Sezóna 2012/2013 očima fanoušků - Valencia

Valencia

Valencia zakončila sezónu na pátém místě. V devátém díle rubriky "očima fanoušků" nám sezónu zhodnotili ruty a aimar21...

Jak bys zhodnotil sezonu 2012/2013 ?

ruty: Cílem bylo vybojovat elitní čtyřku a to se nepovedlo, takže pozitivně hodnotit sezónu nejde. Navíc domácí debakly s Realem Sociedad 2:5 a Realem Madrid 0:5, v Malaze pro změnu porážka 0:4, to taky nebyly zrovna příjemné momenty uplynulého ročníku. Na druhou stranu až na pár výjimek kladně lze hodnotit druhou polovinu sezóny pod vedením Ernesta Valverdeho, ve které Valencia začala velkou stíhací jízdu do elitní čtyřky, ale bohužel jen těsně neuspěla.

aimar21: Pochopitelně nijak zvlášť pozitivně. Odchod Emeryho oprávněně vyvolával velké naděje, ale riskantní experiment s Pellegrinem se vedení nepovedl. A když už to vypadalo, že se týmu pod Valverdem podaří sezónu zachránit, přišel plivanec do tváře slušného člověka v podobě posledního ligového zápasu v Seville a následného Valverdeho odchodu. K tomu je potřeba si přičíst (už bohužel tradičně) ostudné výkony v největších zápasech a výsledkem nemůže být nic jiného, než nevydařená sezóna.

Kterého hráče bys za uplynulou sezonu vyzdvihnul a kdo tě naopak zklamal?

ruty: Pochvalu si určitě zaslouží Roberto Soldado, který prožil velmi povedenou sezónu, ostatně gólově nejbohatší během svého působení ve Valencii. Potěšily mě však i výkony Jeremy Mathieua, který promarodil první polovinu sezóny a po návratu z marodky byl nucen naskočit na pro něho nezvyklém místě středního obránce, ale přesun z levého kraje obrany zvládl natolik dobře, že na hřišti v pozici stopera zůstal i po uzdravení a po uplynutí disciplinárních trestů všech čistokrevných středních obránců. Pak jsou i další hráči, kteří si na hřišti vedli většinou velmi dobře, pochvalu zaslouží loňské posily na kraje obrany Joao Pereira a Aly Cissokho. Když nastoupil, tak se mi líbil kupříkladu i Jonathan Viera, ale bohužel se mu moc nedostávalo přízně trenérů. Té se nedostávalo ani Nelsonu Valdezovi, ale když ji dostal, tak ji dokázal stoprocentně využít a pokud budete v encyklopedii hledat definici fotbalového „žolíku“, tak o tohoto hesla bude určitě jeho fotka.

Zklamání by se dalo vyjmenovat bohužel asi víc než hráčů pochválených. Slabší chvilku si prožil téměř každý, i Soldado měl své „suché“ období, kdy se mu nedařilo skórovat. Za největší zklamání sezóny však považuju bez jakékoliv diskuze Fernanda Gaga, který se sice dobře uvedl po svém letním přestupu, a vypadalo to, že bude jedním ze základních stavebních kamenů týmu, ale postupem času šla jeho forma od desíti k pěti, na čemž teda měla vinu i série několika zranění. Po odvolání Mauricia Pellegrina do médií probleskla i hráčova prohlášení požadující odchod z Mestally, což sám Gago později dementoval, ale až poté, co Boca Juniors prohlásila, že o něho v danou chvíli nemá zájem. Takže si o tom pak každý může myslet svoje. Nakonec sezónu ve Valencii stejně nedohrál. Příliš mě nepotěšily ani výkony Sofiane Feghouliho, především teda po jeho návratu z afrického šampionátu. Zbytečné sólo akce a zájem o hru na bodu mrazu. Mladý Victor Ruiz na postu stopera kupil chybu na chybu, Pablo Piatti byl značně zbrklý v šancích a Andres Guardado se půl sezóny hledal, než našel vysvobození v přesunu na kraj obrany, kde však občas nezvládal svoje defenzivní povinnosti.

aimar21: Svůj vysoký standard si (až na dílčí výpadky) udržel Soldado, v jarní části sezóny i Jonas. Pod Valverdem se vrátil do výborné formy také Banega.

V dobrém slova smyslu mě nejvíce překvapil Mathieu, který po přesunu do středu obrany podával vynikající výkony. Nad očekávání dobře se prezentovali i João Pereira, Ricardo Costa nebo Dani Parejo.

Zklamáním byly výkony Guardada a Ramiho. U hráčů jako Feghouli nebo Barragán se asi o zklamání mluvit ani nedá, ti spíše jen „naplnili“ svůj potenciál a hráli podle očekávání špatně.

Který zápas Valencie se ti v tomto ročníku nejvíce líbil?

ruty: Tady asi nemůžu jmenovat nic jiného než domácí demolici čtvrtfinalisty Ligy mistrů z Malagy. Před zápasem jsem si říkal, že uhrát s Malagou lepší vzájemné zápasy bude vzhledem k porážce 0:4 na jejich hřišti nemožné, ale ti hoši netopýří to skoro dokázali. Čtyři góly vstřelené během šesti minut a celkové vítězství 5:1 prostě muselo potěšit v průběhu sezóny často zle trýzněnou duši valencijského fanouška. Na hráče klubu jsem byl pyšný třeba i po domácím zápase s Bayernem v základní skupině Ligy mistrů. I když Valencia nevyhrála, tak se dobře vypořádala s vyloučením Barragana po půlhodině hry a s budoucím vítězem milionářské soutěže hrála vyrovnanou partii.

aimar21: Domácí zápas s Bayernem, kdy podala Valencie i v oslabení výborný výkon proti nejlepšímu týmu Evropy. Ze zápasů pod Valverdem pak manita Málaze na Mestalle, kdy vstřelila Valencie čtyři branky během šesti minut.

 Mauricio Pellegrino skočnil na lavičce Valencie po 14.kole, kdy se klub nacházel až na 12. místě tabulky, pod Ernesto Valverdem to byla už jiná Valencia a chyběl malý kousek k tomu, aby se dostala do Ligy mistrů. V čem byl tak zásadní rozdíl mezi taktikou Pellegrina a Valverdeho?

ruty: Já si myslím, že Pellegrino z velké části doplatil na velmi těžký vstup do sezóny, protože horší rozlosování, než absolvovat v prvních třech kolech výjezd jak na Real Madrid, tak i na Barcelonu, si lze představit jen stěží. Mezi těmito dvěma zápasy měl být jako jistota tří bodů domácí zápas s Deportivem La Coruňa, ale třebaže v tomto utkání Valencia ve 28. minutě vedla 2:0 a hrála opravdu dobře a na konci první půle ještě vedla znovu o dva góly 3:1, tak přesto získala pouze jeden bod. Ztráta bodová jasná, ale nejspíš i ztráta sebevědomí, které vystřídal strach z možných problémů v případě nedostatečného sběru bodů. Oproti tomu Valverde měl na rozjezd znatelně snazšího soupeře, ale pozor, Osasuna před utkáním s Valencií držela už čtyři ligové zápasy trvající neprůstřelnost. Netopýři navíc posledního vítězství na venkovním hřišti dosáhli ještě pod Emerym, 18. března 2012 v Bilbau. Od té doby v dalších pěti venkovních zápasech pod baskickým vedením nesupěli a lépe si na startu nové sezóny nevedl ani Pellegrino, jenž Valencii nedovedl k venkovnímu vítězství ani v jednom ze sedmi pokusů. Valverde to však zvládl hned napoprvé, Valencia zvítězila v Pamploně 1:0, o pár dní později vyhrála tamtéž 2:0 v poháru a pomalu začala opět nabírat ten správný směr. Valverdemu hrál do karet i postupný návrat uzdraveného režiséra hry Evera Banegy do sestavy, později se z marodky vrátil i už zmiňovaný Mathieu a v neposlední řadě se ve druhé polovině sezóny začal výrazněji střelecky prosazovat i Jonas, který dal pod Pellegrinem pouze jeden gól v třinácti ligových zápasech.

aimar21: I když Valverde lehce upravil rozestavení a hru zjednodušil, hlavní rozdíl oproti Pellegrinovi bych viděl spíše v motivaci hráčů. Pod Valverdem se zvedly hlavně individuální výkony, tým také ukazoval větší vůli a hlad po vítězství.

Valencia vypadla v Lize mistrů v osmifinále proti PSG, především díky špatnému výkonu na domácím hřišti, kdy podlehli francouzům 1:2. Jak bys zhodnotil působení Valencie v letošním ročníku LM?

ruty: Mně to působení v Lize mistrů přišlo takové … jak to jen říct … nabízí se mi slovo „tradiční“. Prostě ze základní skupiny jsme postoupili, největšího favorita skupiny jsme opět neporazili (stejně jako v předchozích letech modrý Londýn a rudý Manchester) a hned po začátku jarní fáze jsme se loučili, třebaže jsme stejně jako o dva roky dříve neměli úplně nejtěžšího soupeře. Předloni to bylo Schalke. Respektive miliony nadupaný PSG samozřejmě je těžkým soupeřem, ale myslím si, že třeba v dalších letech s ním bude pro všechny soupeře ještě daleko větší práce. A my v odvetném utkání ty šance dovést zápas alespoň k prodloužení měli.

aimar21: Ve skupině velmi dobře. Byť je možná škoda, že se ji nepodařilo vyhrát, chybělo málo. Tak jako tak, skupinová fáze se letos nesla ve znamení kvalitních výkonů a dobrých výsledků. Jenže k čemu to, když pak hned v prvním zápase vyřazovací fáze přijde dost možná nejhorší výkon v celé sezóně? Ostuda, o to horší, že v odvetě si Valencie jasně dokázala, že PSG je hratelný soupeř. Ale to už bylo pozdě…

Otázka z jiného soudku - Vzpomeneš si na nejkurióznější moment který se ti stal během této sezóny, ať už se to bude týkat Valencie nebo celkově Primery División?

ruty: Pro tebe je to otázka z jiného soudku a já se v odpovědi stejně s dovolením vrátím k účinkování Valencie nikoliv v Primera Division, ale v Lize mistrů. Jako kuriozita mi totiž přijde fakt, že Valencia se při všech svých účastech v Lize mistrů v posledních třech letech potkala v základní skupině minimálně s pozdějším finalistou daného ročníku (Manchester United v sezóně 2010/11) a následně hned dvakrát dokonce s pozdějším vítězem soutěže, tedy v sezóně 2011/12 s Chelseou a v sezóně následující s Bayernem. Pokud by se Valencia kvalifikovala i do příštího ročníku, tak by se na tom dal vzhledem k několikaletému sledování vytvořit dobrý sázkařský plán,ale jelikož se do Ligy mistrů nedostala, tak zůstanou jména finalistů tajná až do závěrečného hvizdu semifinálových zápasů.

aimar21: Když jsem v Alianz Areně vyhrál na kamarádovi tři piva díky chycené penaltě Diega Alvese. Ta penalta ovšem už výsledkově nic neřešila, proto byli v hledišti okolo sedící Němci mojí radostí trošku vyvedeni z míry. Kdybych měl zůstat u nás na ŠF.cz, tak nejkurióznější byly určitě debaty v komentářích po zápasech Valencie s Atleticem :)

Jaká branka Valencie byla podle tebe letos nejhezčí?

ruty: Vybrat ze všech vstřelených gólů Valencie v uplynulé sezóně ten nejpohlednější není práce snadná, neboť si myslím, že když už se Valencii zadařilo protlačit míč do sítě, tak se to často dělo pohledným způsobem. Například volný přímý kop Tina Costy proti Osasuně, gól Roberta Soldada proti Deportivu po ekvilibristické přihrávce Jonase či branka toho samého střelce proti Atleticu Madrid, kde mu ve skórování nezabránil ani“ jeden z pěti nejlepších stoperů Evropy“ Miranda. Nejvíc mě však zaujal Ever Banega v posledním zápase sezóny na hřišti Sevilly, kde mu nevadilo okopávání od soupeřů, ani jejich přesila v jeho těsné blízkosti a s míčem prostě šel vstříc brance domácích a dal gól.

aimar21: Jako první mě napadá Ramiho gól z vlastní půlky 

http://www.youtube.com/watch?v=9LN6dt-9jqk

Za zmínku stojí i podobný gól proti Atleticu nebo Banegova individuální akce proti Seville:

http://www.youtube.com/watch?v=7cmWb7Y4Cu4 

Který tým tě nejvíce překvapil co se týče umístění, výkonů, výsledků?

ruty: Hodně mě překvapil nejmenší z madridských prvoligových klubů, tedy Rayo Vallecano, u něhož jsem nečekal, že bude hrát takhle vysoko. Ale je vidět, že Chori Dominguez to tam po svém příchodu pozvedl a považuji tak za velkou ztrátu Primera Division, že nyní odešel do Řecka. 

aimar21: Ve všech třech kategoriích Real Sociedad. Hlavně v první polovině příjemně překvapovaly i Betis a Rayo.

A který tě nejvíce zklamal?

ruty: V první řadě mě zklamala sama Valencia, že se neprobojovala do Ligy mistrů. Ovšem po úvodu sezóny pod vedením Mauricia Pellegrina zas na druhou stranu považuju za příjemné překvapení, že se vůbec ještě v posledním kole bila o možnost protlačit se do milionářské soutěže. Z ostatních týmů mne nejvíce zklamala Zaragoza, které se už tentokrát bohužel nezadařilo udržet nad čarou. I Deportivo mne nemile překvapilo, že si zkrátilo svoji prvoligovou příslušnost pouze na jednu sezónu. A v neposlední řadě jsem zklamán i z Realu Sociedad, že se naprosto nevysvětlitelně a záhadně dostal až na konečnou čtvrtou příčku tabulky.

aimar21: Zklamaly mě Granada a Sevilla tím, že opět nesestoupily, počítá se to? :)

Co si slibuješ od nadcházející sezony?

ruty: Návrat Valencie na příčky zajišťující Ligu mistrů a v pohárových soutěžích dojít co nejdál to bude možné. V boji o Ligu mistrů budou pro zbytek Primera Division za Barcelonou a Realem zase tradičně zbývat pouze dvě místa a byl bych rád, kdyby Netopýři jedno z nich urvali, ale soupeřů bude dost. U Atletica bude záležet především na tom, jak nahradí Falcaa, v Malaze se vydali na správnou cestu, v případě Realu Sociedad bude asi těžké kombinovat ligu a pohárovou Evropu pokud nedojde k rozšíření kádru. Uvidíme, zda Betis zůstane v popředí a i navzdory odchodu Navase se mi začíná až moc nebezpečně jevit Sevilla, která má navíc trenéra, jenž si již v předchozím španělském angažmá dokázal poradit s odchody největších hvězd svého týmu a přitom se nesnižoval k nátlaku na vedení klubu stylem prohlášení, koho by v kádru ještě rád měl, a kritizování přestupové politiky klubu. Černým koněm by pak mohla být Žlutá ponorka s jedním z největších rozpočtů v lize. Ovšem předvídat nyní šance jednotlivých klubů je opravdu těžký, protože přestupové období bude ještě dlouhé a z každého týmu může ještě mnoho důležitých hráčů odejít, stejně jako do každého může plno zajímavých jmen zamířit. Na začátku sezóny budeme moudřejší a na konci sezóny 2013/14 bude stejně všechno úplně jinak.

aimar21: Od Valencie stabilizaci poměrů v týmu (a samozřejmě výkonů) pod novým trenérem. Pokud se během léta podaří udělat několik potřebných změn v kádru, není důvod, proč by se Valencie nemohla napřesrok vrátit do Ligy mistrů. Hlavně bych si ale přál další změny ve vedení klubu, zejména na postu sportovního ředitele, protože tým v tak složité finanční situaci si opravdu nemůže dovolit, aby mu domlouval přestupy nejnekompetentnější člověk ve Španělsku. Ale i v jiných oblastech vedení klubu to poslední dobou opravdu mělo častokrát blíže k cirkusu než k profesionálnímu fotbalovému týmu. Ale snad se s dvojicí Salvo – Djukič blýská na lepší časy.

Co se týká španělského fotbalu obecně, jsem hodně zvědavý na Ancelottiho Real, hlavně na jeho ligové výsledky v porovnání s Barcelonou. Také se těším na Atletico v Lize mistrů a Betis v Evropské lize. Snad se bude na co koukat.

Děkuji aimarovi a rutymu za přijetí pozvánky k rozhovoru.

V dalším díle vyzpovídáme fanouška Realu Sociedad.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace