Sezóna 2012/2013 očima fanoušků - Athletic Bilbao

Athletic

V předposledním díle nám sdělí svůj pohled na sezónu txapeldun a Helix...

Jak bys zhodnotil sezonu 2012/2013 ?

txapeldun: Jako příšernou. Hlavně první půlka byla naprosto tragická, obě pohárové soutěže jsme zazdili neskutečným způsobem, ve většině zápasů by naše béčko hrálo o třídu líp, než to, co předvádělo áčko. Po novém roce to šlo herně nahoru, často jsme soupeře i přehrávali jako v předchozí sezóně, ale výsledkově jsme pokračovali v trendu z předchozí části sezóny. Zmiňované béčko pod vedením Kuka Zigandy naopak hrálo parádně a dařilo se i v nižších věkových kategoriích, takže se daly najít pozitiva alespoň směrem do budoucna.

Helix: Rychlé vypadnutí z EL i Copy, v lize spousta mizerných výkonů, přesto ještě v předposledním kole byla šance na EL, ale prohra s Levante tak nějak charakterizovala celou sezonu. Z pohledu předsezonních očekávání dopadla naprosto tristně, ale předsezonní očekávání bylo třeba mírnit hned na začátku přípravy a zanedlouho ještě více, takže bych ji zhodnotil prostě jako špatnou.

Kterého hráče bys za uplynulou sezonu vyzdvihnul a kdo tě naopak zklamal?

txapeldun: Vyzdvihnul bych čerstvě 19-ti letého Aymerica Laporte, který za těch 15 zapásů před zraněním ukázal velký potenciál, a to jak silový, tak technický, rychlostní i útočný. Jakmile dozraje a zbaví se problémů s disciplínou, mohl by se stát jedním z nejlepších stoperů ve Španělsku  (a možná i na světe © Sebyk). I když je otázka, na jaké pozici vlastně skončí, hodil by se na víc postů. Ander Herrera sice neměl úplně vyrovnanou výkonnost, ale jeho kreativita je ve středu pole nepostradatelná. Aduriz měl zase výbornou první půlku sezony.

Největším zklamáním byl určitě Iker Muniain, jehož růst trochu ustrnul, což ani tak nevadí u jeho postavy, horší je to ale s výkonností. Jedním z faktorů byla přetíženost z předchozí sezóny i reprezentačních povinností, ale taky mám pocit, že mu sláva vlezla na mozek a má pocit, že všechno půjde samo. Není náhoda, že ho v druhé půlce sezóny Bielsa přestal stavět. Zklamala mě ale i řada dalších hráčů; Iturraspe ani Aurtenetxe nezopakovali spolehlivé výkony z předchozí sezóny a i Iraola hrál dost pod svůj standard.

Helix: Na vyzdvihování toho moc není, ale určitě je třeba zmínit Adurize, i když ke konci sezony mu trochu došel dech, dobrý standard si drželi i Ekiza a Herrera. Kdo nejvíc zklamal je jasné – Llorente a Javi Martínez.

Který zápas se ti v tomto ročníku nejvíce líbil?

txapeldun: Asi domácí zápas proti Barceloně, ten jsem si užil. Škoda, že se na hřiště dostal zraněný argentinský flamendr (že by viróza?), zvrátil průběh zápasu a vybojoval hostům bod, i když technicky ho vybojoval Ander Herrera pro nás. Skvělé bylo i loučení Athleticu se San Mamés proti výběru Biskajska, kdy se v závěru na hrišti objevily legendy klubu jako Iribar, Dani nebo Guerrero. Nejvíc potěšila asi povedená pomsta proti Atléticu na San Mamés.

Helix: Nejhezčí bylo určitě domácí vítězství nad Atléticem 3:0. Zajímavé bylo i jednogólové vítězství v Pamploně, kde sice hra nebyla moc pěkná a vůbec to byl pro Athletic pod Bielsou hodně netypický zápas, ale potěšilo mě, že i takovéhle zápasy dokáže tenhle tým odehrát a vyhrát.

Athletic v sezóně 2011/2012 oslňoval nejen španělské diváky, ale i v Evropě si udělal zvučné jméno. Kde se stal hlavní problém, že se letošní sezóna ubírala naprosto opačným směrem?

txapeldun: Samozřejmě tam bylo několik problémů v návaznosti na léto - dusno v Lezamě, dusno v kabině, dusno v Urrutiově hlavě, atd. I přes to všechno si nedokážu vysvětlit, proč většina hráču podávala o dvě úrovně horší výkony než v předchozí sezóně a často působila naprosto odevzdaně a neprofesionálně. Slovy místního klasika si hráči často zasloužili pověsit za genitálie do průvanu. Velkým problémem byla zejména obrana v čele se stopery, kde dobře fungovala jen dvojice Ekiza - Laporte, kteří ale nakonec doplatili na zranění, Aymeric nemohl hrát dlouhodobě.

Helix: Problémů bylo dost, těžko hledat hlavní. Po té aféře při rekonstrukci Lezamy se hodně zhoršily vztahy mezi vedením a trenérem a asi ani vztahy mezi hráči a trenérem nebyly ideální. Pak samozřejmě odchod Martíneze a neprodloužení smlouvy Llorenteho. Většina hráčů se nepřiblížila formě z předchozí sezóny, úspěšný loňský styl příliš nefungoval…

Fernando Llorente - jak se stavíš k jeho odchodu? Bylo možné najít v této věci vůbec nějaký kompromis, aby byly obě strany spokojené?

txapeldun: Já myslím, že na tomhle webu už musí být moje stanovisko všem důvěrně známé, ale proč se neobrátit na matku moudrosti. Athletic je klub uznávající specifické hodnoty, a doufá, že si hráči za svá léta zde strávená tyhle hodnoty osvojí. Llorente je příkladem hráče, který se díky Athleticu dostal na výslůní a vděčí mu za vše. Trpělivost, jenž se mu dostalo v počátcích kariéry, byla ojedinělá a v ostatních velkých španělských klubech by s takovou výkonnosti už dávno putoval pryč. Bohužel, Fernando je značně nevyspělý jedinec, který má potřebu relativně často se vyjadřovat na veřejnosti, ač jeho řečnické schopnosti a inteligence odpovídají prvnímu stupni základní školy. Po víc než roce vyjednávání o platu v budoucí smlouvě si najednou Fernando krátce před začátkem sezóny uvědomil, že mu vlastně o peníze nejde a chce okamžitě odejít za Ligou Mistrů. Samozřejmě, že by klubu více pomohl jeho odchod, ale peníze klub bezprostředně po odchodu J. Martíneze nepotřeboval. Aduriz na začátku sezóny chytnul vynikající formu, narozdíl od neprofesionálního Fernanda. V zápase, kde se Athletic loučil se San Mamés Llorente z lavičky sledoval, jakého obrovského aplausu se dočkaly skutečné legendy Athleticu. Měl nakročeno, aby se stal jedním z nich, ale dobrovolně si zvolil kariéru žoldáckého gloryhuntera.

Kompromis myslím nebyl možný a já jsem rád, že k němu nedošlo. Ačkoliv mám k Urrutiovi velkou řadu výhrad, tak docela oceňuju jeho donquijotský idealismus. Loajalita, soudržnost nebo oddanost jsou hodnoty, které Athletic razí a které se s moderním světem a fotbalem vetšinou vylučují, což platí i v případě Llorenteho. Proto se mi líbí, že Athletic ukázal zásadovost a Llorenteho manýrům neustoupil.

Helix: Chápu, že si chce zahrát Ligu mistrů, ale hodně mě zklamalo, že ji nechce vybojovat v Athleticu, ale stačí mu přijít k hotovému do nějakého Juventusu. Kompromis možná šel najít do té doby, než Llorente najednou prohlásil, že novou smlouvu určitě nepodepíše a počítal s tím, že bude levně prodán.

Marcelo Bielsa po 2 letech končí na lavičce Athleticu, jak bys zhodnotil jeho práci za 2 sezóny?

txapeldun: Narozdíl od Llorenteho, Bielsa se stal 100% "athletizale", jehož fanoušci zbožňovali, o čemž vypovídají i konsenzuální hlasy o jeho setrvání přes tragickou druhou sezonu. V první sezóně tým úplně přetransformoval a získal mu celosvětový ohlas, a to díky jeho atraktivní hře. Několik zápasů z té sezóny zůstane zapsáných v dějinách Athleticu zlatým písmem, a já jsem rád, že jsem mohl jeden z nich sledovat na vlastní oči.

Martxelova radikalita a idealsmus částečně ovlivnily nepovedenou druhou sezonu. On je svéráz, který, když se daří, neskutečně strhne celý tým. Jakmile se přestane dařit, celý systém se jednoduše rozpadne. Trochu mu chybí plán B a často moc spoléhá na jednu osvědčenou sestavu. V Bilbau se ale integrita a přístup cení více, než momentální výsledky, a tak se řada fanoušku dodnes nemůže smířit s jeho odchodem a posílají mu tisíce dopisů. Bielsa je neobyčejný člověk, jehož možný budoucí návrat do Athleticu bude přijat s nadšením, protože on je prostě jedním z "nás."

Helix: Rozporuplně, ale spíše pozitivně, hlavně, když si vzpomenu na zápasy proti United a Schalke. Nikdy mě úplně nepřesvědčil, že je to nejlepší trenér pro Athletic, ale ani jeho odvolání jsem si nikdy nepřál. Bielsa je určitě úžasná osobnost a vynikající fotbalový odborník, ale má i své chyby. První sezóna byla hodně povedená, bohužel jí scházelo alespoň jedno zvládnuté finále, druhá byla ovlivněná problémy, za které nemohl, ale i tak snad mohla dopadnout lépe. Určitě nelituji, že jsem 2 sezóny sledoval Athletic s ním na lavičce a nebránil bych se ani třetí, na druhou stranu ani jeho odchod mně nějak zvlášť nevadí.

Vzpomeneš si na nejkurióznější moment který se ti stal během této sezóny?

txapeldun: Pro mě byl hodně kuriózní zápas EL na Letné, kde jsem konsternovaně se ŠF partou sledoval asi nejhorší výkon Athleticu, který jsem kdy viděl. Musel jsem kvůli tomu jet z Nizozemska a podařilo se mi zmeškat let, a tak jsem podstoupil 14ti hodinové martyrium v autobuse, jen abych mohl sledovat tuhle tragikomedii. 

Helix: Snad jedině gól, který Athletic dostal v EL od Zápotočného, to pro mě byla naprosto absurdní situace, k rozporuplným pocitům ze samotného gólu se přidal ještě údiv nad provedením střely a osobou střelce a korunu tomu nasadil neuvěřitelný „zákrok“ Iraizoze.

Jaká branka Athleticu byla podle tebe letos nejhezčí?

txapeldun: Jmenoval bych tři, proti soupeřům, kde to vždy potěší. Ibaiův skvělý volej proti Erreale po centru Aurtenetxeho, http://www.youtube.com/watch?v=k4eS5e8Ii6I, dost analogická situace, ale snad s ještě lepším centrem šajtlí do Ibaie a gólem Susaety http://www.youtube.com/watch?v=cm8kOlf9hFo, povedl se třeba i ukázkový protiútok proti Atléticu s gólem De Marcose na 3:0. http://www.youtube.com/watch?v=9w8mHY1jCKY

Helix: Nic tak mimořádného jako Lehendakariho patička z loňské Copy se letos neobjevilo, ale třeba Susaetův volej po centru Ibaie z již zmiňovaného zápasu s Osasunou byl povedený. 

Který tým tě nejvíce překvapil co se týče umístění, výkonů, výsledků?

txapeldun: Jakákoliv jiná odpověď na tuhle otázku, než Real Sociedad, podle mě nedává smysl, sezónu měli fakt nečekaně skvělou, a to byl předtím Montanier několikrát na hraně vyhazovu. Co se týče umístění, výkonů, výsledků, i pomoci rozhodčích je to překvapení č.1 a v závěsu za nimi Atlético, Betis a Rayo.

Helix: Jednoznačně Rayo, to, co dokázalo při své ekonomické situaci je neuvěřitelné.

A který tě nejvíce zklamal?

txapeldun: ATHLETIC!!! 

Helix: Když pominu Athletic, tak Deportivo.

Co si slibuješ od nadcházející sezony?

txapeldun: Slibuju si hodně, Valverde je nejlepší možná náhrada Bielsy. Kabina se po odchodi obou Ferndandů uklidní, navíc se zatím dost kvalitně posiluje na všech pozicích, takže cokoliv jiného než atak předních příček v "lize ostatních" by byl velkým zklamáním. 

Helix: Zlepšení obrané hry, důstojné vystoupení v Copě a vylepšení letošního umístění v lize.


Děkuji txapeldunovi i Helixovi za odpovědi.

V posledním díle rubriky "Očima fanoušků" nás čeká rozhovoru s fanouškem Getafe. :)

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace