Není to poprvé. La Liga byla přerušena už několikrát

První stávka v La Lize (© marca.es)

Letošní ročník La Ligy byl minimálně na dva týdny přerušen kvůli koronaviru. Jde o neobvyklou situaci, kterou už ale soutěž několikrát zažila.

Ovšem jen jednou byla důvodem vyšší moc, a sice v roce 1936, kdy fotbal musel ustoupit před španělskou občanskou válkou. Pauza trvala tři roky.

Častějším případem je stávka hráčů. Poprvé k ní došlo v březnu 1979, kdy hráči vyhlásili generální stávku. Ta trvala týden a výsledkem byly výrazné změny v pracovních podmínkách ve španělském fotbale, mimo jiné začátek konce takzvaného El Derecho de retención (Zadržovací právo), které dávalo klubům možnost v posledním roce smlouvy jednostranně prodloužit její platnost za podmínky desetiprocentního zvýšení mzdy, a to opakovaně. Celky La Ligy tak mohly své opory udržet v podstatě navždy. Zrušen byl i věkový limit v Tercera División, v ní do té doby mohli nastupovat jen fotbalisté mladší 23 let.

V září 1981 se rozhodli hráči protestovat znovu. První kolo bylo odloženo, druhé odehrála mládežnická mužstva. Tři kola před koncem sezóny přišla další stávka, jenže její efekt byl v podstatě nulový, takže hned o den později vyšuměla do ztracena.

Větší dopad mělo září 1984, kdy kluby Primery nasadily mladíky a fanoušky, aby bojkotovaly stávku profesionálů, kteří požadovali změny ve smlouvách s televizními stanicemi a úpravu osobnostních práv. Třetí kolo se v původním termínu neodehrálo, protože ministerstvo práce rozhodlo, že kluby nemají právo hráče nahradit dorostenci a fanoušky. O týden později se liga rozjela za obvyklých podmínek.

V roce 2011 došlo k prozatím poslední neshodě, a sice mezi AFE (Asociace španělských fotbalistů) a LFP (Liga profesionální fotbalu) ohledně kolektivní smlouvy. Hráči se domáhali vyplacení dlužných 50 milionů eur, stávkovali v prvním kole a soutěž začala o týden později, úvodní kolo - naplánované na 20. srpna - se dohrávalo v lednu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace