Sezóna 2012/2013 očima fanoušků - Málaga

Málaga

Málaga se umístila v letošním ročníku Primery División na 6. místě. Jak viděl sezónu Lapíz se dozvíme v následujícím rozhovoru...

Jak bys zhodnotil sezonu 2012/2013 ?

Lapíz: Sezóna plná paradoxů. Na jednu stranu ji vnímám jako nejlepší za posledních 5 let, kdy Málagu sleduji, ale je tady kupa negativ, která se pomalu klubou na povrch po sezóně. Z pohledu hry samotné shledávám sezónu za výbornou, obzvláště na podzim to byla v domácí soutěži i Lize mistrů absolutní parádička. Bohužel je zde druhá strana mince – vedení klubu pod Al Thanim, kterého bych nejraději vytahal za uši, k čemuž bych přidal pár zastupitelů města a dalších členů Al Thaniho realizačního týmu. Bohužel tyto negativa budou mít dalekosáhlé důsledky do budoucnosti klubu, kterou vidím po tří letech parády hodně šedě…

Kterého hráče bys za uplynulou sezonu vyzdvihnul a kdo tě naopak zklamal?

Lapíz: Mnohé patrně překvapím, nevybírám pozlaceného chlapce a miláčka všech Netopýrů a nyní i Blancos, ale dost možná s Courtoisem nejlepšího letošního čapáka soutěže – Willyho Cabalera. Kamarád po dvojzápase s BVB přesně shrnul, jak mi Willy celou dobu připadá: „Cabalero vypadá jako takovej čtyřicetiletej strejda, kterej si jde jednou za tejden čutnout okresní přebor a potom jde na pivo. A ty na něj najednou koukáš jak na zjevení, jakej je to fantastickej brankář!“ 

Willy byl prostě famózní, nepamatuju žádnou opravdu hrubou chybu, zato doslova desítky „zákroků navíc“, jak se u nás brankářů říká. Jenom si přeju, ať někam odejde a nezažije tu budoucí ostudu. Výrazně mne nezklamal nikdo, ale upřímně řečeno, kdybych nejmenoval Javiera Saviolu, Roque Santa Cruze a Sergia Sáncheze, asi bych neměl klidné spaní.

Který zápas Málagy se ti v tomto ročníku nejvíce líbil?

Lapíz: Slza mi ukápla po odvetném zápase s Portem v Champions League, ale za nejlepší zápas Málagy považuji dost možná i nejlepší zápas letošního ročníku Ligy mistrů proti Borussii Dortmund. Nejde nepřipomenout ani školení, které na La Rosaledě dostala Valencie, anebo vítězství proti Realu Madrid či plichta na Camp Nou. Upřímně – tyhle velké zápasy nadchnou nejvíc, protože do nich jdeš domněle i reálně jako outsider a potom se ukážeš ve výtečném světle. 

Málaga má za sebou historickou sezónu. Klub z Andalusie si poprvé zahrál Ligu mistrů a dokráčel až do čtvrtfinále, kde je vyřadil 2 góly v nastavení Dortmund, jak jsi vnímal tento moment? Jak bys zhodnotil celkově učinkování Malágy v LM?

Lapíz: Jak jsem již řekl - pro mne nejlepší zápas, který jsem letos viděl. Oba mančafty byly vyrovnané – Borussia nás daleko převyšovala fyzicky a individuálními schopnosti, na druhé straně zase stála takticky výtečně připravená Málaga. Fantastické a vyzrálé výkony jsme podávali již v základní skupině, potom jsme dostali herně naloženo od Porta a myslel jsem, že je konec. Jenže to, co jsem viděl na La Rosaledě jsem si za celá ta léta nedokázal ani představit. 

Dvojzápas s BVB byl potom fantastický, skutečně jsem se bavil a odveta mne naprosto nadchla. Pro mne dost možná nejemotivnější zápas od EURA 2004! A jak jsme vypadli? To je na hodnocení jiných, ale já si myslím, že z hlediska dvojzápasu trochu zaslouženě. Jakým způsobem se to stalo? Nechci být sprostý…

Málaga skončila v tabulce šestá, přesto nebude hrát Evropské poháry, kvůli trestu od UEFA. Je trest podle tebe přiměřený nebo spíše krutý vzhledem k okolnostem?

Lapíz: Tento problém jsem již shrnul v článku – osobně si myslím, že jde o zasloužený, ale na druhou stranu exemplární trest, jenž z nás ve výsledku udělá jednoho z největších kandidátů na sestup z La Primera Division. Zčásti za to může město Málaga, zčásti umíněnost a nesportovní jednání Al Thaniho, ale rozhodně ne hráči či kouč, kteří odvedli v nelehkých dobách takovou práci, která by měla jít příkladem!

Golden Boy 2012 neboli Isco nedávno přestoupil do Realu Madrid, jak se k tomuto přestupu stavíš? Očekával jsi od tohoto mladého talentu takhle povedenou sezónu?

Lapíz: Potřebujeme peníze, rozpadl se nám kádr, budeme disponovat se směšným rozpočtem a vzhledem k jeho talentu a naší neúčasti v pohárech hodnotím jeho přestup jako skvělý z pohledu Málagy i mě jako fanouška, protože já jsem mu za to všechno, co pro klub udělal, vděčný. Z jeho pohledu jde o velmi riskantní přestup, protože Ángel či Mesut jsou podle mne ještě o cíp lepší fotbalisté (zatím) a do základu bude chtít mermomocí i Kaká. Je to talentovaný čutálista, od něhož jsem podobný progres pod Pellegrinim čekal, ale potřebuje ještě naplno dozrát. Snad mu dá Ancelotti co nejvíc prostoru!

Vzpomeneš si na nejkurióznější moment, který se ti stal během této sezóny?

Lapíz: Letos jsem snad po sedmi letech neměl tolik času sledovat mých obvyklých 5 – 8 zápasů za víkend, takže mi mohl nějaký moment uniknout. Na druhou stranu jsem zde stále sledoval diskuse i plkátko, takže mi tu a tam nějaké video neuniklo. Rozhodčí jsou klasika, ale tam nejde ani tak o kuriozity, jakož o tradiční hlouposti, které vyvádějí. Kuriozitou samo o sobě je, že má španělská nejvyšší soutěž a jedna z nejšpičkovějších lig planety dlouhodobě tak otřesné soudce.

Jaká branka Málagy byla podle tebe letos nejhezčí?

Lapíz: Měl bych jich několik, od samotného Isca bych vybral hned tři, ale opravdu krásnou branku dal Eliseu proti Anderlechtu Brusel v Lize mistrů( http://www.youtube.com/watch?v=zl2TSuRrckc ). Od Isca už jsem prostě nádherné branky čekal, zato tenhle portugalskej floutek je jako den a noc. Jednou je schopen někoho hodně surově sjet u lajny, jednou odehraje fantastický zápas (kupříkladu proti Panathinaikosu) završený obdobnou parádičkou. 

Který tým tě nejvíce překvapil co se týče umístění, výkonů, výsledků?

Lapíz: Jednoznačně Real Sociedad, i když bych to samozřejmě neopomněl připomenout předloňské Levante. Jednomu z těch klubů druhého sledu to občas vyjde, má úchvatnou sezónu a nyní je na vedení Realu Sociedad, aby klub nedopadl zle nedobře. Přeci jen, pro tyhle mančafty je obtížné hrát minimálně na dvou obtížných frontách a jedné další menší frontě v Copě.

A který tě nejvíce zklamal?

Lapíz: Zůstaneme v Baskicku. To, co se letos stalo s Athleticem, jsem nečekal ani při nejhorších možných scénářích. Erreala si může vzít s Athleticu příklad, doufám, že nedopadne stejně a Athletic se vrátí tam, kam patří. A bohužel ještě nemluvím o prohánění Realu Madrid či Barcelony, stačila by Evropská liga…

Co si slibuješ od nadcházející sezony?

Lapíz: Těžké hodnotit, ale když čtu prohlášení vedení klubu a současný rozprodej loňského kádru, mám pocit, že budeme hrát o udržení. Bohužel…

Děkuji Lapízovi za jeho čas a odpovědi.

V 8. díle se s námi podělí o své názory fanoušci Valencie. :)

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace