Athletic s hráči, co měl na hostování, nepočítá

Pablo Orbaiz (© deia.com)

Pět fotbalistů, které poslal Athletic Bilbao loni v létě na hostování po různých koutech Španělska a dokonce i Evropy, již znají ortel, jenž nad nimi vyřklo vedení klubu, respektive kouč Marcelo Bielsa. Všem bez výjimky bylo sděleno, že s nimi rojiblancos do nadcházející sezóny 2012-13 nepočítají a tudíž si mohou hledat nové působiště. Do Bielsova schématu nezapadají jak Pablo Orbaiz, Ustaritz Aldekoaotalora, Iñigo Díaz de Cerio, Galder Cerrajería, tak ani Mikel Balenziaga. Ten sice vyšvihnul ve Valladolidu výtečnou sezónu a stále ještě pomáhá klubu z Pucely v bojích o návrat do nejvyšší soutěže, nicméně dohodnuté hostování je dvouleté a beztak Bilesu nezaujal natolik, aby mu v prvním týmu poskytl prostor.

Bielsovo rozhodnutí je konečné a nezvratné. Společně se svým týmem spolupracovníků během celé uplynulé sezóny pečlivě sledovali výkony svých oveček, pro něž nenašel v létě místo v kádru a závěr je u všech dotčených stejný: podle jeho kritéria nezapadají do projektu, do druhé sezóny, která bude z hlediska náročnosti, po letošním výkonnostním vzestupu ještě obtížnější, než ta právě odehraná.

Kouč Athleticu se chce navíc vyhnout potížím, s nimiž se potýkal po svém loňském nástupu do funkce, kdy po příletu z Argentiny musel pracovat s hodně početným kádrem, což se totálně rozcházelo s jeho původními představami. Tehdy se ve dvou etapách rozhodl vyškrtnout desítku hráčů a aby nebylo pochyb, co tímto rozhodnutím zamýšlí, naordinoval této skupině samostatné tréninky mimo hlavní tým. Dokonce tuto skupinu nevzal ani na soustředění do Olivy (Valencia) během druhé poloviny července a tato separace vyvolala nepříjemné vášně a Bielsa musel nakonec od této drastické metody upustit.

I proto argentinský lodivod jasně naznačil vedení klubu jaké jsou jeho záměry a dal tak zmíněným hráčům větší prostor na hledání nového působiště, čímž by se chtěl vyhnout přelidněnému davu na začátku přípravy, který nikomu neprospívá. 

Loni dva z hráčů, kteří nezapadli do Bielsových představ, Ion Vélez a Urko Vera, vypověděli svůj závazek k Athleticu a odešli. Většina z nadbytečných fotbalistů ale zvolila pro změnu ovzduší formu hostování. Našli se ale i tací, kteří i s vědomím, že jejich šance v týmu je nulová, zůstali v Lezamě. Aitor Ocio se zraněnou kyčlí a Koikili. Ani jeden si v našlapané sezóně nezahrál byť jedinou minutu. Nicméně i s hodně zatemněnými obzory přeci jen jeden hráč pronikl do týmu a nakonec odehrál slušných 1500 minut. Iñigo Pérez si tímto počinkem dokonce vysloužil prodloužení smlouvy až do roku 2015.

A jak si vůbec vedli hráči, které Athletic pustil hrát do světa? Jak to tak bývá, někomu se dařilo více, jinému holt méně. Kromě Balenziagy, jehož jsme zmínili výše, využil nejlépe uplynulý fotbalový rok Pablo Orbaiz. Velezkušenému záložníkovi ukázal El Loco dveře později, než ostatním, dokonce mu naznačil možnost, že by nakonec v týmu zůstat mohl. Jenže prakticky s uzávěrkou letního přestupového okna se Pablo dohodl s řeckým Olympiacosem Pireus, volba podpořená bývalým hráčem a koučem Athleticu Ernestem Valverdem, jenž klub trénoval. V Řecku si Orbaiz zahrál víc zápasů, než v předchozí sezóně 2010-11 pod Joaquínem Caparrósem a nadto se mohl potěšit ze zisku dvou trofejí.

Cerrajería toho v Murcii odehrál pod taktovkou Iñaki Alonsa rovněž docela dost, ovšem hráč, jenž si ještě neodbyl premiéru v prvním týmu Athleticu, jednoduše nenajde volné místo v linii, která je zřejmě v Bielsově týmu nejlépe obsazena. Díaz de Cerio si své působení v Numancii docela pochvaloval, upoutal zejména svoji střeleckou produktivitou: osm gólů v odehraných osmi stovkách minut. Ovšem do zápasů nastupoval prakticky pokaždé až ve druhém poločase. Dá se říci, že snad znovu našel čich na góly, což by mu mohlo pomoci při shánění angažmá v Segunda División. Konkurence Llorenteho, Adurize a Toquera je v jeho případě nepřekonatelná. Numancia by prý ráda znovu počítala s jeho službami.

O Ustaritzovi hovoří za vše statistiky. V Betisu, klubu, jenž se pohyboval převážně v dolní polovině tabulky, odehrál pouhých sedm zápasů...Pod Pepe Melem se nedokázal prosadit, což mu moc šancí na pokračování kariéry v nejvyšší soutěži nedává. 

Jistým problémem při umísťování hráčů do nových klubů může být i jejich vysoký plat. Ovšem tady by měl zaúřadovat Athletic a při jednáních ulehčit jejich průběh i tím, že prostě něco musí obětovat, aby se zabránilo nepříjemným situacím z loňského léta. Jestliže se podaří najít umístěnku pro čtyři nechtěné, může Marcelo Bilesa, po již ohlášených odchodech Gabilonda, Koikiliho a Aitora Ocia, počítat s kádrem, jenž se bude mnohem více podobat jeho představám a potřebám.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace