Shrnutí 9. kola Primera División

Asensio se po několikatýdenním půstu gólově prosadil (© marca.es)

První utkání kola vítěze nenašlo, Levante v souboji nováčků remizovalo s Getafe. Betis si poradil s Alavésem a Valencia potvrdila skvělou formou jasným triumfem nad Sevillou. Barcelona splnila roli favorita proti poslední Málaze.

Villarreal připravil další hořký zážitek Las Palmas, které smetl 4-0. Atletico zastavilo dobrou formu Celtu Vigo, na jejímž stadionu zvítězilo 1-0. Leganés pokračuje v jízdě letošní sezónou, zdolal i Athletic. Real Madrid tentokrát doma proti Eibaru nezaváhal.

Souboj Realu Sociedad a Espanyolu vítěze nenašel, Deportivo doma ztratilo body, když podlehlo Gironě.

 
21.10.17 12:00 Levante 1:1 Getafe
Branky: 62. J. Morales Nogales  – 58. F. Fajr

Deváté kolo La Ligy nezačalo příliš hezky, Levante a Getafe toho na Ciutat přiliš nepředvedly, bod, který si po výsledku 1-1 rozdělily, tak je skoro až nezaslouženou odměnou. Ale spravedlivou, neboť šlo o vyrovnaný duel.

Fanoušci, kteří se po obědě těšili na fotbalový dezert, museli být zklamaní. Oba celky se utápěly v nepřesnostech a velmi často sahaly k nedovoleným zákrokům, což už tak slabé tempo střetnutí ještě více poznamenávalo. Amath sice dokázal rozvlnit síť už v první půli, jenže rozhodčí jeho branku chybně neuznali kvůli údajnému offsidu, který nebyl. Jorge Molinu v jediné další šanci vychytal Raúl.

Druhá půle přece jen nabídla více vzruchu. Fajr se skvělým volejem opřel do balónu a poslal Getafe do vedení. Předtím trefil Cala tyč. Levante dokázalo rychle srovnat krok, a sice zásluhou Moralese. Granotes se více tlačili dopředu, sudí jim upřel penaltu za faul Caly na Moralese, ke změně skóre už nedošlo.

21.10.17 15:15 Real Betis 2:0 Deportivo Alavés
Branky: 13. A. Sanabria Ayala , 75. A. Ruano Delgado (vlastní)

Betis se výhrou nad Alavésem vrátil na vítěznou vlnu, naopak Di Biasiho partu čeká ještě hodně práce, pokud se chce dostat ze sestupových vod, v nichž stráví minimálně další týden.

Tentokrát nešlo ze strany Betisu o bláznivý duel plný šancí a branek, Verdiblancos ani nepředváděli skvělý fotbal, jako tomu bylo v minulých kolech. Ale cíl splnili. I díky poměrně rychlé uklidňující brance, když Barragánův centrovaný míč poslal do sítě Antonio Sanabria.

Druhou branku přidali domácí v 75. minutě po povedeném kontru, na jehož konci si míč srazil do vlastní sítě Alexis. Pacheco byl bezmocný. Betis předtím proti šancím Pedrazy a Manua podržel Adán. Svěřenci Setiéna tentokrát nepřesvědčili, nicméně důležité tři body získali.

21.10.17 17:30 Valencia 4:0 Sevilla
Branky: 43. G. Ganchinho Guedes , 51. S. Zaza , 85. S. Mina Lorenzo , 90. G. Ganchinho Guedes

Kdo ve šlágru devátého kola Primera División mezi Valencií a Sevillou očekával napínavý duel do posledních minut, ten musel být zklamán. Kdo se chtěl pobavit skvělým, rychlým a přímočarým fotbalem, ten musel být nadšen. To díky dalšímu skvělému představení Valencia, které přímého rivala o nejvyšší příčky smetla jednoznačně 4-0.

Zatímco Marcelino si užívá skvělého období, jeho protějšek Berizzo jen bezmocně sleduje, jak se mu na čele objevují po každém zápase další a další vrásky. Sevilla je v krizi, ze které nenašla cesta ani na Mestalle. U domácích vyčnívala zejména dvě jména. Guedes, autor jediného gólu první půle, který vstřelil po úžasné individuální akci, při níž si pohrál s obranou, aby následně poslal balón precizní střelou mimo dosah Rica. A Soler, jenž byl skutečným bolehlavem Andalusanů. Jeho průniky, přihrávky, centry, střely a kličky byly pro Sevillu neřešitelné.

Načnuté hosty dorazila Valencia ve druhém poločase, kdy skóre postupně navýšili Zaza, Santi Mina a Guedes. Netopýři zkrátka vědí, co chtějí, jak toho dosáhnout a co na hřišti předvádět. Sevilla naproti tomu po dobrém úvodu sezóny ztrácí identitu a jde od prohry k prohře.

21.10.17 19:45 FC Barcelona 2:0 Málaga
Branky: 2. Deulofeu , 56. Iniesta

Barcelona profesorským výkonem bez větších emocí zvládla roli favorita a v souboji prvního s posledním zdolala Málagu 2-0. Blaugranas tak pokračují v čele tabulky, Málagu čeká další týden na pozici na dně prvoligové tabulky.

Domácí šli bleskově do vedení, když centr Digneho zužitkoval Deulofeu. Branka však neměla platit, neboť francouzskému obránci utekl balón několik decimetrů za autovou čáru. Rozhodčí si toho nepochopitelně nevšimli a dali akci zelenou. Po zbytek poločasu držela Barcelona míč na kopačkách, ale příliš nebezpečná nebyla.

Po změně stran množství šancí před debutujícím Andrésem Prietem vzrostol. Andrés Iniesta náskok Katalánců zdvojnásobil, po něm Suárez neproměnil stoprocentní tutovku, v níž mu stačilo po pobídce Sergi Roberta trefit osamocenou branku, Urugayec ovšem zamířil vedle. Sám Sergi Roberto pálil o deset minut později těsně vedle. A protože gól Messiho nebyl uznaný kvůli postavení mimo hru, spokojila se Barcelona s vítězstvím 2-0.

22.10.17 11:00 Villarreal 4:0 Las Palmas
Branky: 48. C. Bakambu , 65. M. Pérez Martínez , 67. J. Navarro Jiménez (vlastní), 90. N. Sansone

Utkání na Estadio de la Cerámica potvrdilo, v jaké formě se nacházejí fotbalisté Villarrealu a Las Palmas. Výsledek 4-0 ve prospěch Žluté ponorky je tak logickým a zaslouženým vyústěním toho, co bylo na hřišti k vidění.

Přitom v prvním poločase to vypadalo na poměrně vyrovnaný duel. Pravda, domácí drželi balón častěji a byli i nebezpečnější před brankou, ale ani Las Palmas se nevzdaly útočení a zejména po akcích Jonathana Vieiry mohly pohnout ukazatelem skóre. Nepovedlo se to ani jednomu týmu, ve vápnech jim chyběla přesnější koncovka.

Ve druhém poločase už to byl jiný příběh. Bakambu v té první sám před Chichizolou zklamou, nyní už ne. Obránce Las Palmas povozil na koloběžce a následně prudkou ranou poslal favorita do vedení. Ostrované se stejně jako v minulých kolech po úvodní brance sesypali a jen bezmocně sledovali, jak se po gólech Maria, vlastním Xima a Sansoneho z nastaveného času stav navyšuje až na konečných 0-4. Villarreal vyhrál i třetí ligový duel pod Callejou, Ayestarán za stejné období na lavičce Las Palmas nezískal ani bod...

22.10.17 15:15 Celta de Vigo 0:1 Atlético Madrid
Branky: 28. K. Gameiro

Protože vedení La Ligy nevyhovělo žádosti Celty Vigo o odložení zápasu proti Atléticu kvůli opravě střechy na části Balaídosu, musel se odehrát v původním termínu s uzavřeným sektorem, což znamenalo pro tisíce fanoušků nemožnost dostavit se na stadion. Určitě to nebyl hlavní důvod, proč Celestes Madriďanům podlehli, přesto zůstává určitá pachuť, že na vše doplatili příznivci.

Pokud jde o samotný duel, tak konečný výsledek je pro domácí hodně krutý. O jedinou branku se postaral tak trochu zapomenutý Kévin Gameiro, o zbytek pak Jan Oblak. Brankář Los Colchoneros je momentálně na svém postu nejlepším mužem Primery a hráči Celty to poznali zejména ve druhém poločase.

Jeden podruhém zkoušeli na Slovince vyzrát, jenže ten byl jako zeď. Atlético přežilo i závěrečný nápor, kdy už to Celta zkoušela více srdcem než hlavou, a odváží si ne zcela zasloužené, ale velmi důležité tři body, které mu pomohou nejen v upevnění pozice mezi nejlepšími, ale zároveň navýši nevýraznými výkony narušené sebevědomí.

22.10.17 17:30 Leganés 1:0 Athletic Club
Branky: 54. C. Beauvue

Leganés prodloužil sen, který v úvodu sezóny prožívá, a to na úkor Athleticu, který se sice výhrou proti Seville z noční můry na chvíli probral, ale ta se prohrou na Butarque 0-1 znovu vrátila.

Jediný gól střetnutí vstřelil v 54. Beauvue, když využil zaváhání Mikela San José. Amrabat mohl přidat druhý zásah, Athletic ale udržel ve hře Kepa. Leganés nepředvedl žádný výkon z jiného světa, ale znovu potvrdil, že ví, co a jak chce hrát. Okurky vycházejí z obrany, kterou podporuje i záložní řada, a vyrážejí do nebezpečných brejků.

Zato hledat řád ve hře Athleticu, to je marná práce. Ziganda si s týmem neví rady. Útočníci jsou odříznutí od zbytku týmu a marně čekají na pořádný míč, krajní beci nezvládají ani bránit, natož aby podporovali ofenzivu, a záložníci jen sledují, jak jim létají míče nad hlavou... Výhra Leganésu je proto zasloužená.

22.10.17 19:45 Real Madrid 3:0 SD Eibar
Branky: 18. P. Rodrigues de Oliveira (vlastní), 28. M. Asensio Willemsen , 82. M. Vieira da Silva Júnior

Real Madrid si po několika zaváháních před vlastním publikem tentokrát došel pro poměrně pohodlné vítězství nad Eibarem v poměru 3-0. Přestože herně Blancos nezářili, před brankářem soupeře tentokrát byli efektivní.

Už po půlhodině si favorit vypracoval dvougólový náskok, když nejprve povedená hlavička Paula Oliveiry po rohovém kopu měla z pohledu Eibaru jedinou chyby, a to že byla namířena do vlastní branky, a poté ukončil dlouhé čekání na gól Marco Asensio trefou, při níž mohl Dmitrović udělat více.

Nejhezčí akce zápasu přišla deset minut před koncem, kdy se domácí blýskli povedenou kombinační akcí zakončenou Marcelem. Real Madrid si připsal tři zasloužené body, přestože Cristiano Ronaldo se ani tentokrát v dobrých šancích gólově neprosadil a pokračuje ve střeleckém trápení.

23.10.17 19:00 Real Sociedad 1:1 Espanyol
Branky: 69. A. Illarramendi Andonegi  – 9. L. Carrilho Baptistão

Real Sociedad sice přišel o sérii výher v soutěžních zápasech, ze zápasu proti Espanyolu ale vydoloval alespoň bod, a to díky geniální akci Januzaje, po níž Illarramendi zneutralizoval gól Léa z úvodu střetnutí.

Espanyol udeřil hned z první vážnější situace před Rullim, a to když se Léo hlavou opřel do přesného centru Jurada a poslal míč mimo dosah domácího brankáře. Rychlé vedení Katalánce uspalo a po zbytek poločasu se soustředili jen na bránění, Paua tak vystrašil jen pokus Carlose Vely, při němž mu pomohl Aarón.

Ve druhých 45 minutách tlak domácích sílil a Pau musel předvést několik výborných zákroků, například proti Odriozolovi. Konečnou podobu výsledku dal Illarramendi, jenž měl po pobídce Januzaje snadnou úlohu. Belgický fotbalista předvedl senzační individuální průnik, při němž si jednoho obránce obhodil, druhému zahrál na housle a ještě předložil Illarramendimu dokonalou přihrávku. V závěru byl autor branky po druhé žluté kartě vyloučen, na stavu se už ale nic nezměnilo.

23.10.17 20:00 Deportivo La Coruña 1:2 Girona
Branky: 51. L. Pérez Martínez (z pen.) – 25. F. Benítez Caraballo (z pen.), 71. C. Portugués Manzanera

Deportivo v zápase ovlivněném chybami rozhodčího Jesúse Gila Manzana podlehlo Gironě 1-2. Zatímco pro svěřence Pepe Mela to znamená nečekanou ztrátu a pořádnou komplikaci, Girona slaví přerušení série proher a nadechla se velké porce čerstvého vzduchu.

Manzano se poprvé spletl v 23. minutě, kdy tahanici mezi Kayodem a Albentosou chybně vyhodnotil jako pokutový kop, z něhož poslal Aday Gironu do vedení. Deportivo v závěru půle vstřelilo dvě branky, ani jedna ale nebyla uznána, v obou případech správně.

Polemika se vrátila po hodině hry, kdy Manzano nařídil další pokutový kop, který nebyl. Lucas Pérez se z puntíku nemýlil. Pepe Mel poslal na hřiště po měsíční absenci Adriána a zkušený útočník málem poslal Depor z prvního doteku míče do vedení. Jenže udeřilo na druhé straně, Kayodeho příhru zužitkoval Portu. Girona těsný náskok uhájila a poprvé v Primera División dobyla stadion soupeře.

 

Tabulka po 9. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 9 8 1 0 26:3 (+23) 25 V R V V V
2. Valencia 9 6 3 0 25:10 (+15) 21 V V V V V
3. Real Madrid 9 6 2 1 18:7 (+11) 20 V V V V P
4. Atlético Madrid 9 5 4 0 14:5 (+9) 19 V R R V V
5. Leganés +1 9 5 2 2 8:3 (+5) 17 V V R V R
6. Villarreal +2 9 5 1 3 15:10 (+5) 16 V V V P R
7. Real Betis +2 9 5 1 3 19:17 (+2) 16 V P R V V
8. Sevilla –3 9 5 1 3 9:8 (+1) 16 P P V P V
9. Real Sociedad –2 9 4 2 3 20:18 (+2) 14 R V R P P
10. Celta de Vigo 9 3 2 4 18:14 (+4) 11 P V R V R
11. Athletic Club 9 3 2 4 10:10 (0) 11 P V P R P
12. Levante 9 2 5 2 9:11 (-2) 11 R R P P V
13. Espanyol 9 2 4 3 8:12 (-4) 10 R R P V R
14. Getafe 9 2 3 4 11:10 (+1) 9 R P P V R
15. Girona +2 9 2 3 4 9:14 (-5) 9 V P R P R
16. Deportivo La Coruña –1 9 2 2 5 10:18 (-8) 8 P R V P V
17. Eibar –1 9 2 1 6 3:20 (-17) 7 P R P P P
18. Las Palmas 9 2 0 7 7:22 (-15) 6 P P P P P
19. Deportivo Alavés 9 1 0 8 3:14 (-11) 3 P P V P P
20. Málaga 9 0 1 8 4:20 (-16) 1 P P P R P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace