Barça je nejčastějším účastníkem evropských finále

Barcelona má v evropských finále pozitivní bilanci (© as.com)

Už zítra čeká fotbalisty Barcelony finále Ligy mistrů proti Manchesteru United. Katalánský celek bez ohledu na výsledek překoná další rekord.

A to v počtu finálových účastí v evropských pohárech. Culés se v posledním zápase soutěže spadající pod hlavičku UEFA představí už po sedmnácté.

Sedmkrát se tak stalo v nejprestižnější Lize mistrů, z toho třikrát v posledních šesti letech. Manchester United si v době nedávné na finálové pocity rovněž přivykl, v milionářské soutěži se do této fáze dostal třikrát za uplynulé čtyři roky. Ve Wembley tak letos půjde skutečně o setkání nejlepších.

První finálový triumf pro Barcelonu přišel v roce 1958, kdy dobyla Mezinárodní pohár měst pořádajících průmyslové veletrhy, předchůdce Poháru UEFA a Evropské ligy. Svěřenci Domènecha Balmanyi tehdy zdolali jedenáctku Londýna. Stejný titul získali Katalánci i v letech 1960 a 1966, v roce 1962 nestačila na Valencii.

Vítězstvím v Lize mistrů přišlo až v roce 1992 zásluhou Dream Teamu, který zdolal ve finále ve Wembley Sampdorii, čímž dal zapomenout na noční můry z Bernu a Sevilly. V letech 2006 a 2009 přišly další tituly v milionářské soutěži. V roce 1994 podlehla Barça AC Milán, její finálová bilance v Champions League je tak vyrovnaná - tři výhry a tři porážky.

Ještě lepší bilanci mají Blaugranas v zaniklém Poháru vítězů pohárů, který získali ve čtyřech ze šesti pokusů, naposledy v roce 1997. S Ronaldem jako hlavní hvězdou, samozřejmě. V letech 1992, 1997 a 2008 pak dosáhli na evropský Super Cup, který se ale do seznamu finálých střetnutí nepočítá.

Druhým nejúspěšnějším týmem v počtu finálových účastí je Real Madrid se šestnácti, AC Milán a Juventus následují se čtrnácti.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace