Aspas, varianta pro útok Sevilly

Iago Aspas (© google.com)

Když se sportovního ředitele Sevilly Monchiho při oficiální prezentaci nové posily do středu zálohy, Holanďana Madura, dotázali přítomní novináři, jestli mají Andaluzané uzavřen útok pro nadcházející sezónu, jen se ušklíbl. „To jsem neřekl. Jen jsem tvrdil, že se zaměříme na posty od středu pole směrem dozadu. Ale to neznamená, že se vzdáváme posílení o nějakého útočníka. Léto je hodně dlouhé“.

A direktor zodpovědný za sportovní stránku klubu při pronášení těchto slov rozhodně nelhal, neboť již naťukl fotbalistu, jenž byl po odchodu Kanouteho vybrán jako první „náhradník“ do útočné vozby. Jedná se o útočníka Celty Vigo Iaga Aspase, jenž letos prorazil a díky třiadvaceti gólovým trefám se stal druhým nejúspěšnějším šutérem letošního ročníku Segunda División. Nicméně přetáhnout tohoto hráče bude úkol dosti obtížný, jež bude vyžadovat trpělivost a čas, stejně tak jako odchod některého člena stávajícího kádru, jenž by uvolnil případné posile místo.

Jak uvedl Monchi, léto je dlouhé a na podobu kádru pro sezónu 2012-13 bude mít jistě svůj vliv i právě probíhající EURO, kde se mohou blýsknout jak Negredo, tak Chorvat Rakitič. Ať to ale dopadne jakkoliv, Sevilla nesedí doma se založenýma rukama a optala se u zdroje, za jakých podmínek, by byla Celta ochotna uvolnit hráče, jenž je idolem místních fanoušků, kteří jsou ještě v tranzu po postupu do nejvyšší soutěže.

Iago Aspas Juncal (1.8.1987) zažil v letošní sezóně pod taktovkou kouče Paca Herrery totální fotbalovou explozi, ať už herní, ale zejména střeleckou. 176 centimetrů vysoký útočník během druholigových sezón pořádně vyzrál. Sevilla tohoto hráče sledovala již delší dobu, ale až teď je přesvědčena o tom, že Aspas může udělat rozhodující krok a bojovat se soupeřovými obranami na nejvyšší úrovni. Zvědům klubu z Nerviónu neunikl Aspasův nesporný fotbalový talent, vidění hry, pohyblivost a když v poslední době navíc nechal stranou jisté hříchy, které do fotbalové sféry rozhodně nepatří...

Jenže prezident Celty Vigo Carlos Mouriño moc dobře ví, jaký poklad má pod střechou a každého, kdo by se opovážil zazvonit u vedení klubu na zvonek odkáže do patřičných míst. Konkrétně na výkupní klauzuli, jež je stanovena na deset miliónů eur. To si v dnešní době asi za fotbalistu, jenž doposud neodehrál v nejvyšší soutěži ani minutu, nemohou dovolit utratit ani movitější kluby. Řešením by mohla být hráčská protihodnota, ať už na trvalý přestup, nebo hostování s opcí na přestup.

Právě Celta byla zvažována již dříve jako ideální působiště pro Luise Alberta, jenž potřebuje hrát, aby nestagnoval jeho fotbalový růst. Jenže hned nato byla tato varianta smetena ze stolu, právě kvůli tomu, že na postu podhrotového záložníka by se potkal s tvrdou konkurenci v podobě Iaga Aspase. Jenže, když by tvořil součást operace, dalo by se o této možnosti znovu uvažovat. 

Do sezóny 2011-12 naskočil Iago Aspas jako podhrotový záložník, nicméně později trefil Paco Herrera hřebíček přímo na hlavičku, když klasického hrota Maria Bermeja mírně zatáhl a Aspasovi dal naprostou volnost pohybu. I díky tomu fotbalista, jenž byl v posledních třech sezónách při skórování hodně nesmělý (4, 5 a 2 góly), střelecky vylétl. Nápadníci Aspasovi rozhodně nechybí. Kromě španělských klubů zájem projevili i celky z Německa, nebo Belgie. Kdo umí dávat góly, byť jen ve druhé lize, o toho je holt zájem. Sevilla zatím bude v klidu vyčkávat, jak se to celé s jejich kandidátem do útoku vyvrbí.


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace