká zápas proti Leganésu.

Okurky před týdnem přerušily sérii proher a zdolaly silný Villarreal. Na rozdíl od Deportiva si užívají blízkosti pohárových příček, na šestou Ponorku ztrácejí jediný bod. Deportivo dostal pod tlak Alavés, který se mu pátečním triumfem nad Las Palmas na sedmnácté pozici bodově vyrovnal.

Domácí se musejí obejít bez Fede Cartabii, Luisinha a Bruna Gamy. Zdaleka kompletní není ani výprava Leganésu, v níž bychom marně hledali jména Omara Ramose, Siovase, Mantovaniho či Brašanace.

09.12.17 19:45 Valencia -:- Celta de Vigo

Tři měsíce si Valencia užívala pohody, dobré hry a skvělých výsledků. Nyní ji ale čeká zkouška psychické odolnosti, neboť se musí oklepat z první porážky sezóny na půdě Getafe. A soupeře nebude mít snadného, na Mestalle hostí Celtu Vigo. Celestes se prezentovali solidním výkonem na Camp Nou a odměnou jim byla remíza. Dnes Unzuého partu navíc motivuje možnost se v případě výhry dotáhnout na šestý Villarreal.

Zápas bude zajímavý i z pohledu boje o pozici nejlepšího střelce soutěže španělské národnosti, který mezi sebou svádí Netopýr Rodrigo a Iago Aspas ze Celty Vigo. Oba kanonýři si dosud do notýsku zapsali osm čárek a ani v sobotní podvečer nebudou chtít vyjít naprázdno.

Rodrigo i Iago Aspas nastoupí od první minuty. Garay, Guedes a Murillo jsou ztráty Valencie, hosté nemohli nominovat zraněného Sergi Gómeze, jenž se nevyhne operaci, a vykartovaného Jozabeda.

10.12.17 11:00 Real Sociedad -:- Málaga

Real Sociedad vyhrál v jediném z pěti posledních zápasů, a pokud nechce potvrdit slova o začínající výsledkové krizi, musí zabrat. V patnáctém kole k tomu má dobrou možnost, hostí totiž poslední Málagu.

Andalusané před týdnem jen remizovali na La Rosaledě s Levante a nedokázali navázat na dvě předchozí domácí vítězství. Ani případný překvapivý triumf z Anoety by je tak nedostal ze sestupových příček. Realu Sociedad by naopak tři body mohly pomoci k návratu mezi elitní šestku.

Domácí se o to pokusí překvapivě i s Davidem Zurutuzou, jenž doléčil šrámy rychleji, než se předpokládalo. Agirretxe a Kévin zápas nestihnou. Juankar, Ricca, Rolan a Miguel Torres jsou absence Málagy. Zejména ztráta Diega Rolana je citelná, neboť jde o nejlepšího střelce týmu, kterého Borja Bastón zatím nedokáže naplno zastoupit.

10.12.17 15:15 Real Betis -:- Atlético Madrid

Utkání mezi Betisem a Atléticem nabídne 90 minut mezi soupeři, jejichž forma je naprosta odlišná. Verdiblancos se trápí, zatímco Atlético menší krizi překonalo a blíží se výkonům, jaké se od něj očekávají.

Pouhé dva body za pět kol, vyřazení z poháru, tragická obrana, to je vizitka současného Betisu. Začíná se proto spekulovat o možném odvolání Quique Setiéna. K problémům na hřišti se ještě přidaly absence. Kromě Joela Campbella totiž nemohou nastoupit ještě Javi García, Sanabria, Francis a vykartovaný stoper Jordi Amat.

Atlético rovněž přicestuje bez klíčové ofenzivní hvězdy, mimo hru je Antoine Griezmann. Madriďané doufají v zisk tří bodů, které by je minimálně na pár hodin přiblížily vedoucí Barceloně, kterou čeká nelehké střetnutí na hřišti šestého Villarrealu.

10.12.17 17:30 Levante -:- Athletic Club

Levante a Athletic k sobě mají v tabulce La Ligy hodně blízko, což je nelichotivá vizitika zejména pro Lvy, kteří měli patřit mezi adepty na pohárovou Evropu. Blíže ale mají k sestupovým příčkám.

Obě mužstva spojuje i slabá forma posledních týdnů. Athletic remizoval třikrát v řadě a za pět kol nepoznal vítězství, byť posledně získaný bod proti Realu Madrid se Baskům přičítá k dobru. Levante za stejné období triumfovalo jen jednou, před týdnem remizovalo na půdě Málagy.

Doukoure, Lerma, Roger, Alegría a I. López jsou na seznam ztrát Levante, Athletic oznámil již tradiční absence. Yeray stále není připraven zasáhnout do zápasu, stejně tak Iker Muniain. K nim se pro tentokrát ještě přidal středopolař Ander Iturraspe.

10.12.17 19:45 Villarreal -:- FC Barcelona

Tečku za nedělním programem zápasů patnáctého kola Primera División napíše atraktivní měření sil mezi Villarrealem a Barcelonou, tabulkově šestého s prvním.

Žlutá ponorka se potřebuje oklepat ze dvou porážek, kdy ji nejdříve ranila velkým obratem Sevilla a poté Leganés. Situaci Javi Callejovi komplikuje množství zraněných. Bruno, Bacca, Cheryshev, Fernández, Sansone a Fornals tak o zápas přijdou. Dobrou zprávou je, že nastoupit by již mohl Castillejo.

Také Barceloně v posledních dvou kolech ztratila, ale formou remíz. Nejprve na Mestalle, poté doma se Celtou Vigo, což se nečekalo. Aby nedala soupeřům prostor k přiblížení se, musí na Estadio de la Cerámica vyhrát. Také Katalánce ale trápí početné ztráty. Iniesta, Umtiti, Mascherano, Dembélé a Rafinha nejsou v nominaci, z rozhodnutí trenéra k utkání neodcestovala ani dvojice Arda Turan a Deulofeu.

11.12.17 20:00 Espanyol -:- Girona

Espanyol je dalším týmem, který se poprvé v rámci Primera División střetne s Gironou, která letos v soutěži debutuje. Utkání bude o to pikantnější, že jde o katalánské derby.

Možná překvapivě do něj jdou v lepším tabulkovém postavení hosté z Girony, kterým patřilo po 14. kole dvanácté místo, zatímco Pericos jsou tři příčky níže se ztrátou jednoho bodu. Také aktuální forma hraje do karet Machínově výběru, neboť prohrál jediný z pěti posledních zápasů. Espanyol během stejného období padl hned třikrát.

Domácí kouč Quique Sánchez Flores musí poskládat jedenáctku bez zraněného tria Javi López, Sergio García a Sergio Sánchez. Pablo Machín i nadále postrádá Alcalu, k němuž se pro tentokrát přidali Muniesa, Kayode a Bernardo.

 

Tabulka po 14. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 14 11 3 0 36:7 (+29) 36 R R V V V
2. Valencia 14 9 4 1 33:13 (+20) 31 P R V V V
3. Atlético Madrid 14 8 6 0 23:7 (+16) 30 V V R V R
4. Real Madrid 14 8 4 2 25:11 (+14) 28 R V R V P
5. Sevilla 14 9 1 4 19:14 (+5) 28 V V V P V
6. Villarreal 14 6 3 5 22:18 (+4) 21 P P R V R
7. Leganés +4 14 6 2 6 12:13 (-1) 20 V P P P P
8. Getafe +4 14 5 4 5 20:15 (+5) 19 V P V R V
9. Real Sociedad –2 14 5 4 5 28:26 (+2) 19 P R R V P
10. Celta de Vigo –1 14 5 3 6 26:21 (+5) 18 R V P V P
11. Real Betis –3 14 5 3 6 23:28 (-5) 18 P R P R P
12. Girona –2 14 4 5 5 18:22 (-4) 17 P R R V V
13. Eibar +2 14 5 2 7 16:27 (-11) 17 V V V P R
14. Levante 14 3 7 4 14:20 (-6) 16 R P V P R
15. Espanyol –2 14 4 4 6 11:18 (-7) 16 P V P P V
16. Athletic Club 14 3 5 6 14:18 (-4) 14 R R R P P
17. Deportivo La Coruña 14 3 3 8 17:27 (-10) 12 P R P P V
18. Las Palmas +1 14 3 1 10 11:32 (-21) 10 V R P P P
19. Deportivo Alavés +1 14 3 0 11 10:24 (-14) 9 V P P V P
20. Málaga –2 14 2 2 10 11:28 (-17) 8 R P V P V

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace