Athletic je po 14 letech v čele ligy. Vděčí za to Garitanovi a nedobytné Katedrále

Gaizka Garitano (© marca.es)

La Liga má po víkendu nového lídra, na první pozici se po pěti odehraných kolech posunul Athletic.

A baskičtí Lvi už tento pocit nezažili hodně dlouho, naposledy po prvním zápase ročníku 2005/2006, tedy před 14 lety.

Ač jde o jeden z historicky nejúspěšnějších španělských klubů a jeden z mála, které nikdy z nejvyšší soutěže nesestoupily, v první polovině minulé sezóny balancoval na hraně sestupu. Vše změnil až příchod Gaizky Garitana na lavičku.

Čtyřiačtyřicetiletý trenér mužstvo okamžitě pozvedl, v prozatimních 29 odkoučovaných zápasech se může pyšnit skvělou bilancí 15 výher, 8 remíz a 6 porážek, zatímco v předešlých 29 ligových kolech měl Athletic statistiku 5-11-13. Pod Garitanem tedy nasbíral více než dvojnásobný počet bodů (53 proti 26).

Tým má sice rezervy v útoku, ale může se spolehnout na neprostupnou obranu a domácí prostředí. Na San Mamés neprohrál už sedmnáctkrát v řadě. Vždy bouřlivá Katedrála je nedobytnou tvrzí, což hned v prvním kole letošní ligy poznala mistrovská Barcelona, která zde padla 0-1. Udrží Athletic nastolené tempo a kvalifikuje se po šesti letech do vytoužené Ligy mistrů?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace