Valencia bez problémů zdolala Rangers a nakročila k postupu

Valencijská radost. (© marca.es)

Roberto Soldado dvěma a Tino Costa jedním gólem zařídili Valencii hladké vítězství nad Rangers, které pro Netopýry znamená velký krok směrem k postupu do vyřazovací části Ligy mistrů.

Valencie je blízko blizoučko vysněnému a zároveň očekávanému postupu do osmifinále milionářské Champions League. Dnes večer pozapomněla na předchozí špatné výsledky v domácí soutěži a bez větších potíží porazila několikanásobné skotské šampióny Glasgow Rangers, kteří mají po prohře v netopýřím doupěti Mestalla velmi ztíženou pozici v boji o druhé postupové místo.

Glasgowští Jezdci se od úvodních chvil a momentů zatáhli do hluboké defenzívy, jež byla dána již samotným rozestavením jízdy, jež nastoupila s pětičlenným obranným valem a jediným vystrčeným forvardem, jímž byl třicetiletý skotský reprezentant Kenny Miller, který byl v takřka celém utkání osamocen a dočkal se od svých spoluhráčů jen několika přesných míčů, které však zůstaly nevyužity.

Největší dojem ze svěřenců Waltera Smitha zanechal jednoznačně zkušený osmadvacetiletý gólman Allan McGregor, který svými zákroky doháněl příznivce Valencie k šílenství. V posledních týdnech se skotská reprezentační jednička nachází opravdu v perfektní fazóně.

Rangers utkání nezvládli a skončila jejich neporazitelnost v letošní sezóně a navíc přišli o druhý postupový flek, na němž se nyní ohřívá právě valencijský celek. Šance na postup jsou však nadále vcelku vysoké, tedy pokud skotský klub uspěje v obou následujících utkáních proti Manchesteru United a Bursasporu.

Valencie začala se soustředěnou ofenzívou již od úvodních minut a ve třetí minutě měl první šanci Juan Mata po perfektním lobu Davida Albeldy, ale španělskému reprezentačnímu záložníkovi nesedla rána levačkou, a tak neměl Allan McGregor tolik potíží, jak by bylo zdrávo a chtěno. Poněkud více jej už prověřila rána Évera Banegy, ale i tu McGregor bezpečně zpacifikoval.

Největší šanci úvodní desetiminutovky však měli hosté. Po perfektním úprku po levé straně a průniku na šestnáctku parádně vystřelil Steven Naismith, ale jeho pumelice skončila i s přispěním mírného, ale klíčového štrejchnutí Césara Sáncheze na tyči.

Na druhé straně se pak krátce před čtvrthodinou hry ukázal v tom nejlepším světle Allan McGregor. Jeho zákrok, robinsonáda z říše snů proti střele Juana Maty patří k tomu nejlepšímu, co se v utkání stalo. Ve dvaadvacáté minutě McGregor poklidným pádem jen kontroloval Adurizovu nepřesnou, přesto povedenou hlavičku, kterou baskický forvard nedokázal vtěsnat mezi tři tyče.

Ve třiatřicáté minutě přišel klíčový moment utkání, neboť Valencie poprvé prorazila jak defenzivní blok Glasgow Rangers, tak poslední instanci Allana McGregora. Matův rohový kop obrana Jezdců nedokázala odvrátit, mičuda se potloukala na rohu malého čtverce, kde jí nalezl Roberto Soldado a přízemní střelou pod nohama padajícího McCullocha, rukama McGregora a mezi levačkou Saši Papače a levou tyčí McGregorovy branky propasíroval míč do sítě, čímž otevřel skóre utkání.

Do konce poločasu se toho na skotskými chorály prozvučené a ne zrovna zaplněné Mestalle moc nestalo, a tak se přesuňme do hlouby druhého dějství. První část druhého poločasu nepřinesla moc šancí, nepočítaje hlavičku Aritze Adurize, kterou v náruči ukryl McGregor, a střele Kennyho Millera, s níž neměl McGregorův oponent César Sánchez žádné potíže.

Valencie byla opět lepší a po hodině hry začala opět vytrvale bušit do odevzdaného soupeře, který nakonec po zásluze podruhé kapituloval. Domácí hrdina utkání Roberto Soldado vybojoval na půli míč, jenž s okamžitou platností předal Matovi. Juan Mata se dlouho nerozpakoval a nabíhajícímu kolegovi Robertu Soldadovi předložil míč do velké šance, s níž někdejší útočník Getafe či Realu Madrid naložil podle předpokladů - prostřelil i tentokrát bezmocného McGregora.

Hosté odpověděli další tyčkou, kterou dal smolař utkání Steven Naismith. Jeho hlavičku tentokráte César netečoval, ale snažil se jí vytáhnou očima, což se mu nakonec s vypětím všech sil podařilo. V samém závěru se Valencii podařilo potřetí skórovat, když se prosadil po pasu Miguela střídající Tino Costa.

Bezpochyby nejlepšími hráči utkání byli na straně Valencie opět řádící někdejší španělský reprezentant Joaquín a samozřejmě i střelec dvou branek, současný nejlepší valencijský kanonýr Roberto Soldado. Na straně Glasgow Rangers zaslouží dobré hodnocení snad jen snažící se Steven Naismith a bezpochyby brankář Allan McGregor.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace