BLOG: Analýza členů shromáždění: smlouva s Qatar Foundation

Analýza členů shromáždění: smlouva s Qatar Foundation

V poslední části roku 2010 ředitelská rada Barçy oznámila, že tým, vůbec poprvé ve své historii, bude mít sponzora na dresu prvního týmu. Dohoda, která byla podepsána mezi představenstvem FC Barcelona a Qatar Sports Investment (ne Qatar Foundation), soukromou neziskovou společností, kterou vlastní členové královské rodiny Kataru, bude údajně znamenat příjmy asi 150 milionů eur pro klub během pěti let, průměrně 30 milionů eur za sezonu.

Čísla na smlouvě vypadají fantasticky, ale nějaká kritika přecejen vznikla. A nepochází z Madridu, nebo od lidí, kteří nemají rádi Barçu. Pochází z klubu a jeho okolí. Některé kritiky se týkaly dané značky, nebo vztahů s Katarem jako státem. Pilar Rahola, známý barcelonský novinář a publicista, se podělil o své myšlenky a vyvolal tak obavy ohledně dohody ze sociálního a politického hlediska.

Když přehlédneme politickou otázku v pozadí, jenž by měla pro klub, který tvrdí že je "příkladem pro svět" být nadále důležitá, je zde otázka finanční. Až dosud nebyly prezidentem Rosellem a jeho představenstvem poskytnuty žádné informace veřejnosti ani shromáždění zástupců konané dne 24. září, jakým způsobem Barça opětuje Qatar Foundation jejich štědré sponzorství. Já jako člen s hlasovacím právem, se stále divím proč.

Jakmile začala letošní sezona, jsme všichni svědky všudypřítomnosti loga Qatar Foundation na stadionu, v tunelu, na dresech, tréninkových dresech, tréninkovém vybavení a místnostech pro novináře na stadionu. Je to všude. Takže je přirozené, že přicházejí některé otázky: Byl to dobrý obchod? Myslím, 30 milionů eur ročně za to všechno? Kolik dostali v minulosti jiné týmy? A co Madrid?

Z přirozené potřeby pochopit tuto dohodu a další věci, jsem se od platformy Consulta Qatar snažil získat nějaké odpovědi pro zbytek z nás členů a fanoušků, kteří viděli tuto dohodu silně podporovanou a silně bráněnou představenstvem, ale nikdy uspokojivě nevysvětlenou. Consulta Katar byla založena skupinou členů, která měla za cíl: aby tato dohoda byla schválena nebo zamítnuta v masivním referendu, kde mohli hlasovat všichni členové. Na to potřebovali asi 7000 podpisů,  ale získali jen 5736. Nicméně, představenstvo je kontaktovalo a řeklo jim, že celou záležitost předloží k hlasování na shromáždění členů v září. Na toto shromáždění bylo pozváno 4000 členů, 850 z nich bylo skutečně přítomno při hlasování. 697 z nich schválilo dohodu. 697 hlasů ve srovnání s 5736 hlasy. kteří chtěli referendum. 697 členů ze 120000, kteří mají právo hlasovat.

Nejenom o těchto číslech, která zamítají jakékoliv argumenty co se týče "čistě demokratické akce" tohoto rozhodnutí, zde existují pochybnosti. Způsob, jakým představenstvo naložilo s touto dohodou, je také znepokojující. Ve dnech, kdy probíhalo shromáždění, Sandro Rosell varoval poslance, že bez peněz Kataru se Barça stane "menším" klubem (podrobnosti zde). Pro klub s více než 110ti lety historie k dnešnímu dni, s velkolepou sérií výsledků a stylem hry za poslední 3 roky, s fantastickou budoucností, celosvětově uznávanou značkou a cenným majetkem, je to docela silné prohlášení. Zmínil se také, že "pokud se nám nepodaří získat peníze, Madridu ano", což byla další rána pod pás, vzhledem k tomu, že všichni víme, že Madrid má další způsoby získávání peněz, související s nemovitostmi a madridskou radnicí. Další teorie je, že "bez Qatar Foundation by členové museli platit více,"  no nejsem si jist, kolika z nás by se nelíbil tento nápad. Nikdy zde tato možnost nebyla.

Pak přišel den shromáždění. Po dlouhém projevu různých členů rady představenstva Barçy, bylo téměř nemožné slyšet protiargument. Consulta Qatar a jeho zástupci toho dne nebylo umožněno mluvit, protože nazval určitou skupinu shromáždění "zrádci". Představenstvo neudělalo nic proto, aby měli možnost vyjádřit své názory. Ani klub neumožňil žádný ze skupiny návrhů v den shromáždění, jejichž součásti umožňovali tajné hlasování a nechat mluvit lidi, kteří byli proti dohodě. Proto jediné co slyšeli byla oficiální verze. O tomto se více diskutuje na stránkách Consulta Qatar.

Samotná tato dohoda byla v den shromáždění v barcelonském tisku a představiteli Barçy nazývana jako "nejlepší smlouva fotbalového klubu vůbec". No a protože o tom nebyly poskutnuty žádné věřejné informace, zajímalo mě, jestli je to pravda. Consulta Katar poté na schůzce s představenstvem Barçy přecejen získalo nějaké podrobnosti. Dohoda byla postavena na 30ti milionech eur ročně: 2,2 milionů za jeden přátelský zápas, 3 miliony za statickou reklamu na stadionu, 10 milionů za QF logo na tréninkovém oblečení. Proto, je zde uváděno jen patnáct milionů eur v souvislosti se sponzorem na dresech, ne 30 milionů. Abychom měli alespoň malý přehled, uvedeme si měřítka ostatních podobných dohod: Manchester United má sponzorskou smlouvu na dresech s AON na cca 22,5 milionu eur ročně po dobu čtyř let. Stejný tým si v letošním roce zajistil smlouvu s DHL na tréninkovou sadu dresů v hodnotě asi 11,2 milionu eur ročně, rovněž po dobu čtyř let. Ano, stejný tým, který jsme porazili dvakrát ve finále LM v posledních třech letech. Dohoda Barçy v tomto srovnání nevypadá příliš působivě. A existuje mnoho dalších dohod.

Vzhledem k pravděpodobnému, ale ne 100%ně jistému faktu, že Barca potřebovala peníze, nebylo bývalo lukrativnější zhodnotit každé aktivum zvlášť a mít tak různé sponzory? Shromáždění a zbytek členů se to pravděpodobně nikdy nedozví.

Členové a fanoušci, kteří stále chtějí vysvětlení nejsou proti Barçe. Jsme proti dezinformaci. Neobdrželi jsme podrobné informace o nejdůležitější sponzorské smlouvě v historii klubu. To není maličkost. A pokud by se Barça, jak řekl Rosell, stala "menší" bez peněz QSI (Qatar Sports Investment), neznáme plány jak se stane větší s nimi. Existuje nějaký investiční plán? Víme, že část peněz bude pravděpodobně určena ke snížení dluhu, ale ten může být snížen např. novým projednáním sazeb. Provozní náklady, jak oznámilo představenstvo, jsou od té doby také minimalizovány a jsou většinou součástí ročních příjmů. Proto by peníze QSI měli být součástí investičního plánu, nebo alespoň některé jeho části. Rádi bychom znali plán dostatečně podrobně, podobně jako když představenstvo zveřejnilo finanční čísla, která byla předmětem auditu a odhalila rozdíly mezi předchozím představenstvem. Žádný z těchto detailů nebyl zveřejněn a to by klubu ohromně prospělo, kdyby se tak stalo.

Mě osobně se tato dohoda nelíbí z jiných důvodů, než těch uvedených v tomto článku, ale také uznávám potřebu získat více příjmů z jakéhokoli zdroje, jenž je k dispozici, pokud tyto zdroje jsou v souladu s tím, co prezident opakoval tolikrát poslední sezónu... "cena za to mít principy". Barça není jako ostatní kluby vlastněné soukromými společnostmi. Patří svým členům (socios) a ti mají právo znát podrobnosti o této dohodě a plánech klubu k tomu, aby se stal "větším" nebo jakékoliv jiné dohodě. Tak důležitý krok pro Barçu jako klub, jako tato obrovská sponzorská smlouva, by neměla být pošpiněna pochybnostmi. Myslím, že členové představenstva mají ještě čas zachránit sami sebe a vystoupit z tohoto ''obrazu ticha'', který se zdá divný, mírně řečeno.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace