Preview 23. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Primera División nezahálí a pokračuje v pravidelném režimu. Jaké zápasy jsou součástí 23. kola?

Páteční předehrávku obstarají Athletic a Las Palmas.

Na sobotu si Villarreal pozval znovuzrozený Alavés, v depresi se zmítající Málaga Atlético, Leganés Eibar a Real Madrid Real Sociedad.

Neděle začne zápasem Sevilla - Girona, následovat bude souboj Barcelony s Getafe, Celty s Espanyolem a derby mezi Valencií a Levante.

Deportivo a Betis kolo dohrají v pondělí.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v pátek ve 20:00.

 
09.02.18 20:00 Athletic Club -:- Las Palmas

Zatímco španělská mládež bude pátek večer slavit tradiční karnevaly, fotbalisté Athleticu a Las Palmas půjdou do práce, aby v předehrávce třiadvacátého kola Primery bojovali o tři velmi důležité body.

Athletic přišel před týdnem o desetizápasovou sérii bez prohry, když padl na půdě Girony. Z třináctého místa tabulky má sice blíže k pohárům než k sestupovému strachu, ale jeho šedivé výkony fanouškům mnoho nadějí na účast v Evropě nedávají. Dobrou zprávou je uzdravení Yeraye a blížící se návrat Muniaina. Druhý jmenovaný si ale ještě musí několik týdnů počkat, dnes nemůže Ziganda nasadit ani krajního beka Balenziagu.

Las Palmas v minulém kole zvládly veledůležitý souboj s Málagou a výhra byla už druhou ze tří kol. Ostrované jsou tak najednou znovu ve hře o udržení. Momo zůstává na marodce, zatímco Vicente, Simón, Javi Castellano, Emenike a David García nejsou v nominaci z rozhodnutí Paca Jémez.

10.02.18 12:00 Villarreal -:- Deportivo Alavés

Alfonso Pedraza se vrací na Estadio de la Cerámica, který je jeho domovem. Nastoupí však v dresu soupeře, neboť Villarreal ho na letošní sezónu zapůjčil na hostování Alavésu.

A v jeho dresu si talentovaný fotbalista vede náramně. Střílí branky, asistuje, je klíčovou postavou baskického celku, který prožívá nejlepší období ligového ročníku. Abelardo odepisovaný tým změnil k nepoznání a kráčí za záchranou. Na hřišti Žluté ponorky by měla nastoupit obvyklá jedenáctka, mimo hru pokračují jen dlouhodobí marodi Héctor a Vigaray.

Zato Villarreal ke změnám bude muset sáhnout, a to kvůli karetnímu trestu Rodriho a Bonery. Od první minuty tak nastoupí lednová posila Javi Fuego. Villarreal chce zapomenout na poslední prohru s Betisem a vrátit se na vítěznou vlnu, aby neztratil kontakt s nejlepší čtyřkou, která se může těšit na miliony z Ligy mistrů.

10.02.18 15:15 Málaga -:- Atlético Madrid

Jak odlišná může být nálada po dvaadvaceti odehraných ligových kolech, o tom by mohli vyprávět hráči Málagy a Atlética.

Deprese Andalusanů se stále prohlubuje, naposledy jejich sebevědomí a naděje na záchranu ranila prohra v důležitém utkání na hřišti Las Palmas. Málaga tak zůstává na posledním místě tabulky se ziskem pouhých třinácti bodů a zdá se, že jí čeká sesun o kategorii níže. Chory Castro a Rolan jsou trenérovi José Gonzálezovi znovu k dispozici, modrobílí mají jednu z posledních šancí, jak se vrátit do boje o přežití v Primeře.

V táboře Atlética naopak panuje spokojenost. Madriďané před týdnem zdolali Valencii a ještě tak posílili druhé místo v tabulce, na němž trůní s velkým náskokem. Diega Simeoneho může těšit i návrat Filipeho, brazilský bek nastoupí poprvé v roce 2018. Godín a Savić naopak nuceně absentují kvůli zraněním.

10.02.18 17:30 Leganés -:- SD Eibar

Těžko se tomu v současné době věří, ale peníze ve fotbale opravdu nemusí znamenat všechno. Dokazují to Leganés a Eibar, dva skromné kluby, kterým se vede náramně i bez drahých posil, obřích stadionů a stamilioných rozpočtů.

Domácí Okurky jsou na dvanáctém místě tabulky a mají dostatečný náskok na poslední trojici, pokud se nestane nic nepředvídatelného, nebudou mít Madriďané problém se mezi elitou zachránit. Eibar je dokonce sedmý a stejně jako vloni si dělá zálusk na senzační postup do pohárové Evropy.

Pokud jde o sestavy, tak Leganés postrádá Maura Santose, Szymanowského a Zaldúu. Fran Rico, Oliveira, Enrich a Pedro León jsou ztráty hostů, byť posledně jmenovaný již začal po dlouhé pauze kvůli problémům s kolenem s tréninkem.

10.02.18 19:45 Real Madrid -:- Real Sociedad

Real Madrid čeká další zápas na Bernabéu, kde vinou špatných výsledků přišel o velkou část nadějí na obhajobu ligového titulu i šanci na triumf v Copa del Rey, z níž ho vyřadil Leganés. Tentokrát bude soupeře Zidanovy party Real Sociedad.

Přestože už nemá reálnou naději na titul, musí Real Madrid zabrat, neboť Villarreal čeká na pátém místě na každé zaváhání. Zinédine Zidane opět nasadí jedenáctku, která bude vycházet z té obvyklé. Médie spekulovalo o tom, že by Marcelovi mohl dopřát odpočinek start Thea, letní posila ale nakonec v nominaci, kterou Zidane zveřejnil až v den utkání, chybí. Ceballos nenastoupí kvůli zranění, stejně tak mladý stoper Vallejo.

Real Sociedad v minulém kole rázně ukončil sérii proher, když nadělil Deportivu pět branek. Do hlavního města ale odjel bez Williana Josého. Nejlepší střelec Errealy se zranil a bude mimo hru asi měsíc, což otevírá brány základní sestavy Agirretxemu, případně by mohl na hrotu alternovat Juanmi. Januzaj a Carlos Martínez rovněž nemohou nastoupit.

11.02.18 11:00 Sevilla -:- Girona

První zastávkou na nedělní cestě 23. kolem Primera División bude stadion Ramóna Sáncheze Pizjuána, na němž bude Sevilla v pravé poledne hostit Gironu.

Domácím patří role favorita, byť jejich výkonnost zůstává proměnlivá. Dnes ji navíc může ovlivnit očekávaná rotace hráčů. Vincenzo Montella potřebuje rozložit síly, takže se předpokládá, že udělá několik změn. Nebude moci využít služeb Évera Banegy, jenž je zároveň v trestu i zraněný. 

Girona překvapivě ztrácí na dnešního rivala z devátého místa tabulky pouhé dva body. Málokdo čekal, že Katalánci budou v první sezóně mezi elitou útočit na pohárové příčky. Základní jedenáctka, kterou Pablo Machín vyšle do boje, bude vycházet z té, která před týdnem porazila Athletic 2-0.

11.02.18 15:15 FC Barcelona -:- Getafe

Atlético Madrid zvládlo další zápas vítězně, pokud si chce Barcelona v čele La Ligy udržet devítibodový náskok, musí porazit Getafe.

Azulones nemají na Camp Nou co ztratit. Pohybují se v klidném středu tabulky, mohou hrát uvolněně, a pokud přijde možnost, zaútočit na pohárovou šestku. José Bordalás stále nemůže počítat se záložníkem Markelem Bergarou, nenominoval ani Pacheca, Álvara či Jeffersona.

Barcelona přišla v minulém kole o sérii výher, remíza 1-1 ze stadionu Espanyolu ale nemusí být v konečném účtování špatným výsledkem. Na Getafe nemá dobré vzpomínky Dembélé, jenž se v prvním vzájemném duelu sezóny na několik měsíců zranil. V nominaci dnes nechybí, byť zřejmě nenastoupí od první minuty. Vermaelen je zraněný, Umtiti vykartovaný. 

11.02.18 17:30 Celta de Vigo -:- Espanyol

Celta Vigo hostí Espanyol a pro Galicijce jde o oblíbeného soupeře. Vždyť bychom muselí jít v historii o plných jedenáct let zpět, abychom našeli poslední utkání, které na Balaídosu skončilo výhrou Pericos.

I dnes jsou domácí favoritem, do karet jim hraje lepší forma i tabulkové umístění. Tři body by Celtě pomohly udržet krok s konkurenty v boji o Evropu. Juan Carlos Unzué nemusí při skládání týmu řešit žádné těžkosti, takže jedenáctka bude vycházet z té obvyklé. Mazáň tentokrát bude čekat na svou šanci na lavičce, jeho krajan Lobotka naopak na trávníku chybět nebude.

Espanyol postrádá Estebana Granera, jenž pyká za karetní hříchy. Mužstvo Quique Sáncheze Florese posílila remíza vybojovaná ve vypjatém derby proti Barceloně, pokud ale chtějí Katalánci prožít klidný závěr sezóny, potřebují vítězit, neboť v boji o setrvání mezi elitou přituhuje a ani Espanyol nemá nic jisté.

11.02.18 19:45 Valencia -:- Levante

Fotbalovou neděli ve Španělsku zakonči zajímavé regionální derby mezi Valencií a Levante, jehož výkop je na Mestalle naplánován na čas 20:45.

Pokud se naplní papírové předpoklady, měly by tři body zůstat domácím. Jenže jejich forma není dobrá, což potvrzují tři prohry v řadě a vypadnutí z Copa del Rey. Netopýři tak hazardují s dobře rozehranou sezónou a o nejlepší čtyřku budou muset ještě tvrdě bojovat. Dnes tak budou činit bez Andrease Pereiry, Rodriga, Garaye a Murilla, což jsou citelné ztráty.

Levante postrádá Jeffersona Lermu i dobrou náladu. Pravda, před týdnem dokázalo dvakrát smazat manko proti Realu Madrid a získat bod, jenže série bez výhry začíná být až příliš dlouhá a situace v boji o přežití v Primeře je každým kolem více najpatá...

12.02.18 20:00 Deportivo La Coruña -:- Real Betis

Jako poslední vyběhnou ve třiadvacátém kole La Ligy na trávník hráči Deportiva a Betisu, a to v pondělní dohrávce na stadionu Riazor.

Deportivo si může výhrou přilepšit v boji o záchranu, neboť Levante v neděli prohrálo a Las Palmas v pátek remizovaly. Na lavičce Galicijců bude debutovat Seedorf, jehož trenérské schopnosti jsou pro španělské fanoušky tak trochu neznámou. Bývalý skvělý fotbalista nemůže využít služeb Sidneie a očekává se, že nasadí hodně ofenzivní sestavu.

Betis chce navázat na minulý týden, kdy porazil silný Villarreal. Verdiblancos stále mají možnost zapojit se do tlačenice o umístění v nejlepší šestce, na kterou čekají evropské poháry. Tradičně početný seznam absencí má podobu Barragána, Feddala, Sanabrii, Campbella, Rubéna Castra a Daniho.

 

Tabulka po 22. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 22 18 4 0 60:11 (+49) 58 R V V V V
2. Atlético Madrid 22 14 7 1 33:9 (+24) 49 V V R V V
3. Valencia 22 12 4 6 42:26 (+16) 40 P P P V V
4. Real Madrid 21 11 6 4 45:21 (+24) 39 R V V P R
5. Villarreal 22 11 4 7 33:26 (+7) 37 P V V V R
6. Sevilla 22 10 3 9 28:34 (-6) 33 P R V P P
7. Eibar 22 9 5 8 31:34 (-3) 32 V R R P V
8. Celta de Vigo 22 9 4 9 39:32 (+7) 31 P V V V R
9. Girona 22 8 7 7 31:29 (+2) 31 V R R V P
10. Real Betis 22 9 3 10 37:45 (-8) 30 V P P V V
11. Getafe 22 7 8 7 26:21 (+5) 29 R R R V P
12. Leganés 21 8 5 8 20:21 (-1) 29 R V R P V
13. Athletic Club 22 6 9 7 24:25 (-1) 27 P R R R V
14. Real Sociedad 22 7 5 10 41:40 (+1) 26 V P P P P
15. Espanyol 22 6 7 9 19:29 (-10) 25 R P P R V
16. Deportivo Alavés 22 7 1 14 19:32 (-13) 22 V P R V P
17. Levante 22 3 11 8 20:32 (-12) 20 R R P P P
18. Deportivo La Coruña 22 4 5 13 24:51 (-27) 17 P R P P R
19. Las Palmas 22 5 2 15 17:50 (-33) 17 V P V P P
20. Málaga 22 3 4 15 14:35 (-21) 13 P R R P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace