Svaz změnil pravidla o žlutých kartách. Neobešlo se to bez velkých zmatků

(© marca.es)

Hodně zmatků, nejasností a zvratů přinesly změny ohledně žlutých karet, které oznámil Španělský fotbalový svaz (RFEF).

Na začátku srpna vydal svaz prohlášení, že dochází k úpravě pravidel ohledně žlutých karet. První z nich říká, že do semifinále Copy půjdou všichni hráči s čistým štítem, nebude jim tedy hrozit, že by se "vyžlutili" na finále.

Rozruch vzbudila druhá novinka, a sice že končí přenášení trestů za žluté karty mezi ligovými sezónami. To v praxi fungovalo tak, že pokud byl fotbalista v posledním ligovém kole napomínán a znamenalo to pro něj dosažení karetního cyklu, trest si odpykal na začátku další ligové sezóny. To se mění a stopka se už mezi soutěžními ročníky přenášet nebude. 

Svaz však neupřesnil, jestli má změna okamžitý účinek. Učinil tak až po dvanácti dnech, kdy klubům rozeslal informaci, že tresty zůstávají v platnosti, dokud úpravu neschválí CSD (Sportovní rada španělské vlády). Tak se stalo včera odpoledne, tedy jen pár hodin před startem ligy. Zpráva potěšila zejména šestici Dani Parejo a José Luis Gayà (Valencia), Dani Carvajal (Real Madrid), Nemanja Maksimović (Getafe) a Aritz Elustondo a Diego Llorente (Real Sociedad), kteří byli rázem omilostněni.

Nešlo ale o konečný verdikt. Comité de Competición (Disciplinární komise) vzápětí oznámila, že amnestii neschvaluje a zmínění hráči do prvního kola nastoupit nemohou. "A to chceme být nejlepší ligou světa," utrousil na sociální síti Dani Parejo. Kauzu, kvůli které někteří trenéři necelý den před zápasem nevěděli, koho vlastně mohou postavit, tvrdě zkritizovali i fanoušci.

Jde o další důkaz, že organizace La Liga je často zmatečná, řeší věci na poslední chvíli a levá ruka neví, co dělá pravá. Vždyť Comité de Competición oficiálně spadá pod RFEF, přitom prosazovaly zcela opačné řešení. "RFEF měl zájem na tom, aby změna měla okamžitý účinek, avšak respektuje nezávislost a rozhodnutí Comité," vysvětlil svaz na svém webu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace