Preview 20. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Primera División načíná dvacátým kolem odvetnou část letošního ročníku.

Kolo začne v pátek soubojem Getafe a Athleticu.

V sobotu vyběhnou na trávník jako první hráči Espanyolu a Sevilly, následovat bude souboj druhého Atlética s překvapením z Girony, Villarreal bude v derby hostit Levante a Las Palmas si zopakují pohárový duel s Valencií.

V neděli přivítá znovuzrozený Alavés Leganés, Real Madrid si to rozdá s Deportivem, Real Sociedad se Celtou Vigo a Betis v zajímavé bitvě s Barcelonou.

Pondělní dohrávku obstarají Eibar a Málaga.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v pátek ve 20:00.

 
19.01.18 20:00 Getafe -:- Athletic Club

Getafe i Athletic klepou na dveře pohárové Evropy, jejich vzájemný souboj může pomoci určit, komu se na konci sezóny otevřou. Utkání hostí v páteční předehrávce dvacátého kola stadion Coliseum.

Blíže k šesté Seville má překvapivě nováček Getafe, který je na devátém místě se ztrátou tří bodů na Andalusany. Azulones se na Coliseu daří, z posledních tří zápasů zde nasbírali sedm bodů. Dnes navíc mohou počítat s uzdraveným Markelem Bergarou, klíčovým záložníkem. Mimo hru je brankář Guaita, což znamená pokračování Emiho mezi třemi tyčemi.

Athleticu se na konci roku 2017 dařilo a dobrou formu si přenesl i do ledna 2018, což potvrzuje absence porážky v uplynulých pěti kolech. V týdnu potěšila fanoušky zpráva o prodloužení smlouvy s útočníkem Williamsem, jenž by i tentokrát měl být hlavní podporou hrotového forvarda Adurize. Kepa, Muniain, Balenziaga a De Marcos nenastoupí, u všech jsou důvodem zdravotní potíže.

20.01.18 12:00 Espanyol -:- Sevilla

Prvním zápasem na sobotním pořadníku dvacátého kola Primery je ten mezi Espanyolem a Sevillou, kluby, jejichž nálada je zcela odlišná.

Espanyol ovládla euforie. V lize mužstvo čtyřikrát v řadě neprohrálo a prokousává se tabulkou směrem vzhůru, v prvním utkání čtvrtfinále Copa del Rey porazilo městského rivala Barcelonu. Uklidnila se i situace ohledně kouče Quiqueho, kolem něhož kroužilo Stoke City. Lodivod Espanyolu může znovu počítat se Sergiem Garcíou, ale Aarón z nominace vypadl. Jurado a Piatti jsou zranění.

Vincenzo Montella zopakoval nominaci z pohárového utkání na Wandě, kde Sevilla překvapivě vyhrála 2-1 díky povedenému závěru. V lize se ale Andalusanům nedaří, tři prohry v řadě znamenají, že hazaradují s umístěním na pohárových příčkách.

20.01.18 15:15 Atlético Madrid -:- Girona

Atlético Madrid versus Girona, utkání, v němž by před startem sezóny asi nikdo netipoval možný úspěch debutanta Primery, ale Girona dokázala již několika věhlasným klubům pořádně zatopit.

Katalánci vyhráli tři z posledních pěti zápasů a pohybují se v klidném středu tabulky, odkud mají blíže k pohárům než k sestupu. Tentokrát se ale budou muset obejít bez svého nejlepšího střelce Stuaniho, jehož vyřadily zdravotní potíže. V nominaci nenajdeme ani jméno dlouhodobě zraněného Alcaly.

Atlético v lize pravidelně vítězí, ale nečekaně si zkomplikovalo situaci v Copa del Rey, kde v prvním střetnutí čtvrtfinále prohrálo doma s trápící se Sevillou. Diego Simeone musí udělat změny v obraně, neboť nemohl povolat krajního beka Filipeho a stopera Godína.

20.01.18 17:30 Villarreal -:- Levante

Villarreal před týdnem senzačně dobyl stadion Realu Madrid, kde díky brance Fornalse ze samotného závěru naplno bodoval. Dobrou formu bude chtít přenést i do zápasu proti Levante, které naopak neprožívá nejšťastnější období.

Granotes nevyhráli za posledních pět kol ani jednou a neustále se přibližují červenému pásmu tabulky. Na osmnáctý Depor už mají náskok pouhých dvou bodů, což znamená, že při určité shodě výsledků by mohli zakončit víkend na sestupových pozicích. A to nejsou dobré vyhlídky.

V dresu Villarrealu dostane další šanci přesvědčit Calleju o svých kvalitách Enes Ünal, neboť Carlos Bacca je v trestu. Na marodce pak zůstávají Sansone, Andrés, Soriano, Semedo a Bruno. Raúl a Iván jsou absence hostujícího Levante, které se na Estadio de la Cerámica v regionálních souboji představí jako outsider, který může jen překvapit.

20.01.18 19:45 Las Palmas -:- Valencia

Las Palmas a Valencia se střetávají počtvrté v sezóně a potřetí během krátké doby, neboť spolu válčily v Copa del Rey, kde se z postupu radovali Netopýři. Jak tomu bude tentokrát, kdy zápas spadá pod ligovou soutěž?

Ostrované před týdnem předvedli ostudný výkon a na hřišti nováčka Girony padli 0-6, což je nejvyšší porážka letošní La Ligy. Není proto divu, že Las Palmas zůstávají na poslední příčce prvoligové tabulky. Jejich dres již neoblékne nejlepší střelec Loïc Rémy, jehož Paco Jémez po vzájemném osočování definitivně "odstřelil". V nominaci nejsou ani Macedo, Bigas a Momo, všichni tři zranění. 

Valencia našla na moment ztracenou pohodu a již opět vítězí. Na druhé Atlético Madrid ztrácí jen dva body. O smazání manka se pokusí v tradiční sestavě s mírnými úpravami, které si vyžádají absence Gayi a Pareja. Soler a Murillo doléčují zranění a rovněž nejsou k dispozici.

21.01.18 11:00 Deportivo Alavés -:- Leganés

Fotbalisty Alavésu a Leganésu čeká důležitých 90 minut, jejichž výsledek může v konečném účtování hrát velmi důležitou roli, neboť jde o přímé rivaly v boji o udržení.

K němu má zatím blíže na třináctém místě Leganés se ziskem čtyřiadvaceti bodů, zatímco Alavés se musí spokojit s osmnácti, neboť ho úvod ligového ročníku zastihl ve slabé formě. Až s příchodem Abelarda na lavičku se výsledky baskického celku výrazně zlepšily.

Abelardo dnes musí poskládat tým bez vykartovaného Duarteho, zranění jsou Vigaray, Burqui, Manu a Héctor. Szymanowski, Mauro, Ezequiel a Gumbau jsou prozměnu ztráty hostujícího Leganésu.

21.01.18 15:15 Real Madrid -:- Deportivo La Coruña

Real Madrid se opět představí na svém stadionu Bernabéu, kam si v letošní sezóně jezdí pro body i papírově výrazně slabší týmy. Přidá se k nim i Deportivo, nebo Blancos tentokrát splní roli favorita?

Po sobotní výhře Villarrealu klesl Real Madrid v tabulce až na páté místo, tedy mimo pozice zaručující Ligu mistrů. O návrat zpět před Žlutou ponorku se Real Madrid pokusí v obvyklé sestavě, k obměně dojde jen ve středu obrany, kde zraněného Sergia Ramose zastoupí Nacho.

Cartabia, Sidnei a Albentosa nenastoupí za hosty, kteří potřebují začít pravidelně sbírat body, neboť situace kolem sestupového pásma se přiostřuje a Galicijci na tom v porovnání s přímými konkurenty v boji o přežití v Primera División nejsou příliš dobře.

21.01.18 17:30 Real Sociedad -:- Celta de Vigo

V San Sebastiánu se v sobotu dle místních tradic slavilo, k dobré náladě by chtěli přispět i hráči Realu Sociedad, a to výhrou nad Celtou Vigo, kterou přivítají ve dvacátém kole Primera División.

Že by Baskům tři body přišly vhod, o tom není pochyb. V tabulce jsou až na patnáctém místě a předsezónní prognózy, které hovořily o ataku pohárových příček, se zatím nenaplňují. Sebevědomí fotbalistů Errealy navíc narušily dvě poslední prohry. O zastavení špatné série výsledků se pokusí bez Carlose Martíneze, Zurutuzy a I. Martíneze, celé trio je na marodce.

Celta Vigo zdá se menší krizi překonalo a v posledních kolech se prezentovala dobrými výsledky i hrou, díky čemuž postoupila na příčku číslo jedenáct, odkud už má na dohled nejlepší šestku. V základní sestavě nebude chybět Slovák Lobotka, jenž vyhrál hlasování fanoušků o nejlepšího klubového hráče za měsíc prosinec, ani na dalších postech se neočekávají změny.

21.01.18 19:45 Real Betis -:- FC Barcelona

Pokud se naplní papírové předpoklady, bude utkání mezi Betisem a Barcelonou plné ofenzivních výpadů a branek.

Betis se totiž může pochlubit třetím nejlepším útokem v lize, ale zároveň třetí nejhorší obranou, takže v jeho zápasech opravdu není o góly nouze. Ofenziva Barcelony je doslova drtivá. Zatímco v Copa del Rey ji v prvním zápase čtvrtfinále dokázal eliminovat Espanyol a soka porazit, v letošním ročníku La Ligy se to ještě nepovedlo v 19 kolech nikomu a Katalánci jsou neporaženi.

Valverde ještě nemohl povolat Coutinha, mimo hru jsou rovněž Dembélé, Mascherano, Alcácer a Iniesta. Betis postrádá krajního beka Barragána, křídelníka Joela Campbella a zakončovatele Sanabriu, kterého zastoupí tradičně Sergio León s tím, že v záloze bude čekat navrátilec Rubén Castro.

22.01.18 20:00 SD Eibar -:- Málaga

Poslední zápas dvacátého kola nejvyšší soutěže bude hostit Ipurua, kde domácí Eibar poměří síly s Málagou. Dosavadní průběh sezóny je v obou táborech zcela odlišný.

Eibar sice před týdnem těsně padl s Atléticem, ale to nic neubírá na jeho pozitivním osmém místě, odkud má na dosah pohárové příčky. O těch se může jen zdát Málaze, jejíž výsledkovou a herní krizi odnesl vyhazovem kouč Míchel. Jeho nástupce José González dnes bude debutovat v naději na bodový zisk, který sice nedostane Andalusany ze sestupového pásmu, ale znamenal by tolik kýžený impuls do dalších bojů.

Na marodku Eibaru se k již obvyklým jménům Pedra Leóna a Frana Rica přidal pro dnešní mač útočník Sergi Enrich. Vedle Charlese se proto představí Kike García. Rolan, Miguel Torres a Peñaranda jsou absence Málagy.

 

Tabulka po 19. kole:

#TýmZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 19 16 3 0 52:9 (+43) 51 V V V V V
2. Atlético Madrid 19 12 6 1 28:8 (+20) 42 V V P V V
3. Valencia 19 12 4 3 40:19 (+21) 40 V V P P V
4. Real Madrid 18 9 5 4 32:17 (+15) 32 P R P V R
5. Villarreal 19 9 4 6 26:21 (+5) 31 V R V V P
6. Sevilla 19 9 2 8 23:28 (-5) 29 P P P R P
7. Real Betis 19 8 3 8 33:36 (-3) 27 V V P V P
8. Eibar 19 8 3 8 24:31 (-7) 27 P V V V R
9. Getafe 19 7 5 7 23:18 (+5) 26 V P V P R
10. Girona 19 7 5 7 28:28 (0) 26 V P P V V
11. Celta de Vigo 19 7 4 8 33:27 (+6) 25 V R V P P
12. Athletic Club 19 6 7 6 21:20 (+1) 25 R V V R V
13. Leganés 18 7 3 8 15:17 (-2) 24 P V R P V
14. Espanyol 19 6 6 7 16:22 (-6) 24 R V V R P
15. Real Sociedad 19 6 5 8 33:34 (-1) 23 P P V R P
16. Levante 19 3 9 7 15:26 (-11) 18 P P R R P
17. Deportivo Alavés 19 6 0 13 14:27 (-13) 18 V P V P V
18. Deportivo La Coruña 19 4 4 11 21:37 (-16) 16 P R P P V
19. Málaga 19 3 2 14 13:33 (-20) 11 P P P P V
20. Las Palmas 19 3 2 14 14:46 (-32) 11 P P P R P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace