Sezóna 2012/2013 očima fanoušků - Atlético Madrid

Atlético Madrid

Pomyslný titul ligy "ostatních" získalo Atlético, které má za sebou historický rok. Ve 4. díle této rubriky se dozvíme jak sezónu viděli Priceless a Sebyk.



Jak bys zhodnotil sezonu 2012/2013 ?

Priceless: V prípade Atlética samozrejme nemožno inak, ako pozitívne. Mužstvo s predstihom skončilo na treťom mieste, čím splnilo predsezónny cieľ, dokonca sme figurovali istý čas na druhej priečke, vklinení medzi R+B, čo je situácia, ktorú keby si predpovedal pred sezónou, tak sa ti úprimne vysmejem. A víťazstvo v Copa del Rey, ešte k tomu nad Realom... Túto sezónu bude (s ohľadom na možnosti Atlética a realitu ligy) veľmi ťažké čo len napodobniť, nie to ešte prekonať.    

Sebyk: Jako suverénně nejlepší sezonu, kterou jsem za téměř deset let fandění Atléticu zažil. Nejlepší třetí tým v historii, rekordní šňůra výher v Evropě, klubové rekordy v domácí neporazitelnosti a v neprůstřelnosti, Falcaovy rekordy a jeho manita Deporu, Courtoisova Zamora a vše zakončeno tou nejsladší tečkou při snovém večeru na Bernabéu. Potřebuje to snad dalšího komentáře? Snad jen děkujeme Cholo, jsi Bůh a nejlepší věc, která se mohla Atléticu stát!



Kterého hráče bys za uplynulou sezonu vyzdvihnul a kdo tě naopak zklamal?

Priceless: Celosezónne vynikajúci boli samozrejme Courtois a pre mňa trochu prekvapivo aj Miranda, ktorý sa oproti neveľmi vydarenej prvej sezóne v klube neuveriteľne rozohral a patrí medzi najlepších stopérov, akí kedy navliekli dres Atlética. Takisto samozrejme musím pochváliť Tvojho obľúbenca, Diega Costu, ktorý nás na jar ťahal v podstate sám. Sklamanie je jednoznačné, Adrián, ako argument si pozri ktorýkoľvek z jeho tohtosezónnych “výkonov” na trávniku.
 
Sebyk: Logickou volbou by byl samozřejmě Courtois, který se při "absenci" Ikera stal ve svých jedenadvaceti letech suverénně nejlepším gólmanem Primery a jedním z nejlepších v Evropě. Pokud bych však chtěl někoho opravdu vyzdvihnout, bylo by to trochu opomíjené trio Miranda, Koke a Diego Costa. Miranda se vypracoval na jednoho z nejlepších stoperů v Evropě, takhle elegantně odebírá míče snad jen Thiago Silva. Koke konečně prorazil a prokázal, že Xavi a Iniesta mají svého nástupce. A bojovník Costa, jakkoli má své stinné stránky, měl na jaře pro tým větší přínos než Falcao.
Zklamal mě zejména Adrián, který byl po loňské sézoně snů letos naprosto trapný a tragický, další tragéd Cata Díaz mě ani zklamat nemohl, protože jsem od něj nic neočekával.



Atlético má za sebou jednu z nejúspěšnějších sezón historie klubu, jaký zápas se ti z celé sezóny líbil nejvíc?

Priceless: Pamätné samozrejme ostane finále Copy, ktoré sme mali možnosť sledovať československí Atléti spolu, taký zápas sa nezabúda. Ak však beriem na bernú mincu zápas, v ktorom by som červenobielym nemohol vytknúť ani ň, v ktorých predviedli jednoducho dokonalý výkon, boli to vonku vo Valladolide a samozrejme domáci s Deportivom. Obrovskú cenu taktiež pripisujem víťazstvám u oboch sevillských klubov a na veľmi náročnej Anoete.

Sebyk: Samozřejmě finále Copy na Bernabéu, to byl naprosto neuvěřitelný zážitek, navíc s ostatními na srazu. Na to vážně nikdy nezapomenu, naprostý vrchol v mém životě fanouška.




S dvojící Barcelona a Real Madrid je těžké udržet tempo celou sezónu, díky širokému kádru obou týmů často zvládají i hráči ze střídačky přehrát téměř každého z ligy. Nicméně Atlético byl po podzimu 2., dokonce 7 bodů před Realem, ale na jaře nenavázalo na tak úspěšnou první polovinu sezóny a muselo se spokojit se 3. místem za odvěkým rivalem, kde byl zásadní rozdíl mezi Atléticem na podzim a na jaře?

Priceless: Nič podivné...za aktuálnych okolností s gigantmi neudrží krok nikto v Španielsku, naozaj nikto. Tá naša neodmysliteľná kríza musela na hráčov dôjsť a prejavilo sa to približne v januári - februári, kedy sme postrácali dosť bodov. Najmä zakončenie bolo prakticky nulové - Falcao sa trápil, Diego Costa mal svoje “rapl obdobie” a aj zvyšok tímu pôsobil poriadne mdlým dojmom. 

Sebyk: Myslím, že klíč k odpovědi je zmíněn v samotné otázce - šířka kádru. Na podzim Cholo zcela dokonale rotoval, když základní skupinu EL a zápasy Copy odehráli až na výjimky pouze náhradníci, zatímco hvězdy odpočívaly a plné energie o víkendu válely v lize. Na jaře už tento postup vzhledem k síle protivníků nebyl možný, proto klíčoví hráči museli hrát tři zápasy týdně, což se nutně projevilo na jejich výkonnosti. Před následující sezonou je proto naprosto nezbytné rozšířit kádr, jinak bychom vzhledem k účasti v LM mohli dopadnout hodně zle.




Falcao - kapitola sama o sobě. Jeden z nejlepších hráčů co kdy oblékal dres Atlética, jak jsi snášel jeho odchod do Monaca?

Priceless: Rozlúčil sa s tímom pekne, v podstate išlo o očakávaný odchod, ale samozrejme to zabolelo...každopádne však, za tie dva úžasné roky nemožno na Falcaa ani len krivo pozrieť a môžem povedať len “Gracias, El Tigre!”
 
Sebyk: Přiznám se, že když jsem sledoval tiskovou konferenci, na které se Radamel loučil, hrnuly se mi (tak jako jemu) slzy do očí (i když to mohlo být způsobeno i tím, že jsem v tu chvíli nebyl zcela střízlivý). I když věřím, že Falcao chtěl zůstat, nenažranému Mendesovi neporučíš a byla jen otázka času, kdy Atlético o svého Tygra přijde. Přesto jsem strašně vděčný, že jsem měl tu možnost na vlastní oči sledovat jednoho z nejlepších hráčů, kteří kdy navlékli dres Atlética.




Atlético příliš neoslnilo v letošním ročníku Evropské Ligy a nenavázalo tak na triumf z ročníku předešlého. Vypadlo už v 1/16 finále proti Rubinu Kazaň. Kde byl zásadní problém?

Priceless: V prvom rade bol na nás Rubin pri zápase na Calderóne výborne pripravený, podali zodpovedný, no odvážny výkon a ako som spomínal aj vyššie, naša ofenzíva v tom období pripomínala svojou podstatou morálne extrémne zásadovú ženu - nedá a nedá..... O odvete ale môžeme viesť polemiky okolo Cholovho prístupu - nasadil mnoho hráčov z lavičky, do Moskvy mužstvo cestovalo ako na dovolenku a hoci zápas rozhodne vypustený nebol, nemožno sa ubrániť podozreniu, že Simeone na Európsku ligu rezignoval...aj keď on sám by to poprel. Za seba však poviem, a nech ma aj na vidly berú, v danú chvíľu som vypadnutie z EL privítal....

Sebyk: Myslím, že to bylo trochu způsobené tím, že Cholo letos přece jen více upřednostňoval domácí soutěže. Konkrétně proti Rubinu byla ale zásadním problémem zejména neskutečná smůla - celou dobu jsme tlačili, za zápas měli přes dvacet střel, zatímco Kazaň se dostávala jen ojediněle ze své půlky, přesto však (i díky mistrovskému tahu Chola s Asenjem) dokázala vstřelit dvě branky a bylo v podstatě hotovo.




Vzpomeneš si na nejkurióznější moment který se ti stal během této sezóny?

Priceless: Počas sezóny sme absolvovali dva zrazy, z obidvoch by bolo za vetriesku vtipných storiek, pretože sú to všetko skvelí ľudia, no publikovateľnosť väčšiny príhod je prinajmenšom diskutabilná :D. Humorne pôsobil prístup ľudí v Plzni k nám, pretože podľa dresov predpokladali, že sme všetko možné, len nie Čechoslováci, takže helou, plýs, hola, hejjú zaznelo dosť často. Neviem, nenapadá ma nič extra, tie historky sa hodia skôr niekde k pivu, ako na portál, venujúci sa španielskemu futbalu.
 
Sebyk: Jéje, těch by bylo! Okamžitě mě napadlo dokonalé faux pas Alexe Songa (http://footymemes.lockerdome.com/media/107781005), ale skvěle mě také pobavila jedna momentka z finále Copa del Rey. José Mourinho si totiž odmítl přijít pro trofej pro poraženého finalistu a nechal tuto "poctu" zcela klasicky svému asistentu Karankovi. Chudák zmatený král Juan Carlos se pak musel ujišťovat u prezidenta federace: "Mám to dát tomuhle chlápkovi?"
Pokud jde o Atlético, o zábavu se staral hlavně Mono Burgos, který třeba při jedné potyčce s lavičkou Realu na Mourinha řval: "Já nejsem Tito, urvu ti hlavu!"



Jaká branka Atlética byla podle tebe letos nejhezčí?

Priceless: Keď čisto o kráse, tak si dáme TOP 5 bez poradia - ‘Cebollazo’ proti Plzni (http://www.dailymotion.com/video/xu3cfd_golazo-….UbxBppz9W2E), Kokeho technická paráda proti Levante (http://www.youtube.com/watch?v=3WdGRo6rVm0)., Adriánov projektil proti Celte (http://www.youtube.com/watch?v=XOKMvpwl1TI), Emreho priamy kop proti Académice (http://www.youtube.com/watch?v=TvaSJvCQv8s) a Godínov lahodný...hm...Godínazo proti Pucele (http://www.youtube.com/watch?v=K02leTTeKes).

Sebyk: Vzhledem k tomu, že jsem milovníkem nejrůznějším volejů a halfvolejů, mám osobně dva favority: Cebollazo, kterým Cristian Rodríguez vystřelil v 93. minutě tři body proti Plzni a Kokeho parádní ránu proti Levante.




Který tým tě nejvíce překvapil co se týče umístění, výkonů, výsledků?

Priceless: Potešili Betis a Rayito, oba tímy hrajú otvorený futbal, sú skromné, no prekvapivo konkurencieschopné a vedia zaskočiť každého. A na lavičkách majú v podobe Pepeho či Paca nesmierne sympatické osobnosti! Hoci o prekvapení sa dá hovoriť aj v prípade Errealy, ale vôbec mi ich úspech ako prekvapivý neprišiel, káder majú nabitý skvelými hráčmi a tentoraz ich obišli zranenia, plejeri ukázali svoju najlepšiu tvár a hlavne vedenie vydržalo a nevykoplo Montaniera po prvom nezdare.

Sebyk: Tohle bude jednoduché: Erreala - i když co si pamatuju, tak jsem tu někdy na podzim zmiňoval, že ten klub má na boj o poháry. Na její hru se navíc krásně dívalo, což platí i pro Betis a Rayo, kteří by byli druhými v pořadí.



A který tě nejvíce zklamal?

Priceless: Asi nebudem jediný, kto vymenuje Athletic, akoby ich zrazili tie ohromné očakávania po skvelej sezóne, hlavnú rolu ale zrejme zohrali známe okolnosti s kľúčovými hráčmi. Z môjho pohľadu môžem povedať - I know that feel, bro! 

Sebyk: Tohle také: Athletic, včetně jeho zacházení s Llorentem. Baskická pýcha předchází pád.



Co si slibuješ od nadcházející sezony?

Priceless: Bojím sa toho, čo opisujem v predošlej otázke. Naozaj sme zažili sezónu snov, niečo úžasné a neuveriteľné. Očakávania budú ohromné, každý si bude priať pokračovať v zbieraní úspechov, dúfam teda, že Atléti nenaplnia povesť labilov. Záruku stability dáva Grande Cholo Simeone, s ktorým - pevne verím - nastala pri rieke Manzanares nová éra. Moje priania do budúcej sezóny (vynechám letné šialenstvo okolo nákupu hráčov), som snáď skromný: Opäť sa dôstojne pobiť o tretie miesto, postúpiť zo základnej skupiny v Lige majstrov a hlavne si želám viac priestoru pre mladíkov. Čokoľvek, čo bude nad tieto ciele, bude veľmi príjemný bonus.

Sebyk: Hlavně stabilizaci a rozšíření kádru, zapracování nových posil a pokud možno i mladíků v podobě Ólivera, Saúla a Manquilla (i když tuším, že u posledních dvou jmenovaných se mi toto přání asi nevyplní). Dále je v podstatě povinností zopakovat umístění do čtvrtého místa a zahrát si Ligu mistrů, i když tohle bude jako každoročně velmi těžké. Klíčem bude nalezení náhrady za odchozího Falcaa. Na druhou stranu, i když ve schopnosti Diega Simeoneho mám bezmeznou důvěru, bylo by pošetilé očekávat, že klub zopakuje takovou sezonu jako letos.



Děkuji Pricelessovi a Sebykovi za jejich čas a odpovědi.

Příští díl nás čeká rozhovor s fanouškem Raya. :)

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace