Ve fotbale nikdy nebylo méně chyb, raduje se Velasco Carballo

Velasco Carballo (© marca.es)

Prezident Technické komise rozhodčích Velasco Carballo opět vyzdvihl přínos systém videorozhodčího (VAR).

Přestože byl VAR po celou sezónu tvrdě kritizován, podle Velasca Carballa funguje skvěle a snížil počet chyb arbitrů: "Celkem jsme kontrovali 4 442 videoklipů, 946 z nich se řešilo s hlavními rozhodčími s cílem dosáhnout nulové chybovosti a sjednocení kritérií. Byla to těžká sezóna, atypická. Rozhodčí byli tři měsíce mimo trávník (kvůli pandemii koronaviru), vše bylo doprovázeno větším mediálním hlukem, než bychom si přáli a než je dobré pro samotnou soutěž."

"Počet správných rozhodnutí byl vyšší než v minulé sezóně, VAR pomohl napravit více chyb. Rozhodčí byli přesnější než kdy dříve, asistenti také a VAR také. V roce 2020 bylo ve fotbale nejméně chyb v historii. Dříve chyby zůstaly na hřišti, dnes se vyřeší díky VARu, stovky z nich. Ve fotbale nikdy nebylo méně chyb. Bylo by chybou říci, že VAR znamená nulovou chybovost. Má pomáhat, ale nemůže napravit všechny chyby. VAR je člověk, ne stroj, může se zmýlit, málokdy, ale může. Jsme sebekritičtí."

Podle Velasca je kritika způsobena i neznalostí pravidel: "VAR je zkouškou znalosti pravidel. Ze správných rozhodnutí rozhodčích a VARu se dělají chyby, kritika, polemika, až je z toho nakonec skandál. Stalo se to mnohokrát. Byly zpochybněny znalosti našich rozhodčích a to nedovolím. Nikdy se tato prohlášení a kritika nevzaly zpět, když ve skutečnosti šlo o skvělá rozhodnutí. Díky VARu už ve fotbale neexistují góly z ofsajdu, žádná regulérní branka nebyla neuznána. Všechny fauly ve vápně nebo mimo něj se vyřeší, příliš tvrdá hra je minulostí, stejně tak násilné chování. Díky VARu se akce anuluje, pokud míč opustí hřiště, není gólů dosažených rukou, ani jasných penaltových zákroků, které by rozhodčí přehlédl. Záměna identity je stejně jako simulování minulostí."

VAR v uplynulém ligovém ročníku zasahoval v průměru 2,44krát za zápas (vloni 3,14), snížil se počet protestů, avšak simulace narostly ze šesti na dvanáct. Průměrně se záběr zkoumá 101 vteřin.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace