Preview čtvrtých zápasů základních skupin Evropské ligy

Villarreal čeká těžký zápas v Řecku. (© marca.es)

Po Lize mistrů přichází na řadu tradičně Evropská liga, která má na programu čtvrté zápasy základních skupin.

Rosenborg - Atlético, 19:00

Fotbalisté Atlética Madrid musejí odložit myšlenky na víkendové derby s Realem Madrid na vedlejší kolej, v Evropské lize je čeká těžká prověrka na půdě Rosenborgu Trondheim.

Půjde o důležitý zápas v boji o postup, neboť skupina, do které byli Los Colchoneros nalosováni, je velmi vyrovnaná. Vedoucí Leverkusen má na kontě pět bodů, následuje Aris Soluň a Atlético se čtyřmi, Rosenborg se zatím krčí na posledním místě.

Domácí prostředí Rosenborgu a chlad, to budou největší nepřátelé Atlética. Norský celek totiž před svým publikem v letošní sezóně válí a Madriďané nejsou na počasí, které v Trondheimu panuje, zvyklí.

O góly by se měl starat Kun Agüero, neboť Diego Forlán zřejmě začne na lavičce náhradníků. Diego Godín a José Antonio Reyes jsou mimo hru kvůli zdravotním problémům. Fran Mérida, Antonio López a Juan Valera si dělají zálusk na start od první minuty.

Důležité utkání o body, které vítězi hodně pomohou v boji o postup do další fáze, začíná v devatenáct hodin, rozhodčím bude Rus Vladislav Bezborodov.

Villarreal - PAOK Soluň

Do vod Evropské ligy opět vplouvá Žlutá ponorka z Villarrealu. Svěřenci Juana Carlose Garrida odcestovali do Řecka, kde vyzvou v roli favorita PAOK Soluň.

Zapomenout na ztráty z Gijónu a Ejida a soustředit se na zisk tří evropských bodů, které by Villarrealu hodně pomohly směrem k postupu do další fáze. To je úkol španělského týmu, který v letošní sezóně patří mezi to nejlepší, co La Liga nabízí.

PAOK ovšem už na El Madrigal ukázal, že není v soutěži pouze do počtu, jeho sílu ještě zvyšuje domácí stadion. Právě přes body získané na něm vidí Řekové šanci, jak postoupit.

Juan Carlos Garrido nemůže využít služeb Marco Rubena, autora vítězné branky prvního vzájemného duelu. K dispozici není ani zkušený záložník Marcos Senna. Matilla a Cristóbal zůstali doma. Rossiho trápí silné nachlazení, italský forvarda by ale neměl v základní sestavě chybět.

Ani domácí nejsou zcela kompletní, potvrzena je absence Zuely, nejistá je pak účast dvojice Lino a Savini. O jejich startu se rozhodne až těsně před výkopem.

Ten je naplánován na devatenáctou hodinu, do píšťalky bude foukat nizozemský arbitr Eric Braamhaar.

Getafe - Stuttgart, 21:05

Stuttgart zatím s patřičnou suverénností prochází skupinou H a dává zapomenout na bundesligová zklamání, která jej v této sezóně provázejí a kvůli nimž se nachází až na sestupové, respektive barážové šestnácté pozici. Klub z Bádenska-Württemberska odletěl na střetnutí do města Getafe ležícího blízko španělské metropole a hodlá si do své domoviny přivést minimálně bod.

Pro Getafe není problém získávat v Evropské lize a zároveň v domácím prostředí body. Pokud se podíváme do minulosti, Getafe v domácím prostředí ještě neprohrálo, díky čemuž se tak před dvěma lety probojovalo dokonce do čtvrtfinále předchůdce Evropské ligy, tedy Poháru UEFA. Tehdy se podařilo mužstvu vedenému ještě ne tolik profláklým dánským trenérem Michaelem Laudrupem, tedy současným trenérem Mallorcy, v deseti mužích dojít až do prodloužení, v němž Getafe vedlo dokonce 3:1, ale dvě branky mnichovského Lucy Toniho z posledních pěti minut skončily tehdejší španělskou pohádku na motivy Alavésu.

Nyní je celek vedoucí Míchelem v domácí soutěži ve zlatém středu a v pohárech nemá výrazné ambice, ačkoli by tuto perfektní jízdu rád zopakoval. Však několik hráčů památné momenty pro tento maličký klub pamatuje. Mezi nimi je i Manu Del Moral, který je před následujícím programem hodně sebevědomí: "Budeme se snažit vyhrát proti Stuttgartu, Barceloně i Portugalete. Nebude to jednoduché, ale v Evropské lize a Copa del Rey si nemůžeme dovolit selhat a v lize na Coliseu potřebujeme jít za třemi body, a to i když je oponentem přetěžká Barcelona," řekl zkušený záložník, který již dlouhodobě patří mezi opory Getafe.

Hosté, kteří na trávníku Getafe nastoupí bez obránce Khalida Boulahrouze a střelce Pavla Pogrebnjaka. Stuttgart o víkendu podlehl Wolfsburgu a proloubil letošní krizi, o níž už jsem psal výše. Letos se svěřencům Jense Kellera nikterak nedaří a zůstávají daleko za očekáváními, i přesto jsou jednoznačnými favority skupiny. Z Getafe si chtějí odvést bod a v podstatě stvrdit postup do další fáze, který by byl určitě velkou náplastí na dosavadní bundesligové rány.

Sevilla - Karpaty Lvov, 21:05

Nakládačka od Barcelony nevrhá na zdánlivě obrozený celek Sevilly zrovna přívětivé světlo a záři, přesto v dnešním večerním utkání není jasnějšího favorita. Západoukrajinský klub je jednoznačným outsiderem skupiny a v naprosto stejné roli přijíždí do andaluského hlavního města.

Zeleným Lvům, jak se mužstvu z Lvova ležícího nedaleko polských hranic přezdívá, by k postupu do další fáze Evropské ligy pomohl patrně pouze zázrak shůry, neboť se před čtvrtým zápasem skupiny krčí bez bodu na poslední příčce a herně žádné z mužstev, s nimiž se prozatím utkal, vysloveně nepřevyšoval, ba naopak se jim ani nevyrovnal. Svěřenci čtyřiačtyřicetiletého běloruského lodivoda Aleha Konanawa příjíždí na slavný stadión Sáncheze Pizjuána s pokorou i odhodláním odvést si do Lvova alespoň jeden cenný bod.

Sevilla je i přes nářez v Barceloně jasným favoritem a nepředpokládá se, že by si měla proti Karpatům postupové naděje notně snížit. Romaric se pro španělská média rozpovídal o současném stavu v Seville a přínosu nového trenéra Gregoria Manzana: "Ve fotbale máte vždycky šance, protože je každé utkání jiné. Co se stalo na Nou Campu, hodně bolí, ale my na to potřebujeme zapomenout," připomněl na začátek povídání pětigólový výprask Romaric a pokračoval: "Gregorio Manzano je velmi inteligentní a hovořil s námi o zápase s Barcelonou a řekl, že se potřebujeme soustředit na čtvrteční utkání. Nemůžeme strávit zbytek sezóny připomínáním si zápasu v Barceloně. Ten zápas teď potřebujeme dostat z našich hlav," dodal Romaric.

Seville se pod Manzanem v evropských pohárech daří, přičemž ještě neprohrála a nic jiného, než vítězství se od andaluského mužstva ani tentokrát neočekává. Jak domácí, tak hostující ukrajinský celek nastoupí v kompletních sestavách, přesto by kvalita měla být jednoznačně na straně španělských hráčů.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace