Athletic očekává, že Etxeita kývne na nabídku

Xabier Etxeita (© google.com)

Do konce ligové soutěže schází deset kol a v Athleticu Bilbao, jemuž letošní sezóna prozatím příliš nevychází, již začínají plánovat ročník nadcházející. Jedním z článků, který by měl doplnit aktuální kádr, by se měl stát, alespoň podle nejrůznějších spekulací, stoper Xabier Etxeita, kterému v červnu končí smlouva v druholigovém Elche a v mužstvu by měl nahradit více než pravděpodobnou absenci Fernanda Amorebiety, jemuž klub stáhl původní nabídku na prodloužení kontraktu. Sázka vedení na tohoto koně je zřejmá, neboť před zhruba deseti dny předložilo hráči nabídku a v nejbližších dnech očekává kladnou odpověď.

Lidem z Athleticu pochopitelně neunikla skvělá sezóna tohoto Baska v Elche, kde kroutí již třetí sezónu. Fotbalista, jenž je pro trenéra Frana Escribu zcela nepostradatelný a veze se na úspěšné týmové vlně, jenž s dvanáctibodovým náskokem udává tempo celé Segundě, ale pochopitelně vzbudil pozornost i u jiných celků z nejvyšší soutěže. Takže kromě rojiblancos si dělají čáku na jeho služby i v Seville, Realu Sociedad a pozadu nechce zůstat ani jeho současný klub, který již položil na stůl nabídku na prodloužení kontraktu a ta notně vylepšuje současných 350.000, jež Etxeita ročně pobírá.

Rozhodně není žádným tajemstvím, že by se Xabier do známých míst rád vrátil. Však sem před sezónou 2006-07 přišel z Amorebiety, jako posila pro rezervu Bilbao Athletic. Po dvou letech už si ale vyzkoušel jak chutná mistrovská zápasová zkušenost v áčku. 12.listopadu 2008 mu Joaquín Caparrós svěřil několik premiérových minut při pohárové prohře v Huelvě (1:2), aby čtyři dny nato debutoval v lize výhrou nad Osasunou 2:0. Trenér z Utrery mu sice poskytl i další příležitosti zahrát si v prvním týmu, nicméně se jednalo spíš o výkřiky do tmy a tak v sezóně následující, 2009-10 se v zimní přestávce stěhoval na hostování do Cartageny.

Od té doby má na San Mamés, dalo by se říci, rozdělanou práci, usadit se nastálo v sestavě rojiblancos, kterou neměl šanci dokončit. Poslední naděje mu sfoukl Caparrós již na startu ročníku 2010-11, kdy sdělil Xabimu, že s ním nepočítá, a tak se rodák z Amorebiety sbalil a odešel hledat štěstí do Elche, s nímž podepsal na tři roky, i když si Athletic nechal otevřena zadní vrátka možností uplatnit během prvních dvou sezón klauzuli na návrat Etxeity do Bilbaa, kterou ale nikdy nepovažoval záhodno uplatnit.

Nyní se rozhodlo vedení "leones" znovu zaklepat na Xabiho dveře a byť hráčův agent Vicente Biurrun připouští, že jeho možný návrat do Bilbaa by "nebyl za každou cenu", vše nasvědčuje tomu, že od sezóny 2013-14 oblékne dres Athleticu. Jenže budoucnost Etxeity mohla nabrat nečekaný obrat v lednovém přestupním termínu. Sevilla, které se stoper s baskickými kořeny vždycky líbil, nebyla daleko od toho, aby ho přetáhla do svého týmu. Sportovní ředitel klubu ze Sánchez-Pizjuán Monchi mu dokonce třikrát volal, aby se sbalil a okamžitě tak mohl přicestovat. Jenže se čekalo na to až Fazio dokončí svůj přestup do ruského Zenitu Petrohrad. To ale nedopadlo a tak Etxeita zůstal v Elche. Nyní už podle všeho, zdá se, andaluský klub považuje hráče za ztraceného, jakmile do hry vstoupil Athletic, jenž může počítat s hráčovými sympatiemi. I když naděje umírá poslední...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace