Barca se pokusí v oslabené sestavě přepsat historii, Rubin bojuje o přežití

Pep Guardiola na tiskové konferenci (© as.com)

Barcelona již splnila roli nejlepšího karbaníka a má před posledním dějstvím v základní skupině klid, zatímco soupeř z Tatarstánu bude muset bojovat o plamínek naděje, jenž v dáli, v Dánsku ještě plápolá. Kodaň drží většinu trumfů, Kazaň je na pokraji vyřazení, ale ne bez šancí.

Je tomu rok a necelé tři týdny, kdy tatarská fotbalová jízda připsala cenný a neočekávaný skalp katalánského mužstva. Od té doby má Kazaň jako jedno z mála mužstev s Barcelonou pozitivní bilanci, což je pro renomé dvojnásobného ruského mistra velice dobrá vizitka. 

Třetí mužstvo letošního ročníku Premier ligy musí ve Španělsku opět uspět, za jistých, neočekávaných okolností mu stačí i bod. Karbaníkem s nejvíce postupovými trumfy na kopačkách je ale Kodaň, které stačí proti outsiderovi a beznadějně poslednímu mužstvu skupiny Panathinaikosu zvítězit. Postupový rébus bude tak zamotaný, jak se dánskému mistrovi bude či nebude dařit. 

To Katalánsku si mohou vesele pobrukovat, tančit a užívat si postupové jistoty. Díky ní může devětatřicetiletý kouč Josep Guardiola nasadit odlišnější sestavu, než která napráskala postupně Almeríy (8:0), Realu Madrid (5:0) a konečně Osasuně (3:0). Barcelona je ve výtečné formě a připravena potvrdit dominanci v této skupině i proti Rubinu. Za posledních deset soutěžních utkání nastřílela Barcelona famózních sedmatřicet branek! Rubinu dala v historii všehovšudy branky dvě.

Devět dlouhých, ale úspěšných let již vysedává na lavičce osmapadesátiletý lodivod Kurban Berdyev, který se v předzápasovém rozhovoru zmínil o síle Barcelony i o připravenosti svého mužstva na klíčový duel podzimu: "Jsme připraveni skvěle, na čemž nemá vliv ani skončená sezóna. Když hrajete proti Barceloně, musíte nejprve myslet na obranu, na bránění. Jestliže jim necháme volné prostory, dobře ... měli jsme možnost vidět, co se stane s ostatními týmy, kteří to proti Barceloně udělali," započal rozhovor Berdyev. 

"Celý tým i já jsme hrdí na to, že jsme zde na Camp Nou neprohráli. Barcelona nám všem dává lekce a my se od nich musíme mnoho naučit. Je samozřejmé, že jsem viděl zápas mezi Barcelonou a Realem Madrid. Barcelona byla na nejvyšší možné úrovni a chtěla dosáhnout důležitého výsledku. Bylo to poprvé v životě, co jsem je viděl hrát s takovou motivací," pěl chválu na Barcelonu kouč Kazaně. 

Josep Guardiola před zápasem prohlásil, že první z několika cílů mise je splněn - Blaugranas mají zajištěný postup. Jistota nejistota, nejúspěšnější lodivod Barcelony v této dekádě hodlá hrát tak, jak mu zákon káže: "Budeme se snažit hrát dobře, dynamický fotbal a tak, abychom si vytvořili co tolik šancí, kolik bude možné," udělal radost fanouškům a vyznavačům ofenzivního stylu Guardiola, který se rozhodl nasadit i dvě důležité opory týmu Andrése Iniestu a Lionela Messiho. 

"Byli jsme rozhodnuti nechat odpočinou Iniestu i Messiho stejně, jako Xaviho, ale naše rezervní mužstvo hraje tento týden důležité utkání, tak jsme nemohli z rezervy vzít více hráčů, a tak Iniesta a Messi chybět nebudou," vysvětlil stávající situaci Guardiola, který připomněl, že čtvrté mužstvo Segundy División čeká duel s prvním Realem Betis, který vážně usiluje o návrat do nejvyšší španělské soutěže. 

Mužstvo nejlepších tří fotbalistů loňské fotbalové sezóny, i tak se v současnosti může přezdívat Blaugranas, kteří mají ve svém kolektivu trio nominovaných hráčů na Zlatý míč udělovaný organizací FIFA. Lionel Messi, Andrés Iniesta se na trávníku podle vyjádření Guardioly objeví, mozek týmu Xavi si dá zasloužený odpočinek. Barcelona je teprve druhý tým, který má v konečné nominaci tři hráče. Před ní se to podařilo dvakrát AC Milán. 

"Jsem na ně velice hrdý, stejně jako jsou na ně hrdí fanoušci. Je to pro naše mužstvo velice dobrá vizitka. Bude velice těžké ještě někdy nalézt generaci, jakou je tato," řekl velice šťastný Guardiola, který se již nyní zapsal do historie katalánského mužstva jako jeden z nejúspěšnější, ba jako nejúspěšnější trenér. A to má ještě pár let před sebou... 

Rubin Kazaň by měl nastoupit v nejsilnější možné sestavě, zatímco v kádru domácího týmu Guardiola několik nevynucených změn udělá. Domácí jsou i přes změny favoritem utkání, Rubin ale vejde do zápasu s odhodlaností, bojovností a s vidinou možného postupu. Kterak nakonec utkání dopadne? Postoupí Rubin na úkor Kodaně? 

Předpokládaná sestava Barcelony (4 - 2 - 3 - 1)

José Manuel Pinto - Maxwell, Gérard Piqué, Carles Puyol (C), Adriano - Javier Mascherano, Sergi Busquets - Andrés Iniesta, Thiago Alcántara, Lionel Messi - Bojan Krkič

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace