Preview 9. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Deváté kolo Primera División začíná pro letošní sezónu netradičně až v sobotu a bude rozprostřeno do tří dnů.

Sobota nabídne souboj nováčků Levante - Getafe, útočný Betis vyzve defenzivní Alavés, Valencia ve šlágru Sevillu a Barcelona v duelu prvního s posledním Málagu.

V neděli poměří síly Villarreal s trápícími se Las Palmas, forum nabírající Celta Vigo s nevýrazným Atléticem, Leganés s Athleticem a Real Madrid s Eibarem.

Pondělí nabídne dvě dohrávky. Real Sociedad si pozval Espanyol a Deportivo Gironu.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v sobotu ve 12 hodin.

 
21.10.17 12:00 Levante -:- Getafe

Levante a Getafe otevřou deváté kolo letošního ročníku Primera División. A v rámci nejvyšší soutěže se setkávají po 610 dnech poté, co společně zažily sestup i návrat mezi nejlepší dvacítku španělských klubů.

Ani jedno mužstvo se nenachází v sestupovém pásmu, ale spojuje je nutnost zvítězit a vyhnout se možnosti, že by se poslední trojce nebezpečně přiblížilo. Lepším umístěním se může pochlubit domácí Levante, na jehož kontě je deset bodů, Getafe dosud nasbíralo osm bodů.

V nominaci Granotes chybí Boateng. Nejdražší letní posila valencijského klubu zatím o svých kvalitách nedokázala přesvědčit. Jason, Iván López a Roger pokračují na marodce. Ani Getafe není zdaleka kompletní, musí se obejít bez Pacheca, Gorosita, Montera, Gakua a Ángela.

21.10.17 15:15 Real Betis -:- Deportivo Alavés

Je to přesně rok, kdy se Alavés pohyboval na skvělém devátém místě tabulky La Ligy, zatímco Betis se trápil poblíž sestupového pásma a pozice Gustava Poyeta začínala být nahnutá. Dnes se oba celky střetávají znovu a jejich situace je přesně opačná.

Přestože Verdiblancos před týdnem prohráli s Valencií 3-6, ztrácejí na evropské příčky jediný bod a fanoušci jsou plní naděje, že letošní rok bude úspěšný. Alavés naproti tomu zůstává přikován ke dnu tabulky, horší je už jen Málaga. Pouze tři body a stejný počet vstřeleným gólů, to je vizitka, kterou chce vylepšit Di Biasi, zkušený lodivod, jenž tým nedávno přebral.

A Alavés pod jeho vedením pookřál, byť to ještě není na výsledcích jasně vidět. I dnes bude spoléhat na precizní obranu a rychlé kontry, od Betisu se naopak očekává útočné pojetí, kterým nadchl v posledních kolech. Ibai a Santos jsou absence Alavésu, Betis nezahrnul do nominace Durmisiho, otazník navíc visí nad zdravotním stavem dvojice Javi García a Feddal.

21.10.17 17:30 Valencia -:- Sevilla

Na Mestalle se očekává elektrizujících devadesát minut, neboť na sebe narazí Valencie a Sevilla, dva týmy, v jejichž vzájemných zápasech to vždy jiskří. Sobotní souboj je o to pikantnější, že jde o střetnutí z horních pater tabulky, což zejména u Netopýrů nebylo v posledních letech zvykem.

Zvláštní pocity zažije Marcelino, jenž v minulosti vedl Sevillu, ale jeho angažmá v Andalusii skončilo předčasně, což sám označil za největší zklamání kariéry. Dnes stojí v čele skvostně hrající Valencia, jíž se vrací dřívější lesk. Dobrou zprávou pro sympatického kouče je, že má k dispozici kompletní kádr a může tak nasadit všechny své opory.

Totéž se nedá říci o hostech, jejichž lodivod Eduardo Berizzo musí poskládat základní jedenáctku bez Stevena N'Zonziho, jednoho z tradičních pilířů záložní řady. Berizzo navíc musel v posledních dnech snášet kritiku, na prohru z Katedrály totiž jeho celek navázal debaklem 1-5 na půdě Spartaku Moskva. Další porážka by mohla dosud příjemné klima v Seville vyměnit za bouřkové období...

21.10.17 19:45 FC Barcelona -:- Málaga

Barcelonu čeká na první pohled nejjednodušší utkání, které si může v současné La Lize představit. Lídr soutěže totiž vyzve na Camp Nou beznadějnou Málagu, která celé pořadí s jediným získaným bodem z osmi kol uzavírá. Nejen sázkaři ale vědí, že právě podobné tutovky se mohou zvrtnout a nabrat nečekaný směr.

Byť tentokrát tomu nic nenasvědčuje, protože Barcelona si vede skvěle. V minulém kole sice remízou na Metropolitanu ztratila první body, avšak remíza z horké půdy Atlética se určitě nedá považovat za neúspěch. Naopak Málaga propadla s Leganésem a prohra 0-2 ještě více prohloubila krizi, která Andalusany trápí.

Pozice trenéra Míchela zdá se není v ohrožení, i když očekávané zlepšení stále ne a ne přijít. Do Katalánska navíc odcestovalo výrazně oslabené mužstvo. Brankářská jednička Roberto, Diego González, Ricca, Kuzmanović a Recio jsou mimo hru. Mezi třemi tyčemi bude debutovat Andrés Prieto, v záloze číhá příležitost na Juanpiho či Rolóna. Pokud jde o sestavu Barcelona, pak v ní nebudou Jordi Alba, jehož neopustily zdravotní potíže, Rafinha a Dembélé. Valverde nenominoval ani Vidala, Vermaelena a Ardu Turana, naopak Paco Alcácer mezi vyvolenými je.

22.10.17 11:00 Villarreal -:- Las Palmas

Villarreal i Las Palmas nedávno vyměnily osobu trenéra, zatímco u Žluté ponorky to kýžený efekt přineslo, Las Palmas čekají na zlepšení marně. Dočkají se ho na Estadio de la Cerámica? Na to se začne psát odpověď v neděli od pravého poledne.

Javi Calleja zatím vedl mužstvo ve čtyřech zápasech, v Evropě dvakrát remizoval, v domácí soutěži získal plný počet šesti bodů, díky čemuž se Ponorka posunula do těsné blízkosti pohárových příček. Zatímco proti Slavii Calleja vsadil na některé méně vytížené fotbalisty, tentokrát se vrátí k osvědčené sestavě, tedy i s útočníkem Bakambuem. Semedo, Asenjo, Andrés a Bruno zůstávají mimo hru.

Las Palmas po očekávané prohře na Camp Nou padly i ve druhém mači pod Pakem Ayestaránem, a to když doma nestačily na Celtu Vigo. Dobrou zprávou pro ostrovany je vyprázdněná marodka, jedinou vynucenou absencí je ta Alena Haliloviće, jenž už se zapojil do tréninku, ale na soutěžní zápas ještě připraven není.

22.10.17 15:15 Celta de Vigo -:- Atlético Madrid

Celta Vigo i Atlético Madrid v úvodu sezóny vyvolávají určité rozpaky, vítěz vzájemného duelu si tak zpevní půdu pod nohama, zatímco poražený bude mít o další důvod více k přemýšlení, proč vše nefunguje tak, jak by mělo.

Celestes jdou do zápasu posíleni vysokou výhrou z Gran Canarie, kde zdolali domácí Las Palmas 5-2. Nyní Celta Vigo musí zapracovat na výkonnosti před svým publikem, kde ztrácí až příliš bodů. Juan Carlos Unzué se musí obejít bez brankáře Rubéna Blanca, jehož odvolání proti červené kartě z minulého kola bylo zamítnuto, přestože vyloučení bylo nesmyslné. Mezi tři tyče se vrátí Sergio. Roncaglia je zraněný.

Atlético Madrid se pravda trápí spíše v Lize mistrů, v La Lize se drží v popředí a v minulém kole dokázalo jako první obrat o body Barcelonu, s níž remizovalo. Diego Simeone nemohl povolat ze zdravotních důvodů dvojici Carrasco a Koke. Fit je naopak Griezmann, který skóroval ve všech čtyřech posledních utkáních proti Celtě Vigo.

22.10.17 17:30 Leganés -:- Athletic Club

Leganés hostí Athletic Bilbao, klub, se kterým mají Okurky velmi dobré vztahy, neboť jim v době, kdy bojovaly o postup do Primera División, nabídl hned několik fotbalistů na hostování. Nyní se ale oba celky střetávají v rámci nejvyšší soutěže a tam musí jít kamarádství stranou.

Leganés vloni hodně trpěl, aby se udržel, ale letos je to zatím jiný příbeh, pohádkový. Umístění na šestém místě, pouhé tři inkasované branky za osm kol a 389 minut, aniž by se za Cuéllarem rozvlnila síť. Obrana je hlavním argumentem Madriďanů, kteří ale umí i útočit formou rychlých brejků, což před týdnem poznala Málaga. Garitano vsadí na víceméně tradiční sestavu, postrádá jen Omara Ramose.

Athletic sice v lize zabral výhrou nad Sevillou, ale poté nedokázal ani na třetí pokus zvítězit v Evropské lize a situace se mu komplikuje. Nyní se musí znovu soustředit na dění v La Lize, kde má ve středu tabulky stejně daleko k pohárům jako k sestupovým vodám. Muniain, De Marcos, Mikel Rico jsou známé absence, pro tentokrát se k nim přidal Balenziaga.

22.10.17 19:45 Real Madrid -:- SD Eibar

Real Madrid čeká další utkání na Bernabéu, což by obvykle znamenalo naděje fanoušků na pořádný příděl branek v síti soupeře, jenže letos se Blancos v domácím prostředí nedaří a každý zápas zde připomíná spíše mučení než fotbalovou radost. Dalším, kdo bude chtít obrat favorita o body, bude Eibar.

A svěřencům José Luise Mendilibara by se náramně hodily, neboť jsou jediný bod nad sestupovým pásmem a vítězství nepoznali už čtyři kola v řadě. Yoel, Ramis, Fran Rico, Alejo a Pedro León jsou ztráty, s nimiž se zkušený lodivod baskického celku musí vyrovnat.

Zinédine Zidane pošle do branky Kika Casillu, neboť Keylor Navas není zcela fit a absentuje. Stejně tak Luca Zidane, Carvajal, Kovačić a Gareth Bale. Real Madrid se trápí zejména v útoku, proto se očekává příspěvek zejména ze strany Cristiana Ronalda, jehož čísla jsou letos hodně vzdálena těm, na které si příznivci královského klubu zvykli.

23.10.17 19:00 Real Sociedad -:- Espanyol

Pondělí tentokrát nabídne hned dva ligové zápasy, o první z nich se na Anoetě postarají Real Sociedad a Espanyol. Katalánci se nijak netají tím, že dnešní soupeř je jim sympatický svým vnímáním fotbalu. To však neznamená, že Pericos netouží po třech bodech. 

Naopak je potřebují, aby se oddálili sestupovému pásmu a zároveň přiblížili pohárovým příčkám, o které by rádi usilovali. Skvělou zprávou pro jejich trenéra Quique Sáncheze Florese je, že poprvé v sezóně má k dispozici kompletní kádr a může tak sestavu skládat ze všech jmen.

Sebevědomí Realu Sociedad navýšilo drtivé vítězství ve Skopje v Evropské lize, nyní se ale Eusebiova parta musí soustředit na ligový boj, kde se jí podařilo zastavit pád a triumfem nad Alavésem vrátit na úspěšnou vlnu. Carlos Martínez, Zurutuza a Agirretxe jsou absence domácího celku.

23.10.17 20:00 Deportivo La Coruña -:- Girona

Deportivo hostí v rámci devátého kola nejvyšší soutěže Gironu a půjde o velmi důležitý souboj z dolních pater tabulky, kde od sebe nemají oba soupeři daleko. Kdo získá tři body, bude moci dýchat o něco volněji, neboť se oddálí poslednímu triu.

Mírně lepší forma favorizuje svěřence Pepe Mela, kteří prohráli za poslední čtyři kola jen jednou a doma se jim daří. V brance opět nastoupí mladík Francis, který ještě vloni chytal za mládežnický výběr, v útoku se sejde dvojice Lucas Pérez a Andone, na níž chtějí v Galicii stavět. Carles Gil a Rubén Martínez v nominaci nejsou.

Girona postrádá zraněnou dvojici Alcalu a José Aurelia, nejcitelnější absencí je však ta útočníka Stuaniho, nejlepšího střelce mužstva a klíčového muže sestavy Pabla Machína. Girona po dobrém vstupu do nováčkovské sezóny upadá z posledních pěti kol vydolovala jen dva body.

 

Tabulka po 8. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 8 7 1 0 24:3 (+21) 22 R V V V V
2. Valencia 8 5 3 0 21:10 (+11) 18 V V V V R
3. Real Madrid 8 5 2 1 15:7 (+8) 17 V V V P V
4. Atlético Madrid 8 4 4 0 13:5 (+8) 16 R R V V V
5. Sevilla 8 5 1 2 9:4 (+5) 16 P V P V V
6. Leganés 8 4 2 2 7:3 (+4) 14 V R V R P
7. Real Sociedad 8 4 1 3 19:17 (+2) 13 V R P P P
8. Villarreal 8 4 1 3 11:10 (+1) 13 V V P R V
9. Real Betis 8 4 1 3 17:17 (0) 13 P R V V V
10. Celta de Vigo 8 3 2 3 18:13 (+5) 11 V R V R P
11. Athletic Club 8 3 2 3 10:9 (+1) 11 V P R P P
12. Levante 8 2 4 2 8:10 (-2) 10 R P P V R
13. Espanyol 8 2 3 3 7:11 (-4) 9 R P V R V
14. Getafe 8 2 2 4 10:9 (+1) 8 P P V R P
15. Deportivo La Coruña 8 2 2 4 9:16 (-7) 8 R V P V P
16. Eibar 8 2 1 5 3:17 (-14) 7 R P P P V
17. Girona 8 1 3 4 7:13 (-6) 6 P R P R P
18. Las Palmas 8 2 0 6 7:18 (-11) 6 P P P P V
19. Deportivo Alavés 8 1 0 7 3:12 (-9) 3 P V P P P
20. Málaga 8 0 1 7 4:18 (-14) 1 P P R P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace