Preview prvních zápasů základních skupin Evropské ligy

Trenér Getafe Míchel. (© marca.es)

Své brány otevírá také Evropská liga, v prvních zápasech základních skupin se představí Atlético Madrid, Villarrel, Getafe a Sevilla.

Aris Soluň - Atlético, 19:00

Před necelými čtyřmi měsíci Atlético Madrid slavilo triumf v premiérovém ročníku Evropské ligy, když ve finále porazilo díky zlaté brance uruguayského kanonýra Diega Forlána anglické překvapení soutěže Fulham 2:1. Špičkový španělský celek baží po dalších triumfech a zdá se, že se jej na začátku fotbalového ročníku drží výborná fazóna. Po vítězství v evropském Superpoháru proti Interu Milán si elitní španělský celek brousí zuby i na dobrý vstup do nového ročníku Evropské ligy.

Proti obhájci titulu vstane vítěz Řeckého poháru Aris Soluň. Mužstvo z druhého největšího řeckého města, které patří k největším kulturním centrům celé země, nepatří mezi absolutní špičku řecké soutěže a na evropské půdě konkurenceschopné celky. Svěřenci fanouškům španělské kopané velmi známého trenéra Héctora Cupera však pošilhávají po druhém postupovém místě právě za předpokládaným vítězem skupiny z Madridu.

Přesně tak! Atlético Madrid je největším favoritem skupiny. V konkurenci s matným, přesto nevyzpytatelným Bayerem Leverkusen a vedoucím celkem první norské nejvyšší soutěže Rosenborgem jsou Atléti hlavním aspirantem na postup a v utkání s Arisem Soluň se neočekává žádné selhání.

Třiadvacetiletý španělský záložník Mario Suárez si nepřipouští nic jiného, než tři body, načež připomíná, že je Atlético Madrid po skvělých výkonech z úvodu sezóny na první příčce španělské nejvyšší soutěže: "Aktuálně jsme v čele soutěže a chceme naší kvalitu ukázat i v Evropské lize. Chceme v Řecku získat tři body, pokračovat v našich dobrých výkonech, porazit Aris a ukázat, že jsme šampióny," řekla někdejší opora Realu Mallorca.

Pětačtyřicetiletý trenér Atlética Madrid Quique Sanchez Flores se nemůže spolehnout na tradiční útok dvou zabijáků Diego Forlán - Sergio Agüero, neboť druhý jmenovaný argentinský plejer bude v sestavě chybět kvůli zranění ze zápasu s Athleticem Club. Ačkoli čeká Rojiblancos náročný program, měli by nastoupit v plné polní. To domácí mužstvo bude postrádat hned trojici hráčů, a to obránce Neta, středopolaře Juana Carlose Toja a útočníka Danijela Cesarece.

Dinamo Záhřeb - Villarreal, 19:00

Za posledních pět let nepoznala Prva hrvatska nogomentna liga žádného jiného mistra, než Dinamo Záhřeb. Mužstvo z hlavního města Chorvatska patří, stejně jako jeho obávaní fanoušci Bad Blue Boys, mezi elitu balkánské kopané. Dinamo doma neohroženě vládne, ale na evropském bitevním poli již několik let, ba desetiletí strádá. Změní letos historii?

Klub z valencijského, na španělské prvoligového kluby nesmírně bohatého regionu Villarreal má při své omnoho menší účasti v evropských pohárech, než jakou má tradiční klub ze Zábřehu, zdaleka lepší úspěšnost. Nejlepší dojem zanechalo mužstvo vedené jednačtyřicetiletým Juanem Carlosem Garridem při své premiérové účasti v Lize mistrů, kdy dokráčelo až do semifinále této soutěže, kde vypadlo s pozdějším vicemistrem Arsenalem FC. Žlutá ponorka se mohla stát prvním nováčkem, kterému se podařilo dosáhnout finále, argentinský tvůrce hry Juan Román Riquelme však v závěru odvetného zápasu nedal pokutový kop.

K zápasu s Dinamem Záhřeb se vyjádřil mistr světa a jedna z největších opor klubu Santi Cazorla: "Sníme o tom vyhrát pohár, ale musíme jít zápas od zápasu bez toho, aniž bychom se nechali unést. Bude důležité odstartovat vítězstvím v Evropské lize, ale nebude to pro nás jednoduché," řekl zkušený záložník týmu.

Dinamo je na domácím stadionu velmi silné a fanoušci domácím miláčkům vytvářejí výborné fotbalové prostředí, které je hold okořeněné a hlavně přikrášlené balkánskou mentalitou, díky níž se stadion Maksimir velmi často proměňuje v kotel s vroucí živou masou. Sám Cazorla přiznal, že se na atmosféru na stadionu Maksimir ohromně těší.

Zatímco Villarreal nehlásí žádné výrazné ztráty a do chorvatské metropole předevčírem dorazil se všemi oporami týmu, domácím chybí vykartovaný obránce Leonard Mesarić, jenž by měl být jediným absentujícím hráčem Dinama, které by rádo překvapilo a vybojovalo na domácím trávníku vítězství proti španělskému favoritovi.

Getafe - Odense, 21:05

Premiéru v evropských soutěžích má mužstvo z města Getafe, ležícího poblíž Madridu a považovaného za předměstí španělského hlavního města, již za sebou. Není tomu tak dávno, co se Getafe dokázalo přes kluby jako Tottenham Hotspur, Anderlecht Brusel či S.L Benfica dostat až do čtvrtfinále tehdejšího Poháru UEFA, kde velmi nešťastně podlehlo bavorskému gigantovi Bayernu Mnichov, jenž následně vypadl s pozdějším vítězem Zenitem Petrohrad.

Trojnásobný dánský mistr Odense BK je označován jako největšího outsidera skupiny, přesto má na španělské kluby velmi pozitivní vzpomínky. Současný kádr úžasný obrat proti Realu Madrid ze sezóny 1995/96 nepamatuje, mnozí fanoušci dánského klubu na něj však nezapomenou. Tehdy dánský celek prohrál ve čtvrtém kole Ligy mistrů na domácí půdě se španělským mistrem 2:3 a musel venku vstřelit dvě branky, což se podařilo. Média označila tento historický počin jako "zázrak v Madridu", o který by se ráda postarala jedenáctka vedená Larsem Olsenem podruhé, tentokrát o několik kilometrů jihovýchodně.

Vítězství v Getafe by bylo velkým překvapením, ovšem tým vedený někdejším skvělým pravým záložníkem Realu Madrid Míchelem nezačal v domácí soutěži zrovna nejlépe a po odchodu důležitých opor rozhodně nepatří mezi adepty na postup do pohárů, natožpak mezi adepty na postup mezi nejlepší mužstva Evropské ligy.

Getafe sice jednoznačně porazilo slaboučké Levante, ovšem proti katalánskému Espanyolu to nebylo to pravé ořechové. Azulones skřípala hlavně defenzíva, která se dopouštěla laciných chyb a nechala soupeře třikrát inkasovat. I přes rozpačitý start do soutěže je Getafe považováno za jasného favorita utkání, potažmo adepta na postup ze skupiny, v níž si to španělský celek rozdá ještě se Stuttgartem a švýcarskými Young Boys Bern.

Sevilla - PSG, 21:05

Dvojnásobný vítěz předchůdce Evropské ligy Poháru UEFA FC Sevilla přivítá na svém pěkném stadionu Ramona Sáncheze Pizjuana loňského vítěze Coupe de France a zároveň nejznámější pařížský fotbalový klub Paris Saint-Germain.

Sevilla je sice v La Lize na lichotivé třetí pozici, ale jí předváděná hra postrádá tradiční živost, přesnost a rychlost. Rojiblancos v předchozích letech dokázali velmi účinně využívat křídelních prostorů, rychlých pasů a centrů, načež i dobrých kombinací. V závěru loňského ročníku, popřípadě na úvod letošní sezóny, se hravost, efektivita a zejména přesnost z kopaček sevillských fotbalistů vytratila jak pára nad hrncem.

Sevilla rozhodně nepatří mezi největší aspiranty na boj o Ligu mistrů, natožpak na boj na stupních vítězů se španělskými krutovládci Realem Madrid a Barcelonou. Sám trenér Antonio Álvarez v jednom z rozhovorů rozhovoru přiznal, že je reálným cílem andaluského mužstva umístění na příčkách zajišťujících kvalifikování se do evropských pohárů.

Poněkud sebevědomější je kapitán mužstva Andrés Palop: "Je jasné, že bychom všichni rádi byli v Lize mistrů, ale hráči chtějí vyhrát kteroukoliv evropskou soutěž, které se zúčastní," prohlásil zkušený brankář, jenž byl klíčovým mužem triumfu Sevilly v Poháru UEFA jak v roce 2006, tak o rok později. "Titul nebude lehké získat. Beru Evropskou ligu stejně vážně, jako kdyby to byla Liga mistrů," dodal zkušený brankář.

Oponent Sevilly PSG je zatím ve středu startovního pole Ligue 1. Se ziskem průměrných sedmi bodů je pařížský klub na sedmé příčce, na dohled jak sestupovým pozicím, tak příčkám zajišťujícím účast v pohárech. Tým vedený šestačtyřicetiletým Antoinem Kombouarém v Seville bude pošilhávat po bodech a rozhodně patří mezi největší favority na postup ze skupiny, v níž se představí ještě Borussia Dortmund a jasný outsider skupiny Karpaty Lvov.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace