Rafa, no me jodas

Rafa Guerrero (© as.com)

Fotbalová historie zná mnoho legendárních hráčů, málokdo se ale stává, aby si získal slávu i asistent rozhodčího. Rafa Guerrero je výjimkou. Výjimkou, jejíž zrod baví Španělsko do dnešního dne.

Předem je potřeba připomenout, že Rafa Guerrero byl dobrým sudím, o čemž svědčí 14 let v nejvyšší soutěži, v níž mával praporkem v 315 zápasech. Spolurozhodoval také 2 finále Copa del Rey, 3 španělské Superpoháry a 174 mezinárodních utkání. Přesto si ho každý bude pamatovat jako Rafu, no me jodas (Rafo, ne.er mě).

Zrod legendy

Psalo se 29. září, Zaragoza hostila na svém stadionu slavnou Barcelonu. Po jednom z hostujících přímých kopů lapil gólman Zaragozy míč do náruče a chystal se založit protiútok, jenže v ten moment lehce nakopl Couto z Barcelony domácího Aguada, kterého pomstil jeho spoluhráč Solana výchovným "pohlavkem" do Coutovy hlavy.

Solanovu odvetu postřehl Rafa Guerrero a přivolal si hlavního arbitra Mejuta Gonzáleze. Díky ruchovým mikrofonům televizní stanice Canal+ slyšela legendární rozhovor celá země.

Rafa: "Penalta a vyloučení"
Mejuto: "Do pr.ele, Rafo, se.u na moji matku, vyloučení koho?"
Rafa: "Čísla šest. Zeptej se... Počkej, Quique. Udeřil ho zezadu do hlavy, bezpochyby, Couta."
Mejuto: "Jaké číslo?"
Rafa: "Zeptej se Camblora, jestli něco neviděl. Podle mě šestka."
Mejuto: "Je to vyloučení a penalta?"
Rafa: "Ano, ano."

"Zvedej praporek a přestaň vylučovat!" přidává se do konverzace jeden z naštvaných domácích fotbalistů. Poté se Mejuto vydal hledat viníka, ale jako by mu něco nesedělo. Vrací se proto k Rafu Guerrerovi a začíná další diskuse o tom, zda-li jde skutečně o pokutový kop a vyloučení. Závěr je stejný, Mejuto González už tentokrát neváhá a číslu šest v dresu Zaragozy ukazuje červenou kartu a následně nařizuje penaltu pro Barcelonu.

Klíčový omyl

To vše by bylo v pořádku, tedy pomineme-li Mejutovy poněkud drsnější výrazy. Problém je, že číslo šest měl v Zaragoze Aguado, jenž byl v celém incidentu obětí, ne viníkem... Solana se pak snažil vysvětlit Rafu Guerrerovi, že to byl on, kdo udeřil Couta, ale marně.

Chyba lajnového sudího obletěla celé Španělsko a nikdo už neřekl Rafu Guerrerovi jinak než Rafa, no me jodas (Rafo, ne.er mě). Mělo jít o úryvek z konverzace mezi ním a Mejutem, ale ve skutečnosti mu hlavní rozhodčí neřekl v předchozí větě zmíněná slova, ale pouze "joder", tedy "do p.dele".

Samotný Aguadovi Rafu Guerrerovi odpustil a dokonce se z nich stali přátelé. Dnes již bývalý rozhodčí adoptoval děti z Peru a Alžírska, posílal do Afriky fotbalové dresy a založil projekt, který se věnuje nemocným dětem. Nic z toho jeho osud nezměnilo, navždy už bude Rafou, no me jodas.

Podívejte se na moment, kdy se Rafa Guerrero změnil na Rafu, no me jodas

Španělsko má novou celebritu

Rafa Guerrero, pardon, Rafa, no me jodas, samozřejmě, fanoušek Athleticu Bilbao, se díky zápasu Zaragoza - Barcelona stal celebritou mezi arbitry. Pro Renault natočil reklamu (honorář za ni věnoval na charitu), kde ho s praporkem v ruce vysadí z auta uprostřed pustiny, po čemž následoval slogan "Aby už nemohl kazit nejlepší akce týdne".

Rafa, no me jodas v reklamě na Renault:

Rafa, no me jodas se dočkal vlastního fanklubu, který byl pojmenován "Penalta a vyloučení". Po Pierluigi Collinovi se stal druhým nejvíce vydělávajícím sudím na reklamě. Když se loučil s kariérou, objal ho kapitán Realu Madrid Raúl González se slovy: "Budeš mi chybět."

Samotný Rafa Guerrero přidává k dobru historku: "Když jsme jeli pískat mezinárodní zápas do Řecka, v oficiální brožuře jsem měl uvedené jméno Rafa a příjmení No Me Jodas. Oni si mysleli, že se tak skutečně jmenuji, protože jsem tak byl psaný ve všech novinách. Když jsem jim řekl, jak vše vzniklo, od srdce se mi omlouvali. Nakonec jsme se tomu všichni společně zasmáli."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace