VAR má úspěšnost 98,35 procent, řekl Velasco a vysvětlil posuzování rukou a ofsajdů

Velasco Carballo (© marca.es)

Velasco Carballo znovu předstoupil před novináře, aby promluvil o systému videorozhodčího (VAR) a jeho fungování v La Lize.

Jak už se stalo tradicí, ani tentokrát nešetřil šéf Technické komise rozhodčích chválou, VAR podle něj pracuje s úspěšností 98,35 procent, snížil počet simulací o 67 procent a protestů o 11 procent.

"Úspěšnost je velmi vysoká. Rozhodčí jsou ale stále jen lidé a mohou chybovat. VAR však pomáhá, aby chyb bylo co nejméně a fotbal byl spravedlivější," uvedl Velasco. Rozhodčí i VAR jsou ve Španělsku častým terčem kritiky zejména kvůli nejednotnému metru, podle Velasca ale nesmí přesáhnout určitou mez. "Dělá mi starosti, když je zpochybňována čestnost rozhodčích. Kritiku přijmeme, ale nedovolíme, aby někdo zpochybňoval, co děláme, ať už na hřišti nebo u videa, protože to poškozuje soutěž i fotbal. Španělští rozhodčí jsou vzorem čestnosti."

"Chceme i nadále fungování VARu vylepšovat, a to zejména pokud jde o rychlost, transparentnost a jednotný metr. Máme jednu chybu. Pokud rozhodneme správně, nikdo to neřeší. Ve 150 případech VAR změnil chybné rozhodnutí. Představte si, kdyby za každé z nich přišla chvála. Nikdo se nebaví o tom, že kdyby VAR nezasáhl, jeden z finalistů Supercopy by byl jiný."

Nejasnosti o rukách

Velasco znovu v bodech vysvětlil pravidla o hře rukou, která rozdělil do dvou kategorií. Ta, která znamenají provinění, a ta, která jsou povolena.

Nedovolená hra rukou

- Úmyslná ruka.

- Ruka v nepřirozené poloze, která zvětší objem těla.

- Ruka ve výšce ramen nebo nad ní.

- Ruka útočícího hráče, která předcházela gólu nebo gólové šanci.

Povolená hra rukou

- Míč odehraný samotným hráčem, který si ruku sám nastřelí.

- Ruka v přirozené poloze.

- Ruka, o kterou se hráč opírá o hrací plochu nebo je v takovém pohybu.

"Samozřejmě, že ne vždy je snadné rozhodnout. Nikde není definováno, co je přirozená poloha," přiznal sám Velasco a dodal. "Body o nedovolené hře rukou se uplatňují bez ohledu na to, zda byla ruka úmyslná, či nikoliv."

Ofsajdy

Také ofsajdové situace často vyvolávají kontroverzi, podle Velasca musí být postavení mimo hru "jasné a prokazatelné", aby šlo o provinění proti pravidlům. Takovým případem je však i ofsajd o centimetr. Velasco vše vysvětlil: "Ve Španělsku se řídíme pravidlem, že ofsajd musí být jasný a prokazatelný. Jde zejména o to, že nelze jednoznačně zastavit obraz v momentě, kdy se přihrávající hráč dotkl míče. Abychom posoudili situaci jako ofsajdovou, musí být patrný ofsajd i o několik framů (snímků) dříve a později. Musí tedy být na všech snímcích evidentní, že jde o ofsajd. Ať už je pěticentimetrový nebo dvaceticentimetrový. Pokud jsou pochybnosti, o ofsajd nejde."

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace