Síla Hurikánu

Zázraky se ve fotbalovém světě dějí – když se o ně usiluje a bojuje za ně. Ve vedení klubu Huracán Valencia jednoho dne pár šílenců propadlo myšlence, že se z ničeho dá dojít až do těch nejvyšších pater španělského fotbalu. A tohle přesvědčení je zatím neopustilo. Prozatím bojují v play-off o postup do druhé nejvyšší soutěže.

Před dvěma roky skupinka několika podnikatelů z Valencie koupila práva od Torrellana (které v tu dobu fungovalo jako rezerva Elche), klub přejmenovala a přestěhovala. Za domovský stánek si vybrala stadion Municipal de Manises na předměstí Valencie. Díky administrativnímu sestupu Alicante a Castellónu získali volné místo v jedné skupině Segunda División B. Záměr byl jednoduchý: výkonostně růst a usadit se mezi fotbalovými klubovými stálicemi. Prozatím jejich snaha snad nemůže mít lepší výsledky: v sezóně první baráž o postup, letos to samé, navíc v prvním kole již vyřadili Lucenu a nyní na ně čeká zítra na stadionu Llanas de Sestao Bilbao Athletic vedené Cuco Zigandou.

S hodně skromným rozpočtem dokázal klub poskládat tým tak, především z hráčů pocházejících z Valencie, aby v klidu pokryl výdaje. Takže nejbohatší hráč mužstva, které z 86 mistrovských zápaů odešlo poraženo pouze jedenáctkrát, pobírá zhruba 3.000 eur měsíčně a drtivá většina osciluje mezi tisícem až 1.500 eur. Klubové příjmy pochází zejména od 1.300 předplatitelů, kteří platí mezi 30 až 90 eury ročně, podle sektoru v ochozech. Pro fanouška, jenž se přijde bez permice podívat na duel červenobílých, stojí nejdražší lístek na tribunu pouhých pět eur.

Ovšem žádný z hráčů ani členů výboru tu není jen na skok, nebo z dlouhé chvíle či ze srandy. Všichni chtějí jít výš, stát se velkým klubem a sní o tom, jak se budou pasovat s největšími týmy Španělska. Jejich každodenní práce už začíná dávat první ovoce. Nad hlavami těch, co klub řídí, již začínají svištět lana největších klubů valencijského regionu a totéž se dá říci i o hráčích, které by mlsní zájemci rádi přetáhli na svou stranu. Jenže nejsou na prodej. „V tomhle klubu neprodáváme a kdo by chtěl některého hráče, musí zaplatit pevnou částku a sice milion eur“, říká žertem prezident Toni Hernández, regionální novinářská špička. Dobře ví, že si je může odvést kdokoliv, jenže oni nejsou ochotni prodávat, protože chtějí mužstvo konsolidovat a vyvolat v hráčích cítění ke klubovému znaku. A to se dosáhne pouze tím, že hráč za klub hraje.

Když kupovali od Torrellana práva, bylo jich, fotbalových bláznů, kteří chtěli vlastnit klub, pouze pět. Teď do Manises každých čtrnáct dní dochází přes 2.000 fanoušků, kteří se ztotožňují s jejich klubovými barvami. Jsou si vědomi toho, že kdyby se náhodou podařilo postoupit do Segunda División, musel by se klub stěhovat na jiný stadión, tedy v případě, že by jim radnice Manises nepomohla. Taky tuší, že s tak hubeným rozpočtem se budou potýkat s mnoha problémy nato, aby mohli vytupovat jako profesionální tým. Ale Huracán byl stvořen k tomu, aby došel až mezi elitu. Sny se díky tvrdé práci stanou skutečností a na zázracích je nejkrásnější to, že se prostě dějí. Zvláště pokud se věří v to, co se dělá. Všichni vědí, co chtějí a když to nevyjde letos, bude to třeba za rok. Ale španělská kopaná zcela jistě pocítí sílu větru s níž se pohybuje Hurikán z Valencie.

Dosavadní výsledky play-off o postup do Segunda División:

Vítězové jednotlivých skupin Segunda B:

Real Jaén - Alavés 1:1 a 0:1 - Alavés postupuje do Segunda División
Tenerife -
L' Hospitalet 3:1 a 0:1 - Tenerife postupuje do Segunda División

Mužstva na 2.-4 místech Segunda B:

Alcoyano - Eibar 2:2 a 1:1
Cuadal - Cartagena 0:0 a 1:0
Levante B - Bilbao Athletic 1:2 a 2:2
Oviedo - Albacete 1:0 a 1:2
Lleida - Leganés 2:1 a 1:1
Lucena - Huracán Valencia 1:0 a 0:3

2.kolo play-off o postup 9. a 16.června:

Caudal Deportivo - L'Hospitalet
Lleida - Real Jaén
Real Oviedo - Eibar
Bilbao Athletic - Huracán Valencia

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace