Shrnutí 37. kola Primera División

Real Sociedad se rozloučil s Xabi Prietem (© marca.es)

Sevilla uhrála v derby na půdě Betisu remízu, což znamená, že si zajistila poslední vstupenku do Evropské ligy. Real Madrid smetl šesti góly Celtu Vigo.

Getafe totiž prohrálo doma s Atléticem a už nemůže Andalusany dohnat.

Real Sociedad se rozloučil s Carlosem Martínezem a Xabi Prietem výhrou nad Leganésem, Alavés v regionální bitvě zdolal Athletic, Deportivo nestačilo na Villarreal. Eibar si poradil s Las Palmas, Girona podlehla Valencii.

 
12.05.18 17:15 Real Sociedad 3:2 Leganés
Branky: 18. M. Oyarzabal Ugarte , 25. S. Canales Madrazo , 78. W. da Silva (z pen.) – 26. D. Rico Salguero , 53. M. Guerrero Martín

Leganés na Anoetě bojoval, rozlučku s Xabi Prietem a Carlosem Martínezem ale zkazit Realu Sociedad nedokázal. Domácí slaví triumf 3-2.

Byla to na Anoetě velká sláva, neboť zejména v případě Xabi Prieta šlo o loučení se skutečnou legendou klubu i La Ligy. A Erreala rychle nakročila k tomu, aby šlo o úspěšné odpoledne. Juanmi dostal v 18. minutě skvělý pas za obranu, Champagne vytáhl dobrý zákrok, jenže na dorážku Oyarzabala už neměl nárok. O chvíli později se prosadil Canales a Anoeta bouřila nadšením. Jenže Leganés ještě do poločasu stihl kontaktní gól, a to zásluhou nejlepšího hráče Okurek v zápase Diega Rica.

Nedůraz v obraně potrestal rychle po změně stran Guerrero a bylo srovnáno. Rozuzlení přinesla 80. minuta. Za faul na Juanmiho byl nařízen pokutový kop, Willian José se z puntíku nemýlil. Real Sociedad si připsal těsné vítězství.

12.05.18 19:30 Girona 0:1 Valencia
Branky: 61. L. Vietto

Utkání mezi Gironou nemělo potřebný náboj, rozhodl jediný gól Vietta ze druhého poločasu.

Oba celky šly do zápasu se splněným cílem, možná i proto první půle příliš vzrušujících momentů nenabídla. Pouze Borja García vyzkoušel pozornost Doménecha.

Druhých 45 minut přece jen nabídlo ofenzivnější podívanou a konečně i branku, byť jen jednu. Vstřelil ji Vietto, jenž zakončil svůj úprk přesnou ranou z hranice velkého vápna. Soler mohl přidat pojistku, ovšem Bono byl proti. Girona byla nejblíže vyrovnání deset minut před koncem, Olunga ale poslal balón do tyče.

12.05.18 19:30 Deportivo Alavés 3:1 Athletic Club
Branky: 43. J. Guidetti , 60. M. El Haddadi Mohamed , 77. I. Gómez Pérez  – 79. I. Muniain Goñi

Alavés nemusel předvést nic z jiného světa, přesto mu to stačilo k poměrně pohodlné výhře nad Athleticem v poměru 3-1.

První gól přišel až na konci půle a podepsal se pod něj Kepa. Hostující brankář trefil rozehrávkou Guidettiho, od něhož se balón odrazil do sítě. Šťastná trefa. Po hodině hry předvedl ukázkový přímý kop Munir a Alavés se ocitl v pohodlné pozici.

Třetí zásah přidal Ibai, někdejší hráč Athleticu. Hosté se na Mendizorroze dočkali jen korigujícího gólu Muniaina. Alavés porazil regionálního soka 3-1, Athletic zakončí nepovedenou sezónu jako nejhůře postavený baskický klub v tabulce.

12.05.18 19:30 Deportivo La Coruña 2:4 Villarreal
Branky: 58. B. Valle Balonga , 88. B. Valle Balonga  – 2. S. Castillejo Azuaga , 31. M. Trigueros Muñoz , 45. S. Castillejo Azuaga , 90. D. Cheryshev

Dnešní zápas mezi Deportivem a Villarrealem dokonale charakterizoval sezónu Galicijců. Depor ukázal svá negativa a dostal se do takřka beznadějné situace, s níž se ale rozhodl bojovat. Jenže to už bylo příliš pozdě.

Stejně tak se svěřenci Seedorfa probrali až příliš pozdě v lize, jejich stíhací jízda na záchranu nestačila. Villarreal naproti tomu získal definitivní jistotu postupu do Evropy. Už v poločase platil na Riazoru stav 0-3, o který se nejvíce zasloužil Castillejo. Záložník Villarreal nejprve úchvatnou technickou střelou otevřel gólový účet, aby na konci půle předvedl dobré zpracování i chladnou hlavu, položil si Rubéna a pečetil na 3-0, neboť mezi jeho trefy vměstnal svou Manu Trigueros.

Borja Valle sice vrátil ve druhém poločase Deportivo dvěma góly do hry, jenže domácí definitivně poslal v nastavení do kolen Cheryshev. Deportivo se nedokázalo rozloučit s publikem dobrým výsledkem, Villarrealu podlehlo 2-4.

12.05.18 19:30 Getafe 0:1 Atlético Madrid
Branky: 8. J. Resurrección Merodio

Atlético zvládlo generálku na finále Evropské ligy v Lyonu svým tradičním způsobem. Na hřišti Getafe triumfovalo 1-0.

Nejdůležitější zprávou pro Simeoneho je, že pro klíčový duel nepřišel kvůli zranění o žádného hráče, na Coliseu se oba celky prezentovaly velmi tvrdou hrou. Argentincův tým si naopak zvedl sebevědomí. První a zároveň poslední branku večera vsítil už v osmé minutě Koke, jenž z vápna vystřelil přesně k tyči.

Atlético bylo v zápase mírně lepším týmem, i tentokrát mu ale musel pomoci Jan Oblak, a to zneškodněnou penaltou. Tu zavinil špatným obranným zákrokem Godín, Slovinec se proti Fajrově ráně blýskl skvělým zákrokem. A když Torres v závěru v jasné šanci přestřelil, skončil zápas výhrou hostů.

12.05.18 19:30 Real Betis 2:2 Sevilla
Branky: 5. M. Bartra Aregall , 81. L. Morón García  – 57. W. Ben Yedder , 79. S. Kjær

Druhé sevillské derby letošní sezóny skončilo dělbou bodů. Zatímco na Pizjuánu vyhrál Betis, v domácím prostřed se musel spokojit s remízovým výsledkem.

Po konečném hvizdu mohly být spokojené oba týmy. Verdiblancos zakončí ligový ročník před svým úhlavním nepřítelem, Seville stačí bod k jistotě sedmého místa, z něhož se kvalifikuje do Evropské ligy, byť na rozdíl od Betisu bude muset projít hned třemi předkoly.

Jediný gól úvodní půle měl na svědomí hlavičkující Bartra. Po změně stran Sevilla zásluhou Ben Yeddera a Kjæra skóre otočila, odpověď domácích na branku dánského stoper však byla blesková. První možnost Lorena Soria zlikvidoval, na dorážku stejného hráče už ale neměl nárok. Sevillské derby vítěze po výsledku 2-2 nenašlo.

12.05.18 19:30 SD Eibar 1:0 Las Palmas
Branky: 5. C. Días Barbosa de Oliveira

Eibar porazil sestupující Las Palmas 1-0 a do posledního ligového kola půjde jako nejlépe postavený baskický celek tabulky.

A to není málo. V konkurenci Athleticu či Realu Sociedad, jejichž finanční možnosti jsou výrazně větší, jde o nadstavbu už tak povedené sezóny. Mendilibarova parta se na tři body ani příliš nenadřela. Už v páté minutě rozhodl Charles, jemuž po skvělé individuální akci naservíroval míč před prázdnou bránu Orellana.

Šlo o povedený úvod zápasu, jehož zbytek už ale příliš krásy nepobral. Většinu času se jen nudně bojovalo o střed pole. Las Palmas se na vyrovnání nezmohly a vlastně k němu ani neměly blízko. Jedinou dobrou zprávou pro ostrovany je, že letošní trápení se za týden dočká poslední kapitoly.

12.05.18 21:45 Real Madrid 6:0 Celta de Vigo
Branky: 13. G. Bale , 30. G. Bale , 32. F. Alarcón Suárez , 52. A. Hakimi , 74. S. Gómez Solà (vlastní), 81. T. Kroos

Mnohokrát letos Real Madrid v ligových zápasech na Bernabéu fanoušky zklamal, proti Celtě ale předvedl skvělý výkon korunovaný povedeným góly. S vlastním stadionem se pro letošek Bílý balet rozloučil vysokou výhrou 6-0.

Celta Vigo toho v Madridu příliš nepředvedla, Keylor musel zasahovat jen v první půli proti šanci Wasse, po zbytek utkání jen odčítal minuty ke snadnému čistému kontu. Jeho protějšek Sergio naopak trpěl. Svůj nájezd zakončil Bale gólem od tyče, velššký fotbalista se blýskl nedlouho poté, kdy si pěkně obhodil obránce a zatloukl balón do sítě. K párty se připojil Isco technickou střelou, tkerá nemohl být lépe umístěná.

Podobný obrázek nabídla druhá půle. Achraf zvýšil už na 4-0, pátý gól si hosté vstřelili sami, konkrétně Sergi Gómez při snaze odvrátit přízemní centr. Definitivní podobu výsledku dal po povedené kombinaci Toni Kroos. Real Madrid zaslouženě vyprášil odevzdanou Celtu 6-0.

13.05.18 17:15 Espanyol 4:1 Málaga
Branky: 8. G. Moreno Balaguero , 27. Sergio García , 30. L. Carrilho Baptistão , 79. P. Piatti (z pen.) – 39. A. González Morales (z pen.)

Fotbalisté Málagy předložili na RCDE Stadium důkaz, že jejich sestup do Segundy je zcela zasloužený. Espanyol beznadějné Andalusany smetl 4-1.

Už po půlhodině ve formě hrající Espanyol vedl o dvě branky. Nejprve si Gerard Moreno přehodil brankáře a doklepl míč do prázdné branky, poté Sergio García nadvakrát poslal míč do sítě. Málaga se vrátila do hry proměněným pokutovým kopem Adriána. Jenže Espanyol znovu získal půdu pod nohama ještě do půle zásluhou Léa.

Domácí měli utkání pod kontrolou, definitivní podobu výsledku dal deset minut před koncem Pablo Piatti. Espanyol bez větších problémů porazil Málagu 4-1 a prohloubil její krizi.

13.05.18 21:45 Levante 5:4 FC Barcelona
Branky: 9. E. Boateng , 30. E. Boateng , 46. E. Bardhi , 49. E. Boateng , 56. E. Bardhi  – 38. P. Coutinho Correia , 59. P. Coutinho Correia , 64. P. Coutinho Correia , 71. L. Suárez Díaz (z pen.)

Barcelona po 43 zápasech bez prohry našla v lize přemožitele. V zápase bez obran zastavilo šňůru Katalánců nečekaně Levante, které zvítězilo těsně 5-4.

Svěřenci Paca Lópeze jsou v posledních deseti kolech nejlepším týmem La Ligy, což poznala i Barcelona, kterou potopila průchodná obrana. Ta si nevěděla rady zejména s Boatengem, jenž jí za půlhodinu překonal dvakrát, když při první trefě ukázal schopnost najít si správné místo, při druhé techniku, sílu i chladnokrevnost. Coutinhova povedená střela ještě před půlí vrátila Levante do hry, ale co se stalo v úvodu té druhé, to možná doteď v Barceloně nechápou.

Na defenzivu hostů se valil jeden brejk za druhým. Bardhi, Boateng dokonaným hattrickem a znovu Bardhi navýšili během deseti minut skóre na 5-1 ve prospěch outsidera. To znamenalo pro Barcelonu budíček a začátek stíhací jízdy. Hattricku se dočkal dvěma dalšími góly Coutinho, kontaktní gól přidal Luis Suárez z pokutového kopu. Právě Suárez měl nejlepší šanci na vyrovnání, ale hlavičkoval nad.

Levante v úchvatném střetnutí přestřílelo Barcelonu hokejovým výsledkem 5-4. Mistr nezakončí sezónu bez prohry, o sérii přišel v předposledním kole.

 

Tabulka po 37. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 36 27 9 0 94:24 (+70) 90 V R V R V
2. Atlético Madrid 37 23 9 5 56:20 (+36) 78 V P V R P
3. Real Madrid 37 22 9 6 92:42 (+50) 75 V P R V R
4. Valencia 37 21 7 9 63:37 (+26) 70 V P R R P
5. Villarreal +1 37 18 6 13 55:48 (+7) 60 V P V V V
6. Real Betis –1 37 18 6 13 58:58 (0) 60 R P V R V
7. Sevilla 37 16 7 14 48:58 (-10) 55 R V V P R
8. Getafe 37 14 10 13 41:33 (+8) 52 P V R V V
9. Eibar +1 37 14 8 15 42:48 (-6) 50 V V R P V
10. Real Sociedad +1 37 14 7 16 66:58 (+8) 49 V P V P V
11. Girona –2 37 13 9 15 48:58 (-10) 48 P P R P V
12. Deportivo Alavés +1 37 15 2 20 40:49 (-9) 47 V V P V P
13. Celta de Vigo –1 37 12 10 15 55:58 (-3) 46 P R P R R
14. Athletic Club 37 10 13 14 41:48 (-7) 43 P V P P R
15. Espanyol 36 10 13 13 31:41 (-10) 43 V R V P P
16. Levante 36 10 13 13 37:50 (-13) 43 V V V V P
17. Leganés 37 11 7 19 31:49 (-18) 40 P P P R P
18. Deportivo La Coruña 37 6 11 20 37:74 (-37) 29 P R P R R
19. Las Palmas 37 5 7 25 23:72 (-49) 22 P P R P P
20. Málaga 36 5 5 26 23:56 (-33) 20 P P V P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace