Těžký život bez Monchiho

Monchi (© marca.es)

Loňský odchod Monchiho ze Sevilly do AS Řím znamenal konec jedné éry, té vůbec nejzářivější v dějinách andaluského klubu. Nový projekt celku z Nerviónu vyvolává velké rozpaky.

Pravda, Sevilla se poprvé v novodobé historii Ligy mistrů kvalifikovala do čtvrtfinále, kde byla Bayernu Mnichov i přes vypadnutí důstojným soupeřem, a propracovala se do finále Copy, jenže způsob, jakým v něm podlehla Barceloně, fanoušky rozhořčil. Debakl 0-5 a otřesný výkon ukázaly, že něco je špatně.

Sevilla před letošní sezónou rekordně utrácela. Osmdesát milionů eur za posily včetně Luise Muriela, vůbec nejdražšího nákupu, jaký kdy Andalusané udělali, je jinou cestou, než jakou šel Monchi. Podle mnohých nejlepší sportovní ředitel v La Lize vždy dával přednost hráčům za nízké přestupové částky, ať už šlo o neznámé mladíky nebo fotbalisty, které jinde označili jako nepotřebné, a vytvořil z nich vysoce ceněné a finančně rentabilní zboží. 

Monchi měl na starost sportovní stránku Sevilly dlouhých 17 let. Byl ale více než jen činovníkem. Když se nedařilo, nebál se vystoupit před novináři, byl nejlepším kamarádem hráčů, když jim ztěžkly nohy nebo se necítili v klubu dobře, i prvním sebekritikem, pokud to bylo potřeba. Měl v Seville klíčovou roli, přijal maximální zodpovědnost za výsledky. Sevillu dovedl k celkově jedenácti trofejím.

Óscar Arias, jeho nástupce a dlouholetý blízký spolupracovník, měl v nastoleném trendu pokračovat. Jenže nákupy Nolita, Corchii, Muriela a dalších se neukázaly jako výhodné, byť jejich cena převyšovala dosavadní sevillské standardy. A když měl Arias v lednu možnost reparátu, propadl. Layún, Roque Mesa, Sandro... Zimní posily mužstvu nijak nepomohly, přičemž poslední dva jmenovaní se dostávají na hřiště jen velmi sporadicky. Také angažování La Ligou neprověřeného trenéra Vincenza Montelly se nejeví jako povedený tah.

Sevilla pod Italovým vedením sice dokáže jednou odehrát skvělý zápas, ale podruhé inkasuje čtyř nebo pětigólový výprask. Vysokých porážek je až příliš a hrozí, že Pizjuán v příští sezóně nebude hostit zápasy kontinentálních soutěží, neboť v lize se Sevilla propadla až na osmé místo. Nikdo neřekl, že to bude snadné, ale život bez Monchiho se pro klub až příliš těžký a plný karambolů. Fanoušci požadují odvolání Montelly i Ariase a návrat na cestu, po níž došla Sevilla k úspěchům i respektu fotbalové Evropy. Vyslyší je vedení?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace