Preview 38. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Letošní ročník La Ligy je u konce, zbývá odehrát posledních deset zápasů, které spadají pod osmatřicáté kolo.

Ve hře je už jen konečné umístění. O mistrovi, postupujících do Ligy mistrů a Evropské ligy i sestupující trojce je již rozhodnuto.

Sobota nabídne utkání Celta Vigo - Levante, Leganés - Betis, Las Palmas - Girona, Málaga - Getafe, Sevilla - Alavés a Villarreal - Real Madrid.

Posledním ligovým dnem tohoto ročníku bude neděle s mači Valencia - Depor, Athletic - Espanyol, Atlético - Eibar a Barcelona - Real Sociedad.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v sobotu ve 12:00.

 
19.05.18 14:00 Celta de Vigo -:- Levante

Poslední kolo Primera División 2017/2018 otevře utkání mezi Celtou Vigo a Levante, které bude od sobotní třinácté hodiny hostit stadion Balaídos.

Domácí Galicijci prožili sezónu zklamání, ve které nedokázali držet krok s dalšími adepty o evropské příčky a sezónu zakončí bez ohledu na dnešní výsledek ve druhé polovině tabulky. To znamená konec pro kouče Juana Carlose Unzuého. Poslední zápas za Celtu ale možná odehrají i někteří fotbalisté, ať už jde o Wasse či Jonnyho, o které je zájem. Nejistá je rovněž budoucnost kllíčového útočníka Iaga Aspase. Rubénovi a Pablu Hernándezovi skončila sezóna předčasně kvůli zdravotním problémům.

Levante nastoupí bez Villara, Lermy, Piera, Iviho, Doukourého či Boatenga. Právě posledně jmenovaný byl hrdinou minulého týdne, když hattrickem připravil Barceloně první prohru v letošní La Lize. Úspěšný trenér Paco López, pod jehož vedením se mužstvo proměnilo k nepoznání, prodloužil v klubu smlouvu a bude lodivodem Levante i další rok.

19.05.18 17:15 Leganés -:- Real Betis

Stadion Butarque bude v závěrečném kole La Ligy svědkem střetnutí mezi Leganésem a Betisem. Po výhře touží oba týmy.

Domácí proto, aby připravili povedenou rozlučku Asieru Garitanovi a Martínu Mantovani. Trenér i kapitán týmu byli základními stavebními kameny úspěchů v poslední pětiletce, během níž se Okurky propracovaly ze třetí ligy až do první. Szymanowski Leganésu opět nepomůže kvůli zdravotním problémům.

Betis se stále přetahuje s Villarrealem o konečné páté místo, byť postup do Evropské ligy už mají jistý oba celky. Možná naposledy nastoupí za Verdiblancos Rubén Castro, a to s cílem stát se nejlepším ligovým střelcem v historii klubu. Tento primát zatím drží Poli Rincón. Ale bude tomu tak i po dnešním mači?

19.05.18 19:30 Sevilla -:- Deportivo Alavés

Osmatřicáté kolo letošní ligové sezóny bude na mnoha stadionech probíhat ve stylu loučení se s velkými osobnostmi, jinak tomu nebude ani na Pizjánu, kde poměří síly Sevilla a Alavés.

Půjde totiž o poslední zápas Joaquína Caparróse v roli trenéra. V Seville velmi oblíbený muž dokázal mužstvo protlačit na konečné sedmé místo, čímž splnil svůj poslední trenérský úkol. V klubu bude pokračovat, ale jako člen vedení, nikoliv na lavičce. Do své poslední nominace nezahrnul Jesúse Navase, Mercada a Escudera.

Jestliže Sevilla zakončila ligový ročník úspěšně, pak o Alavésu se dá říci to samé, přestože ho mužstvo z Vitórie začalo tragicky. Vše změnil nástup Abelarda, který dovedl Alavés k záchraně, nakonec vlastně bez větších problémů a utrpení. I proto se posadí na lavičku i v příští sezóně. Tu současnou zakončí bez Siveiry, Vigaraye, Alexise, Pedrazy, Duarteho a Medrána.

19.05.18 19:30 Málaga -:- Getafe

Málaga napíše tečku za tragickou sezónou bezvýznamným zápasem proti Getafe, které na rozdíl od ní bude členem nejlepší dvacítky španělských týmů i v příští sezóně.

Málaga se pohybovala na dně tabulky od začátku ligového ročníku až do jeho konce. Mužstvo nefungovalo na hřišti a navíc Andalusany trápily i spory ve vedení a jeho nepovedené kroky během přestupových období. Další kritika fanoušků se očekává i v sobotu, což mnozí vidí jako důvod mnoha hráčských absencí. Ricca, Torres, Recio, Kuzmanović, Chory Castro, Bastón, Rosales nebo Miquel, ti všichni budou absentovat, což je u některých dle spekulací dobrovolné "vymazání" se ze zápasu, který už o ničem nerozhoduje.

Getafe sice nedosáhlo na postup do Evropské ligy, přesto se do La Ligy vrátilo ve velkém stylu a bez potíží si zajistilo záchranu, čímž splnilo hlavní cíl. Do Málagy odcestovali Madriďané bez Damián, Arambarriho, Bergary, Olivery a Cabrery.

19.05.18 19:30 Las Palmas -:- Girona

Fotbalisté Las Palmas a Girony uzavřou sezónu se zcela opačnými pocity. Jejich duel začne v sobotu od 18:30, dějištěm bude Estadio de Gran Canaria.

Žlutomodří se stejně jako ve druhé polovině minulé sezóny nedokázali přizpůsobit nárokům Primery. Zatímco vloni je zachránila skvěa první půlka ligy, letos už se zachránit nedokázali a minimálně na rok se sesunou do Segundy. Jestli je i tam povede Paco Jémez, který nebyl tím zlomem, jakým měl mít, není jasné. Impulzivní kouč dnes nasadí podobnou jedenáctku jako v minulých kolech, jedinou motivací ostrovanů je nespadnout na poslední místo za Málagu.

Girona naproti tomu prožila snový debut v nejvyšší soutěži. Ve své první sezóně mezi elitou se Katalánci prezentovali skvělými výsledky a pohlednou hrou, což je příslib i do dalších let. Hned na příští sezónu se ale musí Girona plně soustředit, neboť druhý rok je vždy tím nejtěžším. Pablo Machín nemusí řešit žádné absence klíčových opor.

19.05.18 21:45 Villarreal -:- Real Madrid

Realu Madrid odehraje na konci sezóny o jeden zápas více než ostatní kluby La Ligy. Blancos čeká finále Ligy mistrů, ale ještě před ním generálka v podobě střetnutí na stadionu Villarrealu.

Žlutá ponorka se stále přetahuje s Betisem o konečnou pátou příčku, Sevilla nedávno ukázala, že Real Madrid nedohrává ligu se stoprocentní koncentrací. Villarreal by se tak chtěl stát dalším, kdo toho využije. Zidane i tentokrát postaví některé hráče, kteří nebyli v průběhu sezóny tolik vytížený.

Zálusk na start od první minuty si tak mohou dělat. Casillas, Vallejo, Theo či Kovačić. V nominaci není pouze Keylor Navas. Nastupit by měl i Cristiano Ronaldo, byť ne na celých 90 minut. Bruno a Semedo jsou ztráty domácího Villarrealu.

20.05.18 13:00 Valencia -:- Deportivo La Coruña

Utkání mezi Valencií a Deportivem bude utkáním protikladů. Zatímco Netopýři se po podprůměrných letech vracejí do Ligy mistrů, Deportivo by letošní sezónu nejraději vymazalo, neboť pro něj skončila sestupem do Segundy.

Konečné čtvrté místo, na kterém dnešní mač nic nezmění, je výrazně lepší konečný výsledek, než si na Mestalle představovali. Marcelino mužstvo skvěle oživil a znovu ho dostal mezi španělskou elitu a evropskou smetánku. Deportivo naproti tomu i přes dobré výkony a výsledky v závěru sezóny nedokázalo napravit špatnou většinu ligového ročníku a s Primerou se loučí. Snad jen na rok.

Andreas a Coquelin nebudou pro poslední zápas sezóny Marcelinovi k dispozici. Deportivo nemůže nasadit zraněné Carlese Gila, Sidneie, Bóvedu, Schära, Andoneho a Cartabiu. V Galicii rovněž zůstal vykartovaný Albentosa.

20.05.18 17:15 Athletic Club -:- Espanyol

Tři sta šedesát dnů uplynulo od chvíle, kdy byl José Ángel Ziganda oficiálně potvrzen jako nový trenér Athleticu. Mužstvo Lvů ale nedokázal zkrotit a po roce ho čeká poslední zápas na lavičce baskického celku, kde ho podle všeho vystřídá Eduardu Berizzo.

Posledním soupeřem bude Zigandovi David Gallego. Neznámý kouč sice hru i výsledky Espanyolu výrazně vylepšil, přesto se neočekává, že by ve funkci pokračoval, takže i pro něj půjde o závěr jedné kapitoly. Výsledek utkání se promítne do tabulky jen kosmeticky, ve hře je pouze čest a co nejlepší umístění.

I. Martínez, Saborit, San José, Raúl García, Balenziaga, Mikel Rico a Kike Sola neobléknou pruhovaný dres Athleticu, také Espanyol nahlásil několik absencí, a sice Jurada, Jaira, Sergia Sáncheze, Carlose Sáncheze a Duarteho.

20.05.18 19:30 Atlético Madrid -:- SD Eibar

Atlético dopíše knihu jménem sezóna 2017/2018 zápasem proti Eibaru, který bude pojat jako rozlučka s Fernandem Torresem, ikonou madridského celku.

Očekává se, že Torres nastoupí v základní sestavě. A půjde o stylové rozloučení, neboť Atlético v týdnu smetlo ve finále Evropské ligy Marseille a právě Fernando Torres se konečně dočkal první trofeje za klub, v jehož dresu udělal první kroky ve velkém fotbale. Diego Simeone nemusí řešit žádné problémy při skládání týmu.

Eibar přicestuje bez Juncy, Rica, Diopa, Pedra Léona a Inuie. Baskové mohou sezónu, která nezačala dobře, nakonec stejně jako Atlético hodnotit pozitivně. Tým předváděl solidní fotbal a s předstihem si zajistil setrvání v La Lize i pro nadcházející sezónu. 

20.05.18 21:45 FC Barcelona -:- Real Sociedad

Poslední zápas letošního ročníku Primera División připadl na mistrovskou Barcelonu, která na Camp Nou bude hostit Real Sociedad.

Fanoušci Katalánců se mohou rozloučit se svými hrdiny, kteří je sice ranili kolapsem v Římě, jenž znamenal předčasný konec v Lize mistrů, ale poté přišlo udobření v podobě zisku doblete, tedy ligového titulu i vítězství ve finále Královského poháru. Na obou úspěších se výrazně podílel Lionel Messi, stejně jako vloni nejlepší fotbalista letošní La Ligy. Dnešní střetnutí navíc bude zvláštní tím, že bude definitivně posledním pro Andrése Iniestu. Barcelonská legenda poprvé v kariéře změní dres a očekává se emotivní adiós.

Také Real Sociedad se rozloučí se oporami, a sice Xabi Prietem a Carlosem Martínezem. Oba si užili ovace v minulém domácím střetnutí. Xabi Prieto může napsat tečku za kariérou na trávníku, neboť na rozdíl od Carlose Martíneze je v nominaci.

 

Tabulka po 37. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 37 27 9 1 98:29 (+69) 90 P V R V R
2. Atlético Madrid 37 23 9 5 56:20 (+36) 78 V P V R P
3. Real Madrid 37 22 9 6 92:42 (+50) 75 V P R V R
4. Valencia 37 21 7 9 63:37 (+26) 70 V P R R P
5. Villarreal 37 18 6 13 55:48 (+7) 60 V P V V V
6. Real Betis 37 18 6 13 58:58 (0) 60 R P V R V
7. Sevilla 37 16 7 14 48:58 (-10) 55 R V V P R
8. Getafe 37 14 10 13 41:33 (+8) 52 P V R V V
9. Eibar 37 14 8 15 42:48 (-6) 50 V V R P V
10. Real Sociedad 37 14 7 16 66:58 (+8) 49 V P V P V
11. Girona 37 13 9 15 48:58 (-10) 48 P P R P V
12. Deportivo Alavés 37 15 2 20 40:49 (-9) 47 V V P V P
13. Celta de Vigo 37 12 10 15 55:58 (-3) 46 P R P R R
14. Espanyol 37 11 13 13 35:42 (-7) 46 V V R V P
15. Levante 37 11 13 13 42:54 (-12) 46 V V V V V
16. Athletic Club 37 10 13 14 41:48 (-7) 43 P V P P R
17. Leganés 37 11 7 19 31:49 (-18) 40 P P P R P
18. Deportivo La Coruña 37 6 11 20 37:74 (-37) 29 P R P R R
19. Las Palmas 37 5 7 25 23:72 (-49) 22 P P R P P
20. Málaga 37 5 5 27 24:60 (-36) 20 P P P V P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace