Stadion Santiago Bernabéu slaví 70 let od otevření

Nuevo Chamartín v roce 1947 (© marca.es)

Dnes je tomu přesně 70 let, co se poprvé otevřely brány stadionu Santiago Bernabéu, který je domovem fotbalistů Realu Madrid.

V roce 1924 klub postavil stadion Viejo Chamartín (Starý Chamartín) pro 15 tisíc fanoušků. Jednalo se o jedno z prvních hřišť metropole s trávníkem. V roce 1943 byl zvolen prezidentem Realu Madrid jeho někdejší hráč Santiago Bernabéu a okamžitě začal se stavbou nového stánku, neporovnatelně většího.

Čtrnáctého prosince 1947 byl pokřtěn přátelským zápasem proti portugalskému celku Os Belenenses. Domácí zvítězili 3-1, autorem vůbec prvního gólu na Nuevo Chamartín (Nový Chamartín) byl Barinaga, další dva zásahy přidal Chus Alonso. Stadion měl kapacitu 75 145 míst (27 645 sedících a 47 500 stojících). V roce 1955 byl přejmenován na Santiago Bernabéu podle prezidenta, jenž zůstal ve funkci až do své smrti v roce 1978. Právě Bernabéu vytvořil z Realu Madrid jeden z nejslavnějších a nejúspěšnějších klubů světa.

Stadion prodělal celkem čtyři výrazné rekonstrukce, v roce 1982 hostil mistrovství světa, čtyřikrát se na něm konalo finále Ligy mistrů či jejího předchůdce PMEZ. Současná kapacita přesahuje 81 tisíc míst. Bernabéu se v nejbližších letech dočká další modernizace, která z něj podle současného prezidenta Florentina Péreze udělá "nejkrásnější a nejlepší stadion světa".

Real Madrid odehrál na Bernabéu 1 675 střetnutí, v 84 z nich v řadě mezi květnem 1977 a lednem 1981 nepoznal přemožitele.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace