Továrna na úspěch. La Masia slaví 40 let

Hráči před původní budovou La Masie (© marca.es)

Dnes je tomu čtyřicet let ode dne, kdy Barcelona otevřela La Masiu, zřejmě nejlepší fotbalovou akademii světa.

Za vším stál Josep Lluís Núñez, jenž proměnil venkovskou budovu v blízkosti Camp Nou, která byla postavena na začátku 18. století, v roce 1979 v sídlo mladých talentů. Nabízela prostor pro 60 z nich a hráče formovala nejen po fotbalové, ale také lidské stránce.

Dvacátého října 2011 se změnilo místo, nikoliv filozofie, když byla dokončena nová budova, která nese název Ciutat Esportiva Joan Gamper. Pojme navýšený počet 83 fotbalistů a je po všech stránkách modernější, splňující nároky 21. století. Barcelonu přišla na 11 milionů eur.

Vůbec prvním, kdo původní La Masiu obýval, byl Ángel Pedraza, jenž v dresu prvního týmu debutoval v srpnu 1980. Následovali Amor, De la Peña, Reina, Guardiola, Tito Vilanova, Luis Milla, Jorquera, Sergi Barjuan, Puyol či Iniesta. "La Masia pro mě byla více domovem než bydlením pro fotbalisty. Strávil jsem v ní několik let a mám řadu krásných vzpomínek. Byli jsme jako rodina a navzájem si pomáhali, týmový duch byl hodně silný," vzpomíná Guillermo Amor.

"La Masia vždy byla místem, kde začínali sny mladých fotbalistů. A zároveň jejich druhým domovem, protože nemohli být s rodinami," vypráví Xavi Vilajoana, jenž je zodpovědný za chod akademie. "La Masia je prvním krokem ke snu a cíli, ale jde o mnohem více. Má připravit všechny naše mladíky na život po profesionální i osobní stránce. Vždy jsme zastávali názor, že dobře vychovaný fotbalista bude lepším hráčem. Proto nejde jen o fotbal. Hodně dbáme i na osobní život."

Jestli ční nějaký fotbalista, který prošel La Masiou, nad všemi ostatními, pak je to Lionel Messi. Argentinec sice v budově nepřespával, přesto v ní trávil mnoho času. "Barcelona nemůže dosáhnout více, než když hráč, kterého sama vyychovala, sbírá ocenění, úspěchy a šestkrát získá Zlatý míč. Klub ho formoval po sportovní i lidské stránce," říká bývalý hráč Tente Sánchez.

La Masia chrlí stále nové a nové talenty. A přestože v posledních letech často přestoupí do jiného klubu, stále jde o důležitý prvek při skládání prvního týmu. V posledních týdnech zaujal Ansu Fati, teprve šestnáctiletý útočník, který už debutoval v La Lize.

"La Masia znamenala a znamená pro Barcelonu hodně. Umožňuje soustředit v klubu talenty z Barcelony a Katalánska. Má celosvětový význam. Barcelona je silný klub a díky La Masii je ještě silnější," uzavírá Amor.

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace