Preview třetích zápasů základních skupin Evropské ligy

Trénink Sevilly. (© as.com)

Hráči Sevilly, Getafe, Atlética a Villarrealu jdou znovu do boje, na programu jsou třetí zápasy základních skupin Evropské ligy.

Karpaty Lvov - Sevilla, 19:00

Sevilla o víkendu poprvé pod nově příchozím trenérem Gregoriem Manzanem prohrála na půdě průměrného španělského celku Sportingu Gijón 0:2 a opět ukázala, že jí to letos neklape podle předpokladů a očekávání, jež měla většina odborníků a fanoušků. Přesto přese všechno zůstává jedno z nejúspěšnějších španělských mužstev současnosti na dohled příčkám zajišťujícím účast v příštím ročníku milionářské Champions League, která je klubovým cílem pro letošní sezónu.

Karpaty Lvov nikdy nepatřily mezi ukrajinské kluby, které by častěji provětrávaly kvalitnější evropská mužstva, anebo jednoduše řečeno - které by dokázaly se strojovou pravidelností postupovat do evropských pohárů. Však je největším úspěchem klubu vítězství v sovětském poháru z roku 1969.

Klub z bezmála osmisettisícového Lvova se dostal do Evropské ligy z pátého místa ukrajinské nejvyšší soutěže, respektive přes islandský Reykjavík, gruzínské Zestaponi a překvapivě i turecký Galatasaray SK. Ve skupině se západoukrajinskému celku moc nedaří, neboť prohrál obě utkání. Přesto dokázal na domácí půdě Borussii Dortmund výrazně potrápit a ještě několik minut před koncem vedl 3:2. Tento skvělý, ofenzivně laděný duel nakonec dokázal lídr německé soutěže otočit a uzmout ukrajinskému soupeři důležité tři body.

Sevilla měla letos nakročeno do Ligy mistrů, ale stopku jí vystavila portugalská SC Braga, která jí dvakrát porazila a poslala do Evropské ligy. Velké zklamání z tohoto neúspěchu znásobil fakt, že Rojiblancos ihned ve svém úvodním klání prohráli na svém fotbalovém svatostánku Sáncheze Pizjuána s Paris Saint-Germain 0:1. Po výměně trenéra Antonia Álvareze následovalo překvapivé vítězství nad Borussií Dortmund, při němž už byl na lavičce Sevilly Gregorio Manzano, který musí po prohře v Gijónu mužstvo opět pozitivně nabudit.

Sevilla je velkým favoritem utkání, přesto je třeba očekávat velký ukrajinský odpor. Karpaty hrají o udržení naděje na postup do další fáze, Sevilla o důležité body, které by měly španělskému celku příjemně posloužit k postupu mezi dvaatřicet nejlepších celků v Evropské lize.

Stuttgart - Getafe, 19:00

Stuttgart zatím prochází skupinou H bez ztráty jediné kytičky a v případě vítězství nad průměrným španělským celkem z Getafe by se velmi výrazně přiblížil postupu do jarních bojů v Evropské lize, s nimiž se ostatně kalkulovalo již před začátkem samotných bojů.

V evropských pohárech to Stuttgartu zatím funguje a vítězí, ale v domácí soutěži se nebývale trápí a jeho pozice je více než překvapivá a hodně alarmující. Die Roten se krčí na poslední příčce tabulky a nedávno vyměnili trenéra, když odvolaného Christiana Grosse nahradil jeho asistent Jens Keller, který se ihned dočkal mírného herního i výsledkového zlepšení na půdě taktéž trápícího se Schalke 04.

Jens Keller před zápasem s Getafe řekl: "Pokud budeme hrát tak kompaktně jako proti Schalke, jsem si jistý, že uspějeme. Musíme se snažit a vzít Španělům potěšení ze hry, protože víme, že umí hrát dobrý fotbal. Musíme být agresivní v boji o míč a následně útočit," míní devětatřicetiletý trenér, který se bude v následujících týdnech snažit systematickou prací vyvést klub z mizérie.

Getafe je na tom mnohem lépe, ačkoli nepatří mezi absolutní špičku španělské nejvyšší soutěže. Svěřenci někdejšího dlouholetého záložníka Realu Madrid Míchela prožívají průměrnou sezónu, v níž ani nevyčnívají. Getafe je na osmé příčce v tabulce, přičemž je stále velmi brzy na první soudy. Každopádně i záložník Dani Pajero si uvědomuje, že Getafe nepatří mezi týmy, které se letos dostanou daleko, ale mezi týmy, které v Evropské lize sbírají cenné zkušenosti: "Objektivně řečeno není možné dosáhnout čtvrtfinále jako před dvěma lety, ale teď si užíváme každý nový zážitek a teprve uvidíme, jak daleko jsme vůbec schopni dojít," řekl zkušený záložník a opora týmu.

Zatímco na straně domácího celku nedojde k žádným výrazným změnám, jinak řečeno - trenér má k dispozici takřka nejsilnější sestavu, trenér Míchel se bude muset obejít hned bez čtveřice klíčových opor, neboť do Německa neodcestovali Mané, Miguel Torres, Ibrahim Kas a Mario Álvarez. Na straně Stuttgartu schází Matthieu Delpierre a Philipp Degen, jejichž zranění byla dlouhodobější, a tak v posledních týdnech nenastupovali, narozdíl od čtveřice jmenovaných hráčů Getafe.

Stuttgart je mírným favoritem utkání a rozhodně by mu mohla pomoci výměna trenéra, která je většinou pro celý tým pozitivním impulsem. Zdalipak se německému celku podaří zvítězit a výrazně si zlepšit náladu, uvidíme dnes navečer.

Atlético - Rosenborg, 21:05

Obhájce prvenství Atlético Madrid dnes večer hostí jednadvacetinásobného norského mistra Rosenborg Tronheim a bezpodmínečně musí zvítězit, aby odčinilo úvodní dvě zaváhání proti řeckému Arisu Soluň (0:1) a německému Bayeru Leverkusen (doma 1:1). Atléti mají pouhopouhý jeden bod, Rosenborg díky vítězství nad Arisem Soluň body tři a případný další import by mu mohl výrazně přilepšit v boji o postup ze skupiny. Quique Sánchez Flores a žádný z hráčů si však tento scénář, tedy prohru, nepřipouští.

"Toto utkání je jedno ze čtyř finále, které na nás čekají v této soutěži a v nichž potřebujeme zvítězit. Odstartovali jsme soutěž velmi vlažně a jedinou možností je nyní vyhrát. Pokud budeme hrát, jak nejlépe umíme, budeme mít velkou šanci na výhru," řekla před zápasem letošní posila z londýnského Arsenalu Fran Merida na účet zápasu, který je pro další průběh skupiny pro Atlético Madrid nesmírně důležitý.

Atlético letos bude a bojuje o příčky zajišťující účast v příštím ročníku Ligy mistrů a následující týdny bude mít klub ze španělské metropole velice nabytý, a tak lze očekávat, že by sestava proti Rosenborgu měla doznat několika málo změn.

Rosenborg již dlouhodobě patří mezi absolutní norskou špičku, což potvrzuje i v letošní sezóně Tippeligaen, v níž má tři kola před koncem výborný osmibodový náskok před dalším slavným norským celkem Valerengou. Tradiční celek z přístavního, bezmála dvousettisícového města Trondheim je nejúspěšnějším mančaftem v historii norské kopané, což jako jediný letos potvrzuje i v evropských pohárech, z nichž rozhodně má šanci postoupit. Zdali se mu podaří překvapit obhájce prvenství, budeme moci vidět dnes večer. Papírovým favoritem je však jednoznačně madridský celek, pro něhož je bytostnou nutností zvítězit.

Villarreal - PAOK Soluň, 21:05

Villarreal v letním přestupovém období posílil kádr a chce uspět jak na domácí, tak na evropské scéně, a zatím lze bez výrazného přemáhání říci, že se mu daří. Zatímco v domácí soutěži mu patří druhá pozice, o níž se dělí s Valencií a obhájcem titulu z Barcelony, v Evropské lize to zatím není nikterak slavné, když získal pouhopouhé tři body za vítězství proti belgickým Bruggám.

Svěřenci Juana Carlose Garrida si nesmí dovolit další zaváhání, jakým nemile překvapili v zápase s chorvatským Dinamem Zábřeh, a musí proti řeckému vicemistrovi bezpodmínečně uspět. Villarreal by měl na domácí půdě zvítězit.

PAOK Soluň zatím překvapivě vévodí tabulce skupiny D, když nejprve remizoval s třetím celkem loňského ročníku belgické nejvyšší soutěže Clubem Bruggy a následně porazil slavné Dinamo Zábřeh nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Úspěch na půdě největšího favorita skupiny z Villarrealu by Soluni výrazně polepšil v nadějích a šancích na postup, který by byl v případě dalšího vítězství nesmírně blízko. PAOK Soluň vyměnil v tomto týdnu trenéra, přičemž Pavlose Dermitzakise nahradil Makis Havos. Důvodem této změny jsou neuspokojivé výkony v domácí soutěži, v níž se klub krčí ve spodní části tabulky.

Jedním z nejpříjemnějších překvapení v sestavě Villarrealu v této sezóně je mladičký dvacetiletý obránce Mateo Musacchio, který si moc dobře uvědomuje, že to na El Madrigal nebudou mít domácí proti řeckému celku jednoduché: "Jedná se o velmi důležité utkání a my si nesmíme dovolit ztratit tři body, zvláště když hrajeme doma. Jestliže budeme hrát tak, jak umíme, jsem si jistý, že získáme tři body," řekl dvacetiletý talent a základní článek Žluté ponorky, na něhož navázal další obránce Ángel Lopéz: "Naše prohra v Chorvatsku znamená, že jsme povinni vyhrát všechna naše domácí utkání. Bylo by to velice důležité pro povzbuzení morálky, protože když získáme tři body, pojedeme na zápasy venku mnohem klidnější," řekl o mnoho zkušenější bek.

Villarreal je papírovým favoritem a dalo by se za normálních okolností očekávat, že tento zápas vyhraje. Přesto nelze řecké mužstvo, které může být povzbuzeno efektem nově příchozího kouče, podceňovat a stavět ho do role outsidera. Dvojnásobný řecký mistr chce na španělské půdě uspět a přiblížit se postupu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace